Petrom a înregistrat un pofit net de 2,8 miliarde de lei în 2021, mai mult decât dublu față de 2020

OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa de Sud-Est, a înregistrat în 2021 un profit net de 2,86 miliarde de lei, cu 122% mai mare decât cel aferent anului 2020, potrivit datelor financiare ale companiei.
Mihai Nicuţ - joi, 03 feb. 2022, 08:09
Petrom a înregistrat un pofit net de 2,8 miliarde de lei în 2021, mai mult decât dublu față de 2020

Dublarea profitului a venit pe fondul creșterii cu 32% a vânzărilor în 2021, care au ajuns la 26 de miliarde de lei, de la sub 20 de miliarde în 2020. Pe de altă parte situația din piață din ultima parte a anului trecut, caracterizată prin explozia prețurilor la gaze și creșterea cotațiilor la țiței a fost determinantă: doar în trimestrul patru al anului trecut profitul net a fost de aproape 1,19 miliarde de lei. În ultimul trimestru din 2020 a fost de doar 465 de milioane.

Rezultatele pe segmentele business-ului: Upstream

Rezultatul din exploatare excluzand elementele speciale a crescut la 1.814 mil lei (2020: 7 mil lei), datorita preturilor mai mari, partial contrabalansate de impozitarea mai mare din Upstream, de scaderea volumului vanzarilor, de efectul nefavorabil al cursului de schimb (USD s-a depreciat fata de RON), precum si de costurile de productie si de explorare mai mari.

Productia de hidrocarburi a scazut cu 10,9%, la 47,21 mil bep,din cauza vanzarii activelor de productie din Kazahstan pe 14 mai 2021 si a declinului natural in principalele zacaminte din Romania.

In Romania, productia de hidrocarburi a fost de 46,42 mil bep sau 127,2 mii bep/zi (2020: 50,51 mil bep sau 138,0 mii bep/zi). Productia medie zilnica, excluzand optimizarea portofoliului, a scazut cu 7,6%, fata de 2020. Productia de titei si condensat a scazut cu 4,3%, in principal din cauza declinului natural. Productia de gaze naturale a scazut cu 11,4%, fiind influentata de declinul natural accentuat al principalelor zacaminte de gaze naturale (Totea Deep si Lebada Est), al sondei 4461 Totea Sud, precum si de lucrarile de mentenanta, aspecte partial contrabalansate de productia rezultata in urma reparatiilor capitale la sonde si din sondele noi.

Transferul celor 40 de zacaminte marginale onshore de titei si gaze naturale catre Dacian Petroleum a condus la o scadere a productiei de hidrocarburi cu 0,4 mii bep/zi fata de 2020.

Volumul vanzarilor de hidrocarburi a scazut cu 11%, din cauza vanzarii activelor din Kazahstan, dar si a scaderii volumelor disponibile pentru vanzare in Romania.

Costul de productie a crescut cu 17%, la 12,73 USD/bep, in principal din cauza scaderii productiei disponibile pentru vanzare, a cheltuielilor crescute si a cursului de schimb nefavorabil (USD s-a depreciat fata de RON). In Romania, costul de productie exprimat in USD s-a majorat cu 17%, la 12,74 USD/bep

Investitiile de explorare au fost relativ similare cu cele din 2020, la 194 mil lei, deoarece costurile mai mici legate de sondele de explorare de mare adancime abandonate au fost contrabalansate de cresterea activitatilor de achizitie seismica 3D.

Cheltuielile de explorare au scazut la 203 mil lei, ca urmare a unui efect de baza generat de ajustarea de depreciere a sondelor de explorare in 2020, in urma revizuirii estimarilor pe termen mediu si lung ale preturilor.

Investitiile au scazut cu 15%, la 2.025 mil lei, reprezentand 72% din totalul investitiilor la nivel de Grup in 2021. Reducerea a fost determinata in principal de scaderea numarului de sonde noi si de reparatii capitale la sonde, precum si de diminuarea activitatilor pentru proiectele de redezvoltare a zacamintelor, partial contrabalansate de intensificarea proiectelor pentru facilitati.

In 2021, compania a finalizat forarea a 36 de sonde noi si sidetrack-uri, inclusiv o sonda de explorare (2020: 63 de sonde noi si sidetrack-uri, inclusiv o sonda de explorare).

Rezultatele pe segmentele business-ului: Downstream

 

Rezultatul din exploatare CCA excluzand elementele speciale a crescut la 2.822 mil lei in 2021 (2020: 2.171 mil lei), reflectand rezultate mai mari, in principal in segmentul Downstream Oil dar si in segmentul Downstream Gas. Rezultatul din exploatare raportat a fost de 2.410 mil lei, reflectand elemente speciale de natura cheltuieilor in valoare de (893) mil lei (reprezentand in principal pierderi temporare aferente contractelor forward de energie electrica), partial contrabalansate de castiguri din detinerea stocurilor in valoare de 481 mil lei, generate de cresterea continua a cotatiilor titeiului.

