UPDATE Petrolul, la minimul ultimilor şase ani şi jumătate. Referinţa pe piaţa SUA s-a prăbuşit cu 3% într-o zi

Preţul de referinţă al petrolului pe piaţa SUA a ajuns vineri la minimul utlimilor şase ani şi jumătate, după ce s-a prăbuşit joi cu peste 3%. Deşi vara este de obicei sezonul de vârf pentru petrol - recordul istoric a fost atins la mijlocul anului 2008 - cotaţiile barilului sunt în cădere liberă de la începutul lunii iunie. Este cel mai abrupt declin al barilului WTI înregistrat în ultimii 32 de ani, eclipsând scăderile din timpul crizei petrolului de la mijlocul anilor '80, crizei financiare globale din 2008 şi crizei economice din Asia de la sfârşitul anilor '90, potrivit Bloomberg.
Economica.net - joi, 13 aug. 2015, 20:21
UPDATE Petrolul, la minimul ultimilor şase ani şi jumătate. Referinţa pe piaţa SUA s-a prăbuşit cu 3% într-o zi

Referinţa pe piaţa SUA a ajuns, vineri, la un minim de 41,35 dolari pe baril, nivel care nu a mai fost atins din martie 2009, potrivit Reuters.

Petrolul Brent, de referinţă în Europa, a coborât la 49,12 dolari pe baril, încă departe de minimul acestui an, de 45,19 dolari pe baril, atins în ianuarie.

Preţul petrolului s-a prăbuşit joi pe piaţa SUA la cel mai redus nivel din ultimii şase ani, din cauza deteriorării perspectivelor economice ale Chinei şi creşterii producţiei OPEC la maximul ultimilor trei ani. Piaţa globală este deja inundată cu petrol ieftin pe care nu mai are cine să-l cumpere, iar acordul nuclear încheiat luna trecută de Iran cu SUA şi marile puteri anunţă revenirea pe piaţă a Republicii Islamice, unul dintre cei mai mari producători de ţiţei din lume.

Marii producători de petrol se pregătesc pentru o perioadă prelungită de depresiune pe piaţă. Stocurile de petrol acumulate de Statele Unite depăşesc cu aproape 100 de milioane de barili media ultimilor cinci ani. Preţul petrolului s-a înjumătăţit în ultimele 12 luni, însă producţia a fost predominant menţinută, niciunul dintre marii producători nedorind să fie primul care renunţă la cota de piaţă.

În acest context, preţul petrolului WTI, de referinţă la New York, s-a prăbuşit joi cu 2,5%, la 42,23 dolari pe baril, pierzând mai mult de un dolar într-o singură zi. În cursul şedinţei de tranzacţionare, barilul WTI a atins 41,91 dolari pe baril, cel mai scăzut preţ din martie 2009. Volumul tranzacţionat pe piaţa futures a fost cu 61% peste media ultimelor 100 de zile. De la începutul anului, barilul s-a depreciat cu 21%.

Preţul petrolului Brent, de referinţă în Europa, a scăzut joi cu 44 de cenţi, adică 0,9%, şi a încheiat săptăâna la 49,22 dolari pe baril.

Decizia Băncii Populare a Chinei de a devalua yuanul în ultimele zile a tras în jos preţurile petrolului şi ale principalelor metale, traderii anticipând că mutarea valutară a Beijingului va afecta cererea în China, al doilea mare consumator la nivel global, deoarece importurile denominate în dolari devin mai scumpe, transmite Bloomberg.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: „Momentul epocal” al depunerii ofertelor pentru secțiunea 2, peste Carpați, amânat până pe 30 septembrie
Autostrada Sibiu – Pitești: „Momentul epocal” al depunerii ofertelor pentru secțiunea 2, peste Carpați, ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a prelungit termenul de depunere a ofertelor pentru procedura de achiziție publică Proiectare și Execuție “Autostrada......
Transelectrica şi-a redus la jumătate estimarea de profit pentru acest an
Transelectrica şi-a redus la jumătate estimarea de profit pentru acest an
Transelectrica solicită acţionarilor revizuirea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru acest an, anticipând că profitul ...
Sorin Cîmpeanu: Nu ne jucăm cu copiii deschide şcoala – închide şcoala
Sorin Cîmpeanu: Nu ne jucăm cu copiii deschide şcoala – închide şcoala
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a evidenţiat, luni, că decizia privind desfăşurarea cursurilor se ia săptămânal ...
Acţiunile One United Properties intră în indicele BET
Acţiunile One United Properties intră în indicele BET
Acţiunile One United Properties (BVB: ONE) au intrat în indicele Bucharest Exchange Trading (BET), începând de luni, ...