1EUR = 4.8721 RON | Bucureşti 4 º

News

Petrescu, despre OUG privind ANCOM: Se revine la o situaţie normală care există în aproape toate statele UE

Ordonanţa de urgenţă privind conducerea ANCOM reprezintă o revenire 'la normalitate', a afirmat vineri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu. 

28 apr, 2017 | Agerpres

'Ce s-a întâmplat ieri, prin aprobarea acelei ordonanţe de urgenţă, a fost - pe lângă deblocarea situaţiei de la ANCOM, care este îngheţată de la începutul acestei săptămâni - revenirea la o situaţie normală, (...) care există în aproape toate statele membre din Uniunea Europeană (...) ANCOM este o instituţie care funcţionează în subordinea Parlamentului României. Conducerea ANCOM este numită la propunerea Guvernului de către preşedintele României. Dacă dumneavoastră vi se pare că asta este o procedură firească, din punctul de vedere al Guvernului este că nu este, în niciun fel, o procedură firească şi că s-a revenit la normalitate', a declarat Alina Petrescu, la Antena 3.

Potrivit Alinei Petrescu, până în 2009 instituţia care a precedat ANCOM se afla în subordinea directă a Ministerului Comunicaţiilor.

'În 2009, Guvernul României era condus de Emil Boc, iar preşedinte era domnul Traian Băsescu. S-a dat o ordonanţă de urgenţă prin care care acea instituţie avea schimbată modalitatea de numire a conducerii. Deci din acel moment s-a ajuns la această soluţie, ca o instituţie care nu are practic nicio legătură cu Preşedinţia să aibă conducerea numită de preşedinte, la propunerea Guvernului', a spus Petrescu, precizând că se îndoieşte că Administraţia Prezidenţială nu ştie aceste lucruri.

Potrivit Alinei Petrescu, Guvernul 'nu ţine să reacţioneze' la ceea ce a spus Administraţia Prezidenţială.

'Toată lumea să înţeleagă că ce s-a întâmplat ieri este o revenire la normalitate. (...) În alte ţări europene, (...) instituţiile similare sunt fie în subordinea Guvernului, fie în subordinea Ministerului Comunicaţiilor, fie în subordinea Parlamentului. Nu se întâmplă nicăieri această soluţie care fusese adoptată în vremea regimului Băsescu', a spus Alina Petrescu.

Întrebată de ce insistă Palatul Cotroceni pe ideea că guvernul Grindeanu nu a respectat în acest caz Constituţia şi transparenţa decizională, Petrescu a precizat că modul în care a fost adoptată această ordonanţă a fost 'perfect transparent'.

'Urgenţa este justificată (...) prin situaţia din acest moment de la Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii. (...) S-a aruncat aşa această sintagmă - încălcarea Constituţiei -, dar nu ni s-a explicat ce înseamnă ea. Care este exact acuzaţia Administraţiei Prezidenţiale? (...) Ordonanţele de urgenţă sunt nişte instrumente la îndemâna Guvernului', a mai spus Alina Petrescu.

Guvernul a adoptat joi o OUG de modificare a Legii de funcţionare a ANCOM, prin care preşedintele şi cei doi vicepreşedinţi ai autorităţii vor fi numiţi la propunerea Guvernului, cu aprobarea plenului Camerelor reunite ale Parlamentului. Potrivit legii, durata mandatului preşedintelui şi vicepreşedinţilor ANCOM este de 6 ani, cu posibilitatea prelungirii pe aceeaşi perioadă o singură dată.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi, a declarat vineri că adoptarea OUG pentru modificarea procedurii de numire a conducerii ANCOM reprezintă un alt semnal îngrijorător privind modul netransparent în care acţionează Guvernul.

'Dacă Guvernul şi-ar fi dorit să rezolve această situaţie printr-o formulă urgentă, avea şi instrumentele, avea şi timpul la dispoziţie, pentru că, până la urmă, această instituţie nu are conducere de ceva luni, deci exista posibilitatea ca situaţia să fie rezolvată prin folosirea legislaţiei în vigoare, prin simplul fapt al numirii altor persoane pentru locurile vacante. Recurgerea la ordonanţa de urgenţă, care a fost înscrisă pe ordinea de zi suplimentară, se constituie într-un alt semnal îngrijorător în legătură cu modul netransparent în care acţionează Guvernul', a spus Dobrovolschi, la Palatul Cotroceni.

În opinia acesteia, înscrierea pe ordinea de zi a acestei OUG este o metodă netransparentă folosită de Guvern.

'Guvernul trebuie să înţeleagă că transparenţa, predictibilitatea, modul în care se adoptă aceste acte normative sunt esenţiale pentru abordarea pe care o au faţă de actul responsabil de guvernare şi faţă de cetăţenii acestei ţări. Respectarea Constituţiei este obligatorie pentru toate instituţiile statului, iar acest fapt este unul îngrijorător', a subliniat Mădălina Dobrovolschi.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO