Peste un miliard de dispozitive cu Android sunt vulnerabile la atacurile hackerilor

Peste un miliard de dispozitive Android din întreaga lume sunt vulnerabile la atacurile hackerilor, deoarece nu mai acceptă actualizări de securitate și protecție încorporată, arată datele grupului britanic pentru protecţia consumatorilor Which?, citate de BBC News. Vulnerabilitatea îi expune pe utilizatorii din întreaga lume la pericole cibernetice, precum furtul de date personale, cereri de răscumpărare și alte atacuri malware.
Lidia Neagu - vin, 06 mart. 2020, 12:03
Peste un miliard de dispozitive cu Android sunt vulnerabile la atacurile hackerilor

Astfel, orice persoană care folosește un telefon Android lansat în 2012 sau mai devreme ar trebui să fie în special îngrijorată, potrivit sursei citate. În general, cu cât este mai vechi telefonul, cu atât este mai mare riscul. La versiunile Android lansate în ultimii cinci ani (de la Android 5.0 până la versiunea 10.0), Google a depus mai multe eforturi pentru a îmbunătăți securitatea și confidențialitatea, pentru a oferi utilizatorului o protecție, transparență și control asupra datelor lor. 

Conform cifrelor din 2019 ale Google, există peste 2,5 miliarde de dispozitive Android active în lume.

Studiul se bazează pe datele proprii ale Google din mai 2019, potrivit cărora 42,1% dintre utilizatorii activi Android din întreaga lume au versiunea 6.0 sau anterioară: Marshmallow (2015), Lollipop (2014), KitKat (2013), Jellybean (2012), Ice Cream Sandwich (2011) și Gingerbread (2010). Potrivit Buletinului de securitate pentru Android, în 2019 nu au existat corecții de securitate pentru sistemul Android care vizau versiunile Android sub 7.0 Nougat. Acest lucru înseamnă că peste un miliard de telefoane și tablete pot fi active în întreaga lume care nu mai primesc actualizări de securitate.

Pe baza datelor Google, doi din cinci utilizatori Android din întreaga lume ar putea să nu mai primească actualizări și, în timp ce aceste dispozitive nu vor avea imediat probleme, fără asistență de securitate, există un risc crescut pentru utilizatori. Ultimele teste realizate de Which? au arătat cum astfel de telefoane și tablete, inclusiv telefoane încă disponibile pentru a fi cumpărate online, cum ar fi Amazon, ar putea fi afectate de o serie de malware și alte amenințări cibernetice. Acest lucru ar putea duce la furarea datelor cu caracter personal, la crearea de spam prin anunțuri sau chiar la înscrierea la un serviciu de telefon cu tarif premium.

Compania de cercetare a testat cinci modele de telefoane, respectiv Motorola X, Samsung Galaxy A5, Sony Xperia Z2, LG/Google Nexus 5 şi Samsung Galaxy S6. Which? a solicitat AV Comparatives, o organizație independentă austriacă care testează și evaluează programele antivirus, să le infecteze cu malware – și a reușit pe fiecare telefon.

Which? spune că a contactat Google căruia i-a prezentat concluziile studiului, dar gigantul tehnologic „nu a reușit să asigure că are planuri în vigoare pentru a ajuta utilizatorii ale căror dispozitive nu mai erau acceptate”.

Consumatorii ar trebui să beneficieze de perioade mai mari de asistenţă pentru dispozitivele lor mobile, susţine Kate Bevan din cadrul Which?. ”Este foarte îngrijorător că dispozitive scumpe Android au o perioadă de valabilitate atât de scurtă înainte de a-şi pierde suportul de securitate, milioane de utilizatori fiind în pericol de a suferi consecinţe grave în cazul în care cad victime ale hackerilor”, a spus ea.

Google şi producătorii de telefoane trebuie să fie transparenţi în ceea ce priveşte actualizările de securitate şi să ofere informaţii clare cu privire la durata de valabilitate a acestora şi la ceea ce au de făcut clienţii lor când acestea expiră.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rusia înregistrează un nou record de infectări și decese cauzate de COVID-19
Rusia înregistrează un nou record de infectări și decese cauzate de COVID-19
Rusia a înregistrat sâmbătă un nou record de decese şi de contaminări asociate COVID-19, pentru a treia zi consecutiv, ...
Război financiar în România. Miză uriașă pentru banii a șase milioane de români – Revista Capital
Război financiar în România. Miză uriașă pentru banii a șase milioane de români – Revista Capital
Un război financiar cu o miză uriașă se poartă în aceste zile în România, după ce Ben Madadi, care deține în prezent ...
Rusia ar putea să întrerupă furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova după 1 noiembrie
Rusia ar putea să întrerupă furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova după 1 noiembrie
Discuţiile dintre Republica Moldova şi Rusia rămân divergente asupra preţului şi altor detalii ale unui nou acord de ...