1EUR = 4.8730 RON | Bucureşti 11 º

News

Petrochimia cere statului o companie naţională care să stocheze rezervele strategice de ţiţei

Companiile petrochimice au solicitat ministrului Economiei, Varujan Vosganian, care încearcă să elaboreze o strategie de competitivitate a României, să înfiinţeze o societate naţională care să stocheze rezervele strategice de ţiţei, activitatea revenind în prezent mai multor operatori privaţi.

18 sep, 2013 | Mediafax

"Crearea unei companii naţionale, care să asigure formarea şi stocarea rezervelor strategice (de ţiţei - n.r.), este o altă doleanţă a reprezentanţilor industriei petrochimice, care au cerut, totodată, clarificarea atribuţiilor instituţionale în domeniul eficienţei energetice şi al calităţii carburanţilor", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Strategia de competitivitate a României ar urma să acopere perioada 2014-2020.

Fiecare stat membru al Uniunii Europene (UE) trebuie să constituie anual stocuri minime de ţiţei şi produse petroliere pentru a garanta siguranţa aprovizionării cu petrol în cazul unor posibile întreruperi.

Comisia Europeană a trimis, la sfârşitul lunii iunie, un aviz motivat Belgiei, Ciprului, Republicii Cehia, Portugaliei şi României, care nu au informat Comisia cu privire la măsurile de transpunere în legislaţia naţională în directivelor europene referitoare la stocurile minime de ţiţei.

De asemenea, industriaşii din petrochimie i-au propus lui Vosganian să elaboreze o strategie naţională în domeniul energiei, astfel încât România să devină un pol energetic regional.

Politicienii din România susţin de cîţiva ani că România ar putea deveni un pol energetic regional. România nu are în prezent nicio strategie energetică, cel mai recent document de acest fel fiind depăşit, întrucât a fost elaborat înainte de izbucnirea crizei economice în 2008.

Reprezentanţii industriei de rafinare a petrolului au mai cerut efectuarea de lobby la nivelul instituţiilor europene în vederea modificarii legislaţiei vamale comunitare astfel încât carburanţii importanţi din ţări din afar blocului european să fie taxate suplimentar.

"O temă de interes rămâne extinderea exporturilor de produse petroliere", se mai arată în comunicat.

Companiile care rafinează ţiţei în România sunt OMV Petrom, Rompetrol şi Lukoil.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO