Peugeot-Citroen va produce autovehicule în Algeria începând din 2018

După Renault, Hyundai sau Volkswagen, grupul auto francez PSA a decis şi el să producă vehicule în Algeria, în cadrul unei companii mixte înfiinţată duminică la Alger cu trei parteneri algerieni, informează AFP, citată de Agerpres.
Economica.net - Dum, 12 nov. 2017, 16:34
Peugeot-Citroen va produce autovehicule în Algeria începând din 2018

După doi ani de negocieri, acordul a fost parafat de miniştrii Afacerilor Externe din cele două ţări, Abdelkader Messahel şi Jean-Yves Le Drian, precum şi a ministrul algerian al Industriei, Youcef Yousfi şi a ministrului francez al Economiei, Bruno Le Maire.

Primele vehicule Peugeot şi Citroën urmează să iasă anul viitor de pe liniile de asamblare ale unei uzine care va fi instalată în apropiere de Oran, la 400 kilometri vest de capitala Alger.

„Obiectivul este să avem o uzină complet operaţională în 2019” a declarat Jean-Christophe Quemard, directorul pentru regiunea Orientul Mijlociu şi Africa la PSA (deţinătorul mărcilor Peugeot, Citroën, DS, Opel şi Vauxhall). Potrivit acestuia, peste cinci ani un număr de 75.000 de vehicule Peugeot şi Citroën ar urma să iasă anual de pe liniile de montaj, fără a preciza însă care sunt modele care vor fi produse la uzina din Algeria.

Investiţia totală în această uzină este de ordinul a 100 de milioane de euro. Societatea mixtă va fi deţinută în proporţie de 49% de PSA, iar restul de 51% va fi controlat de trei companii algeriene. Potrivit legislaţiei, companiile străine nu pot investi în Algeria fără a se asocia cu unul sau mai mulţi parteneri locali care să deţină pachetul majoritar la societăţile mixte.

PSA, care până în 2021 şi-a propus să vândă 700.000 de vehicule pe an în regiunea Africa şi Orientul Mijlociu şi un milion pe an în 2025, a demarat în luna iunie lucrările de construcţie la o altă uzină amplasată la Kenitra, în Marocul vecin, unde 90.000 de vehicule ar urma să fie produse anual începând din 2019.

Grupul Renault, proprietarul Dacia, produce deja sute de mii de vehicule în Maroc, la o uzină din apropiere de Tanger, a cărei deschidere în 2012 a provocat îngrijorări în Franţa cu privire la posibilitatea delocalizării. În acelaşi an a luat naştere şi industria auto din Algeria, în urma unui parteneriat între autorităţi şi Renault, care la finele anului 2014 a inaugurat prima sa uzină ‘made in Algeria’, tot în regiunea Oran.

Ulterior constructorul aud-coreean Hyundai şi cel german Volkswagen s-au instalat şi ei în Algeria la Tiaret şi Relizane, la peste 300 de kilometri sud-vest de Alger. Dezvoltarea industriei auto a devenit o prioritate pentru Algeria, care este interesată să îşi diversifice economia în urma scăderii preţului petrolului, care asigură 95% din veniturile în valută.

Te-ar mai putea interesa și
Cîţu: Capacitatea de vaccinare a ajuns la 115.000 de persoane pe zi. Vă încurajez să vă vaccinaţi, singura cale de a scăpa de pandemie
Cîţu: Capacitatea de vaccinare a ajuns la 115.000 de persoane pe zi. Vă încurajez să vă vaccinaţi, singura cale de ...
Prim-ministrul Florin Cîţu punctează faptul că începând de marţi capacitatea de vaccinare la nivel naţional a ajuns la 115.000 de persoane pe zi şi reia apelul ca toţi românii să se......
Energia electrică s-a scumpit cel mai mult în martie, comparativ cu aceeaşi lună din 2020 – inflaţie INS
Energia electrică s-a scumpit cel mai mult în martie, comparativ cu aceeaşi lună din 2020 – inflaţie INS
Energia electrică, fasolea boabe şi alte leguminoase, precum şi serviciile de igienă şi cosmetică s-au scumpit cel ...
Producţia industrială a României a scăzut cu 2,3% în primele două luni din 2021 (INS)
Producţia industrială a României a scăzut cu 2,3% în primele două luni din 2021 (INS)
Producţia industrială din România a scăzut cu 2,3%, ca serie brută, în primele două luni ale acestui an, faţă de ...
A început demolarea magazinelor din staţia de metrou Basarab
A început demolarea magazinelor din staţia de metrou Basarab
Spaţiile comerciale din staţia de metrou Basarab sunt dezafectate marţi dimineaţă. Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand ...