1EUR = 4.8741 RON | Bucureşti 20 º

Companii

Petrom: Investiţie de 2 milioane de euro pentru creşterea eficienţei energetice în benzinării

OMV Petrom a investit 2,1 milioane de euro în procesul de înlocuire a sistemelor convenţionale de iluminat din 345 de staţii de distribuţie Petrom cu un nou sistem bazat pe unităţi LED (diode emiţătoare de lumină), a anunţat, miercuri, compania.

05 noi, 2014 | Agerpres

Electromagnetica a fost aleasă furnizor al sistemelor de iluminat în urma unei licitaţii internaţionale desfăşurate la începutul acestui an, scrie Agerpres.

'Creşterea eficienţei energetice reprezintă un obiectiv important atât pentru noi, la nivel de companie, cât şi pentru România şi Uniunea Europeană, care şi-au asumat reducerea consumului anual de energie primară cu 30% până în 2030. Acest proiect subliniază preocuparea noastră constantă de a îmbunătăţi performanţa energetică a companiei, urmând un model de business responsabil şi sustenabil', a spus Neil Anthony Morgan, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru rafinare şi marketing.

Scopul proiectului a fost creşterea eficienţei energetice în staţiile de distribuţie prin reducerea consumului de electricitate. În cele 345 de staţii, sistemul de iluminat clasic a fost înlocuit cu sisteme de iluminat cu LED în magazin, copertine, spălătorie şi perimetrul staţiilor. Faţă de sistemul tradiţional de iluminat, acest sistem cu LED a fost ales pentru eficienţa crescută în exploatare, generând aceeaşi luminozitate cu 50-60% mai puţină energie, rezistenţă ridicată la factori externi (temperatură, umiditate), precum şi o durată de viaţă crescută.

Potrivit estimărilor companiei, adoptarea tehnologiei LED în 345 de staţii de distribuţie Petrom va genera o reducere cu 50% a consumului de energie pentru iluminat, respectiv scăderea cu 11% a facturii totale de electricitate a fiecărei staţii. Alte beneficii ale acestui sistem de iluminat includ costuri reduse de întreţinere, datorate duratei de viaţă mai mari a sistemelor de iluminat cu LED, conformare cu normele de eficienţă energetică româneşti şi europene în vigoare, precum şi un impact pozitiv asupra aspectului şi ambianţei din staţiile de alimentare.

O parte din fondurile pentru acest proiect sunt asigurate printr-o Facilitate de Finanţare a Eficienţei Energetice, o linie de creditare pusă la dispoziţia României de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Uniunea Europeană. Astfel, în urma unei evaluări finale a proiectului de către BERD, se va elibera o finanţare echivalând cu 15% din valoarea totală a investiţiei. Compania precizează că are în vedere extinderea proiectului la întreaga reţea de staţii de distribuţie Petrom.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de 66 milioane bep. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,2 milioane tone anual şi deţine o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW şi un parc eolian de 45 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a circa 800 de benzinării.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Economiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea are 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

În ultimii nouă ani, investiţiile pentru modernizarea şi consolidarea OMV Petrom s-au ridicat la circa 10 miliarde de euro. Anual, impactul direct, indirect şi indus al OMV Petrom în PIB-ul României este de circa 5%. .

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO