Ioan Niculae trebuie să plătească 20 de milioane de euro către Petrom în 30 de zile

Petrom a livrat, în prima jumătate a lui 2015, către firmele din grupul InterAgro, gaze de 84 de milioane de lei, însă nu a încasat banii. Acest lucru, coroborat cu scăderea generalizată a vânzărilor de gaze din T2, a făcut ca Divizia de Gaze a Petrom să ajungă pe pierdere. Procesul deschis în iulie de Petrom s-a finalizat acum două zile. InterAgro mai poate spera doar să i se admită cererea în anulare pe care, eventual, o va depune în instanţă.  
Economica.net - joi, 01 oct. 2015, 09:06
Ioan Niculae trebuie să plătească 20 de milioane de euro către Petrom în 30 de zile

Divizia de vânzare gaze a Petrom, OMV Petrom Gas, a câştigat în instanţă un proces comercial cu InterAgro SA, compania omului de afaceri Ioan Niculae, prin care trebuie să primească de la aceasta 84 de milioane de lei în 30 de zile. Suma reprezintă contravaloarea gazului livrat către InterAgro şi neachitat.

“Admite cererea. Ordonă debitoarei să plătească în termen de 30 de zile de la comunicare suma de 77.172.062,19 RON contravaloare gaze naturale şi suma de 6.793.627,17 RON dobândă moratorie calculată până la data de 29.06.2015, precum şi în continuare până la data plăţii efective a debitorului.Cu drept de cerere în anulare în termen de 10 de zile de la data comunicării. Document: Hotărâre  5221/2015”, a decis Tribunalul Bucureşti în dosarul 27301/3/2015.

De la înregistrarea cererii Petrom şi până la decizie, au trecut doar două luni.

Pentru InterAgro SA, compania mamă a grupului InterAgro, imperiul agro-industrial al lui Ioan Niculae, se anunţă vremuri grele. Dacă cererea de anulare, care trebuie depusă în 10 zile de la decizie, îi este respinsă, atunci firma va trebui să plătească aproape 20 de milioane de euro către Petrom în doar o lună. Suma este imensă, mai ales având în vedere situaţia extrem de dificilă prin care trece InterAgro, cu toate combinatele chimice închise şi cu patronul la închisoare. Dacă suma nu va fi plătită, lucru destul de posibil, Petrom poate trece la executare silită şi, eventual, la cererea de faliment pentru InterAgro.

Despre acest subiect, ECONOMICA.NET a relatat în premieră aici.

Cele 20 de milioane de euro pierdute în instanţă de către InterAgro nu reprezintă singurele datorii ale lui Ioan Niculae către Petrom. Omul de afaceri mai are şi altele, potrivit unor surse din piaţă. De altfel, arieratele InterAgro către Petrom reprezintă unul din motivele pentru care divizia de gaze a companiei petroliere a înregistrat pierderi în semestrul 1 al acestui an.

Această datorie pe care InterAgro-ul lui Niculae o are la Petrom nu este singura. Din urmă, omul de afaceri mai datorează şi alţi bani către compania controlată de austriecii de la OMV, al căror cuantum sursele nu au putut să îl precizeze.

Ioan Niculae are datorii şi la celălalt mare furnizor local de gaze, Romgaz, în cuantum de peste 100 de milioane de euro, motiv pentru care acesta nu mai primeşte, de doi ani, gaze de la compania de stat. Datoriile sunt vechi de mai mulţi ani, de când Niculae a beneficiat de o lege prin care companiile din grupul său primeau gaze la preţ de producător de la Romgaz. De altfel, omul de afaceri este şi anchetat într-un dosar ce vizează modul în care a primit aceste gaze, prejudiciul estimat fiind de 130 d emilioane de euro.

Grupul InterAgro deţine şase combinate de producere a îngrăşămintelor şi este cel mai mare consumator de gaze din România. Când toate combinatele sunt în funcţiune, consumul lor anuale este de circa 3 miliarde de metri cubi de gaze, mai mult decât întreaga populaţie a României. În prezent, trei dintre cele şase fabrici, Amurco Bacău, Nitroporos Făgăraş şi Ga Pro Co Săvineşti, sunt în insolvenţă, cerută chiar de către InterAgro.

Ioan Niculae este al doilea cel mai bogat român, potrivit Capital, având o avere estimată de circa 1,1 miliarde de euro. Are afaceri în chimie, agricultură, turism, energie, fotbal şi transporturi maritime. Este al doilea cel mai mare latifundiar al României, cu 55.000 de mii de hectare de teren agricol în exploatare.
 
Omul  de afaceri execută, în prezent, o pedeapsă de 2 ani şi şase luni de închisoare în dosarul Mită la PSD.

Te-ar mai putea interesa și
Previo, jucător important din domeniul managementului hotelier din Europa Centrală și de Est, intră pe piața românească
Previo, jucător important din domeniul managementului hotelier din Europa Centrală și de Est, intră pe piața românească
Furnizorul ceh de software pentru management hotelier Previo intră pe piața din România și deschide un birou la București. Compania mai are birouri în Polonia, Slovacia și Ungaria....
Patronul Superbet, Sacha Dragic, vrea să schimbe regulile RCA în România. Când va debuta Eazy Asigurări, firma sa cu o formulă unică de vânzări, ce șoferi vor primi cele mai mici tarife RCA
Patronul Superbet, Sacha Dragic, vrea să schimbe regulile RCA în România. Când va debuta Eazy Asigurări, firma sa cu ...
Eazy Asigurări, societate controlată de familia lui Sacha Dragic, fondatorul Superbet, ar fi trebuit deja să debuteze ...
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
În decizia prin care a însărcinat Consiliul Concurenței din România să analizeze tranzacția dintre Ahold Delhaize, ...
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a susţinut decizia actualului cancelar Olaf Scholz de a nu livra Ucrainei rachete ...