Mega-tranzacţie: Pfizer a majorat oferta pentru preluarea AstraZeneca la 117 mld. dolari

Producătorul american de medicamente Pfizer a majorat, duminică, oferta pentru preluarea rivalei britanice AstraZeneca la 69,3 miliarde de lire sterline (116,6 miliarde de dolari), avertizând că va renunţa la tranzacţie dacă acţionarii firmei britanice nu acceptă oferta îmbunătăţită, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 19 mai 2014, 06:19
Mega-tranzacţie: Pfizer a majorat oferta pentru preluarea AstraZeneca la 117 mld. dolari

‘Financial Times’, care citează surse ce au dorit să-şi păstreze anonimatul, anunţă că este posibil ca AstraZeneca să anunţe oficial, luni, respingerea ofertei.

Pfizer vrea să creeze cea mai mare companie farmaceutică din lume, cu sediul central la New York şi domiciliul fiscal în Marea Britanie, unde taxa pe corporaţii este ceva mai scăzută decât în SUA.

Pfizer a avertizat că noua ofertă este ultima şi ar putea să nu fie majorată. Compania americană a dat asigurări că nu va lansa o ofertă ostilă direct acţionarilor AstraZeneca şi va continua tranzacţia doar cu recomandarea conducerii firmei britanice.

Noua ofertă include o combinaţie de numerar şi acţiuni care ar fi evaluat titlurile AstraZeneca la 55 de lire sterline per titlu şi reprezintă o creştere de 15% faţă de precedenta ofertă, respinsă de conducerea AstraZeneca.

AstraZeneca a fost creată în 1999 în urma fuziunii dintre compania suedeză Astra şi cea britanică Zeneca.

Oferta anunţată duminică de Pfizer este a patra din acest an şi vine într-un moment în care sectorul farmaceutic cunoaşte un val de fuziuni şi achiziţii. Luna trecută, Novartis şi GlaxoSmithKline au convenit să facă un schimb de active în valoare de peste 20 de miliarde de dolari, iar Zimmer a ajuns la un acord pentru preluarea producătorului rival de produse ortopedice Biomet pentru 13 miliarde de dolari. Grupul Valeant Pharmaceuticals a demarat o ofertă de 47 de miliarde de dolari pentru preluarea companiei Allergan, producătorul Botox.

Criticii susţin că preluarea AstraZeneca de către Pfizer va duce la concedieri, iar cercetarea ştiinţifică din Marea Britanie va avea de suferit.

Pfizer Inc este al doilea mare producător de medicamente din lume după venituri, în timp ce AstraZeneca PLC este pe locul opt.

Fuziunea dintre cele două companii ar reprezenta una dintre cele mai mari tranzacţii încheiate vreodată în sectorul farmaceutic.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...