Coreea de Nord continuă producţia de material fisionabil – ONG

Recente imagini din satelit ale principalului complex nuclear nord-coreean sugerează că regimul de la Phenian continuă producţia de plutoniu şi uraniu care pot intra în componenţa unei bombe atomice, a informat joi un centru american de studii, citat de AFP.
Economica.net - joi, 07 aug. 2014, 05:26
Coreea de Nord continuă producţia de material fisionabil - ONG

Datând din 30 iunie, aceste imagini ale complexului Yongbyon arată retragerea apei de răcire din reactorul său de cinci megawaţi, potrivit Institutului pentru ştiinţă şi securitate internaţională (ISIS).

‘Cu toate acestea, fără mai multe date, cum ar fi producţia de vapori, este greu de determinat starea operaţională a reactorului şi, prin urmare, de a estima cantitatea de plutoniu produsă’, subliniază un raport al ONG-ului amintit.

Închis în 2007 în cadrul unui acord ‘ajutor contra dezarmare’, reactorul poate produce în principiu şase kilograme de plutoniu anual, o cantitate suficientă pentru a fabrica o bombă nucleară.

Coreea de Nord a demarat repunerea în funcţiune a complexului după ultimul său test nuclear din 2013, iar acesta ar fi devenit operaţional în octombrie acelaşi an.

Cele mai recent observaţii din satelit indică, de asemenea, continuarea lucrărilor de construcţie în uzina de centrifuge a complexului.

Phenianul susţine că uzina produce numai uraniu slab îmbogăţit pentru a alimenta un viitor reactor cu apă uşoară, însă experţii suspectează regimul comunist că vrea să producă uraniu cu destinaţie militară.

Potrivit ISIS, uzina de centrifuge şi-a dublat suprafaţa şi este posibil ca acolo să fie instalate cascade de centrifuge.

După ce a utilizat o parte a stocului său pentru cel puţin două din cele trei teste nucleare, Coreea de Nord ar dispune de suficient plutoniu pentru a produce şase bombe, susţin experţii internaţionali.

Te-ar mai putea interesa și
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Cea mai mare companie auto rusească, Avtovaz, a început asamblarea maşinilor Lada în Azerbaidjan, intenţionând să producă până la 1.500 de vehicule în acest an, a anunţat vineri......
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea ...
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane de lei în doi ani și jumătate
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane ...
MAMBricolaj Ghencea, cel mai nou magazin al rețelei care comercializează materiale și accesorii pentru mobilă, brand ...
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de ...