Petrom: Profit net de 2,4 miliarde lei în primele nouă luni, în scădere cu 34%. Planul de investiţii se va revizui

Petrom, cea mai mare companie românească, a înregistrat un profit net de 2,407 miliarde de lei, în scădere cu 34% faţă  de primele nouă luni din 2013, când profitul a fost de 3,66 miliarde de lei.
Economica.net - joi, 06 nov. 2014, 06:49
Petrom: Profit net de 2,4 miliarde lei în primele nouă luni, în scădere cu 34%. Planul de investiţii se va revizui

Profitul Petrom în trimestrul al treilea din 2014 a fost de 1,020 miliarde lei, mai mic cu 20% faţă de cel din trimestrul al treilea din 2013, potrivit rezultatelor financiare anunţate de companie.

„Contextul de piață mai puțin favorabil și cu volatilitate ridicată, ne determină să revizuim planurile de investiții pentru 2015. Acestea vor fi anunțate pe 19 februarie 2015, odată cu rezultatele financiare ale Grupului pentru trimestrul al patrulea și a celor preliminare pe anul 2014. Un cadru fiscal și de reglementare stabil și predictibil, favorabil investițiilor, rămâne o condiție-cheie pentru viitorul nostru program de investiții”, a declarat CEO-ul OMV Petrom Mariana Gheorghe, în comunicatul de presă cu rezultatele financiare.

Vânzările Grupului Petrom au scăzut, în primele nouă luni ale anului, cu 11%, până la 16,2 miliarde de lei. Profitul operaţional EBIT a scăzut şi el, de asemenea, cu 24%, până la 3,44 miliarde de lei. Pe segmente, profitul EBIT de pe zona de explorare şi producţie a scăzut cu 16%, până la 3,56 miliarde de lei, pe zona de gaze şi energie a fost negativ (pierdere de 82 de milioane de lei, de la un profit de 103 milioane de lei, anul precedent) iar pe zona de rafinare şi marketing a fost de 311 milioane de lei, în creştere cu 12%.

Producţia de ţiţei şi condensat a scăzut cu 4%, până la 23,2 milioane de barili, în primele nouă luni ale anului, iar cea de gaze naturale a rămas constantă, la 3,97 miliarde de metri cubi.

Preţul mediu al ţiţeiului, la nivelul grupului Petrom, a scăzut cu 2%, până la 94,13 dolari pe baril, procent identic cu cel de scădere a cotaţiei ţiţeiului Ural.

„Costurile de producţie au crescut cu 10%, în principal din cauza creşterii costurilor în Romania şi scăderii producţiei din Kazahstan. În Romania, costurile de producţie în USD/bep au crescut cu 11%, iar în RON/bep au crescut cu 10% faţă de T3/13, reflectând, în principal, noul impozit pe construcţii introdus in 2014.
Investitiile de explorare au crescut până la 370 mil lei, reflectând, în cea mai mare parte, forajul sondei Domino-2 în zona de adâncime a Mării Negre (utilizand instalaţia de foraj Ocean Endeavor), precum şi forajul cu succes al sondei Marina-1 în apele de mică adâncime ale Marii Negre. Cheltuielile de explorare au întregistrat valoarea de 28 mil lei, fiind cu 67% mai mici comparativ cu cele din T3/13, care au reflectat, în principal, renuntarea la anumite perimetre de explorare” se arată în comunicatul companiei.

Vânzările de gaze au scăzut în primele nouă luni cu 15%, de la 3,6 miliarde metri cubi (39,13 TWh), la 3,08 miliarde metri cubi (33,39 TWh).

OMV Petrom a produs în intervalul analizat 0,78 TWh de electricitate, cu 57% mai puţin comparativ cu 1,83 TWh în primele nouă luni ale anului 2013. Compania produce electricitate în termocentrala de la Brazi şi într-un parc eolian din  Dobrogea.

Vânzările totale de produse rafinate au coborât cu 10%, de la 3,91 milioane de tone la 3,5 milioane de tone.

Rezultatele Petrom au fost în linie cu estimările publicate de ECONOMICA.NET ieri. Citeşte Petrom va anunţa un profit de circa 2,4 miliarde de lei la nouă luni, în scădere cu 35%

Ştirea se actualizează

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 5,09 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 2,12%, în această săptămână, ...
Ce aplicații de telefon folosesc cel mai des românii pentru Android și iOS
Ce aplicații de telefon folosesc cel mai des românii pentru Android și iOS
Aplicațiile pentru smartphone-uri, fie că vorbim de Android sau iOS, ne ușurează mult viața, iar în ultimii ani dispozitivele ...
Importurile de petrol și gaze ale României au totalizat 2,8 miliarde de euro, în primele zece luni din 2021
Importurile de petrol și gaze ale României au totalizat 2,8 miliarde de euro, în primele zece luni din 2021
România a importat, în primele zece luni din 2021, petrol brut şi gaze naturale în sumă de 2,831 miliarde euro, în ...