Petrom: Preţurile pe piaţa de electricitate vor fi sub presiune în 2014

Preţurile pe piaţa de electricitate vor fi sub presiune în 2014, atât din cauza dinamicii producţiei, sursele regenerabile fiind de aşteptat să atingă o cota sporită în mixul de producţie, cât şi din cauza cererii scăzute de electricitate, care reflectă în parte iniţiativele de eficientizare energetică, estimează Grupul OMV Petrom, într-un raport transmis marţi Bursei de Valori Bucureşti /BVB/.
Economica.net - mar, 12 aug. 2014, 07:42
Petrom: Preţurile pe piaţa de electricitate vor fi sub presiune în 2014

‘Începând cu 1 iulie 2014, taxa de cogenerare pentru exporturile de electricitate a fost anulată, în timp ce, pentru piaţa internă, a fost redusă cu 45,8% (de la 18,38 lei/MWh la 9,96 lei/MWh). Marjele de rafinare şi volumele din marketing vor continua să rămână sub presiune, că urmare a cotaţiilor internaţionale ridicate la ţiţei şi produse petroliere, precum şi că efect al creşterii taxelor pe carburanţi şi a concurenţei sporite din România’, precizează OMV Petrom.

Compania estimează că preţul mediu al ţiţeiului Brent se va menţine peste valoarea de 100 dolari pe baril, iar diferenţialul Brent-Urals va continua să fie relativ mic. Cadrul de reglementare pentru gaze şi energie electrică trece prin schimbări semnificative, cu impact puternic asupra rezultatelor financiare şi operaţionale ale companiei.

În România, preţul gazelor din producţia internă aplicabil sectorului non-casnic în a două jumătate a anului 2014 a fost stabilit la 89,4 lei/MWh (acelaşi nivel ca în trimestru II 2014), preţul pentru trimestru IV 2014 urmând a fi revizuit ulterior. Majorările de preţuri prevăzute pentru sectorul casnic pentru trimestrele III şi IV 2014 au fost reconfirmate.

‘Cererea de gaze naturale a României va continua să scadă, fapt ce va genera intensificarea concurenţei pe piaţă şi a presiunii asupra marjelor. Începând cu 15 iulie 2014, până la 31 decembrie 2018, producătorii de gaze au obligaţia să vândă o anumită cota din producţia proprie de gaze pe piaţă centralizată din România. Începând cu 1 aprilie 2014 baza de calcul pentru impozitul de 60% pe veniturile suplimentare rezultate din vânzarea gazelor din producţie internă către clienţii non-casnici pe piaţa concurenţială este preţul realizat, cu un nivel minim de 72 lei/MWh pentru volumele de gaze comercializate altfel decât pe piaţă centralizată’, arată OMV Petrom.

Având în vedere ciclul lung al investiţiilor în sectorul de ţiţei şi gaze, recentele schimbări ale regimului fiscal au un impact direct asupra operaţiunilor companiei. Aceste schimbări afectează atât cererea şi oferta pe piaţă, cât şi rezultatele financiare şi performanţă operaţională ale companiei.

Impozitul de 1,5%, aplicat la valoarea brută a construcţiilor, care a fost introdus la 1 ianuarie 2014, are un impact negativ direct asupra costurilor de operare în toate segmentele de activitate ale companiei (în special în E&P – explorare şi producţie) şi afectează rentabilitatea unora dintre proiectele investiţionale, susţine OMV Petrom. Mai mult decât atât, creşterile accizei pe carburanţi implementate în ianuarie şi aprilie 2014, sporesc presiunea asupra volumelor şi marjelor din activitatea de marketing din România.

‘Anticipăm discuţii cu autorităţile române în vederea obţinerii unui cadru fiscal şi de reglementare stabil pe termen lung şi favorabil investiţiilor, discuţii care vor aborda impozitarea suplimentară a hidrocarburilor şi impozitul pe construcţii’, precizează compania.

OMV Petrom Grup a alocat un buget de investiţii de peste 1,3 miliarde euro pentru 2014, din care aproximativ 85% va fi dedicat proiectelor din E&P (forarea sondelor de dezvoltare, proiectele de redezvoltare a zăcămintelor, activităţi de reparaţii capitale/operaţiuni de adâncime, proiectul Neptun Deep).

Pe data de 31 iulie 2014, OMV Petrom a finalizat tranzacţia de vânzare a 28,59% din participaţia deţinută în compania de distribuţie şi furnizare gaze, Congaz S.A.

‘Preconizăm că marjele din activitatea de energie electrică vor continuă să se deterioreze, conducând la un rezultat negativ al acestei activităţi în 2014. Încercăm să diminuăm această tendinţa prin consolidarea poziţiei centralei Brazi pe pieţele de echilibrare şi de servicii tehnologice de sistem, prin valorificarea flexibilităţii centralei’, se spune în raportul Petrom.

Te-ar mai putea interesa și
În Olanda au fost ridicate restricțiile. Oamenii pot merge la restaurant sau spectacole, dacă prezintă un „permis de coronavirus”
În Olanda au fost ridicate restricțiile. Oamenii pot merge la restaurant sau spectacole, dacă prezintă un „permis ...
Olandezii care vor să meargă la restaurant, evenimente sportive sau spectacole vor fi nevoiţi, de sâmbătă, să prezinte dovada vaccinării anticoronavirus, a recuperării după COVID-19 sau un......
Cât costă bagajul la Wizz Air, Ryanair, Blue Air, Lufthansa, Air France și alte companii
Cât costă bagajul la Wizz Air, Ryanair, Blue Air, Lufthansa, Air France și alte companii
Nu doar companiile low-cost taxează pasagerii pentru bagajele mari, voluminoase, care trebuie lăsate la cală. În ultimii ...
CNSU Ilfov a impus restricții pentru 26 de localități, unde rata de incidență depășește 3 la mie
CNSU Ilfov a impus restricții pentru 26 de localități, unde rata de incidență depășește 3 la mie
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Ilfov a dispus, în şedinţa de vineri, măsuri pentru 26 de localităţi ...
Elon Musk se așteaptă ca deficitul global de cipuri să se încheie în 2022, datorită noilor fabrici care se construiesc
Elon Musk se așteaptă ca deficitul global de cipuri să se încheie în 2022, datorită noilor fabrici care se construiesc
Datorită noilor fabrici de semiconductori care sunt planificate sau se construiesc, deficitul global de cipuri care a afectat ...