Petrescu, despre Cotroceni: mă gândeam, e politic totul. M-am şifonat când a zis că vreau să cresc taxele

Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, susţine că nu a prezentat cifre la întâlnirea de la Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu întrucât a realizat că este o dispută politică, în care reducerea CAS cu 5 puncte reprezintă un pretext, şi i-a fost teamă să nu îi fie distrus proiectul.
Economica.net - mie, 16 iul. 2014, 17:58
Petrescu, despre Cotroceni: mă gândeam, e politic totul. M-am şifonat când a zis că vreau să cresc taxele

„Era clar că e o întâlnire politică. Nu m-am dus acolo să vorbesc despre cifre sau să fundamentez o teorie economică. Era clar că acolo era o discuţie politică şi CAS era la mijloc (…) Băsescu vine dintr-un partid de dreapta, unde măsura este susţinută (…) Am impresia că dânsul susţine această măsură, deci nu era ideea acolo să mergem şi să susţinem măsura cu cifre (…) Este clar că e vorba de un război politic, am refuzat să mă implic în acest război în care se folosea CAS. Am încercat să ţin departe CAS de acest război (…) Mă gândeam: clar e o dispută politică şi o să-mi distrugă proiectul. Vroiam să-l iau şi să plec”, a spus Ioana Petrescu la Antena 3.

Ea nu crede că preşedintele Traian Băsescu se opune reducerii CAS.

„Aruncam cifrele privind CAS într-o dispută politică. Ştiam care este jocul şi îmi era frică că pică CAS la mijloc”, a adăugat Petrescu.

Ea a arătat că nu s-a simţit intimidată sau deranjată în discuţia cu şeful statului, menţionând că fost amuzată de spaţiul amplu pe care l-a dedicat presa celor 20 de minute de la Cotroceni.

Ministrul Finanţelor crede că preşedintele Băsescu aştepta să audă că vor fi crescute nişte taxe. Ea a precizat că nu va spune aşa ceva şi nici nu va face, întrucât vrea să utilizeze politica fiscală pentru a susţine creşterea economică.

„De aceeea au ţinut discuţiile cu FMI până la 12 noaptea, pentru că nu eram de acord să accept creşterile de taxe care au fost propuse (…) Se aştepta să vin să spun eu că voi creşte taxele ca să acopăr gaura. Eu am fost cu FMI două săptămâni şi le-am zis clar că nu voi creşte taxele”, a mai spus Ioana Petrescu.

Preşedintele Traian Băsescu a întrebat-o, luni, în consultările de la Cotroceni, pe Ioana Petrescu unde a terminat studiile, precizând că se aştepta de la aceasta la argumente gen Roubini, un economist care a terminat Harvardul, la fel ca şi ea.

„Doamna ministru, se colectează suplimentar, din creşterea economică, atât? Dar bănuiesc că aţi observat că Germania, Franţa, Italia, au intrat în declin şi asta ne va afecta, a spus Băsescu.

Replica Ioanei Petrescu a venit imediat: „Un motiv în plus să relaxăm fiscal şi să încurajăm firmele să angajeze şi să investează mai mult”, a spus aceasta.

Citeşte mai mult pe Mediafax

M-am şifonat când a spus că vreau să cresc taxele

‘Am pus pe site proiectele de Cod fiscal și de procedură fiscală. Am vrut să le pun în dezbatere publică cu foarte mult timp înainte ca ele să treacă prin Parlament, să avem timp să dezbatem, să scoatem, să punem ceva în ele, dar am văzut că nici asta nu s-a înțeles, că atunci când le pui în dezbatere nu e o formă finală, mai poți să scoți, mai poți să pui. Nu m-a durut nimic din ce s-a spus zilele acestea pe televizor despre întâlnirea de la Cotroceni. Deloc. Mi s-a părut amuzant. M-a durut însă foarte mult când s-a spus că vreau să cresc taxele. Pentru că nu despre asta era vorba. Nu mă șifonez atât de ușor, dar m-am șifonat atunci când s-a spus că am vrut să ridic taxele’, a spus Ioana Petrescu, citată de Agerpres.

Acesta a subliniat că măsura privind taxa pe proprietate îi afectează doar pe cei care fac afaceri și elimină concurența neloială.

‘Să lămurim un pic cu taxele pe proprietate, pentru că titlurile erau ceva că bunicuța va plăti mai mult la taxa pe proprietate. Este vorba ca taxa de proprietate să fie plătită pe destinație. Deci după cum folosești clădirea respectivă și nu după cine este proprietarul. Asta înseamnă că, dacă ești persoană fizică și, de exemplu deții hotel, sau ești persoană juridică care deține un hotel, ar trebui să plătești aceleași taxe pe proprietate. Înainte persoanele fizice plăteau mult mai puțin. Era o competiție neloială în mediul de afaceri. Este o măsură cerută de mediul de afaceri, cerută de FMI, pusă în Scrisoarea de intenție cu FMI, semnată de Guvern, asumată și de președinte. Acel lucru l-am pus în Codul fiscal și îl susțin și în continuare. Dar a fost interpretat: cresc eu taxele pe proprietate și de acolo se scot banii pentru CAS. Nu este adevărat. Impactul acestei măsuri asupra bugetului este foarte mic și este o măsură bună. Îi afectează doar pe cei care fac business, elimină acea competiție neloială și nu afectează nicio bunicuță sau pe cineva care nu își folosește clădirea în scopuri economice’, a explicat ministrul Finanțelor.

Te-ar mai putea interesa și
Au început alegerile pentru viitorul C.A. al BNR. Noua conducere va fi numită până cel târziu 1 iulie. Isărescu mai primește un mandat, Leonardo Badea va lua supravegherea bancară-SURSE
Au început alegerile pentru viitorul C.A. al BNR. Noua conducere va fi numită până cel târziu 1 iulie. Isărescu mai ...
A început bătălia pentru posturile din Consiliul de Administrație al BNR. Numirea și validarea noului Consiliu trebuie să aibă loc până la începutul vacanței parlamentare, la data de 1......
Banca Transilvania raportează pentru primele trei luni din an un profit net consolidat de peste 1,1 miliarde de lei, în creștere cu 35%
Banca Transilvania raportează pentru primele trei luni din an un profit net consolidat de peste 1,1 miliarde de lei, în ...
Guprul Banca Transilvania a anunțat astăzi că a obținut un profit net consolidat de 1,1324 de miliarde de lei (+35% față ...
Ploile abundente din Africa de Vest au dus cotațiile la cacao în jos, tendință care ar putea continua
Ploile abundente din Africa de Vest au dus cotațiile la cacao în jos, tendință care ar putea continua
Cotaţiile futures la cacao sunt în scădere, în urma ploilor favorabile pentru recoltele din Vestul Africii şi a analizei ...
Bittnet raportează o pierdere netă de 9,7 milioane de lei pentru primele trei luni ale anului
Bittnet raportează o pierdere netă de 9,7 milioane de lei pentru primele trei luni ale anului
Bittnet Group a încheiat primul trimestru al acestui an cu o pierdere netă de 9,7 milioane de lei, comparativ cu o pierdere ...