In 2021, rezultatul din exploatare CCA excluzand elementele speciale din Downstream Oil a crescut la 2.041 mil lei (2020: 1.454 mil lei), ca urmare a redresarii economice, reflectata in cotatii mai mari, cerere imbunatatita si performanta superioara a rafinariei.

Indicatorul marja de rafinare al OMV Petrom a crescut cu 2,59 USD/bbl, la 5,47 USD/bbl in 2021, ca rezultat al diferentialelor mai bune in special la benzina. Rata de utilizare a rafinariei a crescut la 97% (2020: 92%), reflectand cererea crescuta si oprirea planificata a rafinariei din 2020.

Vanzarile totale de produse rafinate au fost cu 7% mai mari fata de 2020. Volumele vanzarilor cu amanuntul ale Grupului au crescut cu 12%, indicand o evolutie superioara comparativ cu nivelul inregistrat in perioada pre-COVID. Volumul vanzarilor totale de produse rafinate exceptand vanzarile cu amanuntul a crescut cu 1%, urmare a redresarii partiale a activitatii din aviatie si a oportunitatilor din piata in canalul de vanzare comercial, precum si a exporturilor mai mici.

In Downstream Gas, rezultatul din exploatare excluzand elementele speciale a fost 781 mil lei in 2021, cu 9% mai mare decat cel din 2020. Acesta a fost un an foarte bun pentru activitatea de energie electrica, rezultatul solid generat de preturile in crestere si de veniturile mai mari de pe pietele de echilibrare si de servicii tehnice de sistem a contrabalansat impactul negativ din contractele forward de energie electrica, incheiate in perioadele anterioare. Ca o precizare suplimentara, rezultatul din 2020 a inclus si venituri nerecurente reprezentand compensarea pentru costurile mai mari inregistrate in 2019 aferente vanzarilor de electricitate pe piata reglementata.

Activitatea de gaze naturale a avut o performanta buna in 2021, in pofida volumelor mai mici de vanzari si costurilor de achizitie mai mari, datorita rezultatelor bune din activitatea de optimizare si de echilibrare pe termen scurt a portofoliului de gaze naturale, precum si marjelor imbunatatite pentru gazele extrase din inmagazinare.

Conform estimarilor OMV Petrom, cererea nationala de gaze naturale a crescut cu aproximativ 2% fata de 2020, cresterea fiind datorata mai ales unei ierni reci si lungi la inceputul anului.

Volumele de gaze naturale vandute de OMV Petrom au fost de 49 TWh, cu 14% mai mici fata de 2020, ca rezultat al scaderii productiei proprii de gaze naturale si vanzarilor en-gros mai mari in prima jumatate a anului 2020 datorita tranzactiilor incheiate

in scopul indeplinirii obligatiilor pentru piata reglementata si pentru piata centralizata de gaze naturale, care au creat un efect de baza mai mare.

Conform datelor disponibile la acest moment din partea operatorului de sistem, consumul national de electricitate a fost cu 5% mai mare comparativ cu 2020, in timp ce productia nationala a crescut cu 6%; Romania a fost importator net de electricitate atat in 2021 cat si in 2020.

Centrala electrica Brazi a avut o productie neta de electricitate mai mare, de 4,79 TWh comparativ cu 4,15 TWh in 2020, reprezentand 8% din productia de energie electrica a Romaniei, sustinuta de marje bune in medie la nivel anual. Centrala electrica a avut de asemenea o contributie importanta pe piata de echilibrare si a serviciilor tehnice de sistem, sustinuta de capabilitatile ei tehnice.

Investitiile totale in Downstream au fost in valoare de 778 mil lei in 2021 (2020: 802 mil lei), din care 766 mil lei in Downstream Oil (2020: 793 mil lei) si 12 mil lei in Downstream Gas (2020: 9 mil lei). In Downstream Oil.  Efectul de baza mai mare din 2020 se refera la asigurarea pe termen lung a logisticii de acces pe calea ferata din cadrul rafinariei Petrobrazi.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Activităţile NATO din Europa de est şi din regiunea Mării Negre sunt concentrate pe pregătirea aliaţilor săi pentru o potenţială confruntare cu Rusia, a afirmat Ministerul de Externe rus......
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, lângă București
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, ...
Symmetrica, liderul pieţei locale de pavele şi borduri vibropresate şi cel mai mare producător autohton, anunță o nouă ...
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Corsica a făcut încă un pas către obiectivul autonomiei în cadrul Republicii Franceze: parlamentul regional de la Ajaccio ...
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ...