Petrom, în T3 2022: producție și vânzări de petrol și gaze în scădere, creștere a producției de energie electrică

Petrom a raportat și în al treilea trimestru al anului o scădere a producției de hidrocarburi și a vânzărilor. Singura creștere a fost pe segmentul de generare de energie electrică.
Mihai Nicuţ - lun, 10 oct. 2022, 09:47
Petrom, în T3 2022: producție și vânzări de petrol și gaze în scădere, creștere a producției de energie electrică

OMV Petrom a raportat, pentru al treilea trimestru al anului, o producție totală de hidrocarburi de 117.200 de barili pe zi, în scădere cu 2,4% față de trimestrul anterior și cu 4,5% față de același trimestru din 2021, conform datelor publicate de companie.

Producția de țiței și condensat (56.300 de barili pe zi) a fost cu 2% mai mică decât cea din trimestrul precedent și cu 7,5% sub cea consemnată în același trimestru din 2021.

Producția de gaze naturale (60.900 barili echivalent petrol pe zi) a fost cu 2,7% sub cea din trimestrul precedent și cu 1,6% sub nivelul din acealași trimestru din 2021, cu mențiunea că și atunci producția de gaze a companiei a fost scăzută (61.900 bep față de 62.400 bep în trimestrul patru, de exemplu).

Vânzările de gaze către terți au scăzut și ele, la 7,1 TWh în al treilea trimestru din acest an, (minus 18,2% față de trimestrul precedent și 13% față de trimestrul echivalent din anul precedent), dar este posibil ca această cifră să fie influențată de obligațiile companiei de înmagazinare a gazelor.

Marja de rafinare a coborât și ea, de la nivelurile record din al doilea trimestru al acestui an, pe fondul scăsderii prețurilor, la petrol și la produse rafinate. Astfel, în al treilea trimestru, marja de rafinare a unicei rafinării operate de companie, Petrobrazi, a fost de 17,10 dolari pe baril, cu 30% sub cea realizată în trimestrul precedent, dar încă de două ori și jumătate peste cea din trimestrul eechivalent al anului trecut.

Singurul rezultat operațional în creștere, atât față de trimestrul precedent, cât și față de al treilea trimestru din 2021 se referă la producția de energie electrică. Astfel, centrala pe gaze în ciclu combinat de la Brazi, de 860 MW, a produs în acest al treilea trimestru din 2022, 1,42 TWh de energie electrică. În trimestrul anterior producția a fost de 1,12 TWh, iar în al treilea trimestru din 2021 de 1,37 TWh.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 47 milioane bep în 2021. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și țările învecinate prin intermediul a aproximativ 790 benzinării, sub două branduri, OMV și Petrom.

Acțiunile OMV Petrom sunt tranzacționate la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori din Londra. OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51% din acțiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,6% din acțiunile OMV Petrom, iar 28,4% sunt deținute de persoane fizice și juridice.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...