Pfizer va plăti 60 milioane dolari pentru a stinge o investigaţie anticorupţie

Pfizer, cel mai mare producător de medicamente din lume după vânzări, va plăti 60 milioane de dolari autorităţilor din Statele Unite pentru a opri o investigaţie federală privind darea de mită şi diverse "atenţii" către medici din China şi Croaţia pentru a prescrie produsele companiei.
Economica.net - mie, 08 aug. 2012, 11:47
Pfizer va plăti 60 milioane dolari pentru a stinge o investigaţie anticorupţie

Pfizer a fost acuzată că a mituit medici, administratori de spital şi oficiali ai autorităţilor de reglementare din mai multe ţări europene şi asiatice pentru a promova medicamente produse de companie, potrivit WSJ.com.

Autorităţile americane au descoperit dovezi că grupul farmaceutic a răsplătit cei mai „performanţi” medici din China cu telefoane mobile şi seturi de ceai, iar medicii croaţi au primit bani cash şi au călătorit în străinătate pe banii companiei, potrivit documentelor depuse în instanţa de judecată, citate de Wall Street Journal în ediţia online.

Anchetatorii americani au afirmat de asemenea că mai multe divizii ale Pfizer au încercat să ascundă neregulile prin înregistrarea acestor plăţi drept cheltuieli legitime, precum instruirea angajaţilor, cheltuieli de transport sau divertisment.

Compania a încheiat o înţelegere cu autorităţile, acceptând să plătească o amendă de 15 milioane de dolari şi să returneze profiturile obţinute ilicit. Acordul nu presupune admiterea sau respingerea acuzaţiilor.

Pfizer notează, într-un comunicat, că acuzaţiile nu au indicat că managementul din Statele Unite ar fi ştiut de practicile ilicite din alte ţări sau că ar fi aprobat astfel de tactici.

Grupul precizează de asemenea că unele acuzaţii vizează activitatea companiei Wyeth înainte ca aceasta să fie cumpărată în 2009 de Pfizer.

Reprezentanţi ai Pfizer şi ai Departamentului Justiţiei din SUA au declarat că grupul farmaceutic lucrează cu guvernul SUA încă din 2004, raportând atât neregulile efectuate de proprii angajaţi, cât şi practicile de marketing ale industriei farmaceutice pe plan internaţional.

Departamentul Justiţiei a precizat că Pfizer a beneficiat de indulgenţă pentru că cooperează la mai multe investigaţii împotriva unor companii şi indivizi.

Un alt gigant al industriei farmaceutice, Johnson & Johnson, a plătit 70 milioane de dolari în baza unei înţelegeri încheiată anul trecut cu autorităţile americane pentru a stinge o investigaţie similară. Johnson & Johnson cooperează de asemenea cu Departamentul Justiţiei şi Securities and Exchange Commmission în mai multe anchete privind practicile corupte de marketing al medicamentelor în care sunt implicate companii farmaceutice pe plan internaţioanl.

Cel puţin opt mari companii din sectorul farmaceutic sunt vizate de astfel de anchete, printre care GlaxoSmithKline, AstraZeneca, Merck, Eli Lilly sau Bristol-Myers Squibb.

Pfizer a avut în 2011 venituri de 67,4 miliarde de dolari, din care 40,5 miliarde dolari obţinute în afara Statelor Unite.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct prin care solicită introducerea unui nou investitor în acționariatul......
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ ...
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns ...
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume ...