Coreea de Nord continuă producţia de material fisionabil – ONG

Recente imagini din satelit ale principalului complex nuclear nord-coreean sugerează că regimul de la Phenian continuă producţia de plutoniu şi uraniu care pot intra în componenţa unei bombe atomice, a informat joi un centru american de studii, citat de AFP.
Economica.net - joi, 07 aug. 2014, 05:26
Coreea de Nord continuă producţia de material fisionabil - ONG

Datând din 30 iunie, aceste imagini ale complexului Yongbyon arată retragerea apei de răcire din reactorul său de cinci megawaţi, potrivit Institutului pentru ştiinţă şi securitate internaţională (ISIS).

‘Cu toate acestea, fără mai multe date, cum ar fi producţia de vapori, este greu de determinat starea operaţională a reactorului şi, prin urmare, de a estima cantitatea de plutoniu produsă’, subliniază un raport al ONG-ului amintit.

Închis în 2007 în cadrul unui acord ‘ajutor contra dezarmare’, reactorul poate produce în principiu şase kilograme de plutoniu anual, o cantitate suficientă pentru a fabrica o bombă nucleară.

Coreea de Nord a demarat repunerea în funcţiune a complexului după ultimul său test nuclear din 2013, iar acesta ar fi devenit operaţional în octombrie acelaşi an.

Cele mai recent observaţii din satelit indică, de asemenea, continuarea lucrărilor de construcţie în uzina de centrifuge a complexului.

Phenianul susţine că uzina produce numai uraniu slab îmbogăţit pentru a alimenta un viitor reactor cu apă uşoară, însă experţii suspectează regimul comunist că vrea să producă uraniu cu destinaţie militară.

Potrivit ISIS, uzina de centrifuge şi-a dublat suprafaţa şi este posibil ca acolo să fie instalate cascade de centrifuge.

După ce a utilizat o parte a stocului său pentru cel puţin două din cele trei teste nucleare, Coreea de Nord ar dispune de suficient plutoniu pentru a produce şase bombe, susţin experţii internaţionali.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul sprijinului public pentru investiţiile în procesare ar putea fi modificat în Plan Naţional Strategic (PNS) la ...
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei furtuni foarte puternice
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei ...
Furtuna de zăpadă, care a lovit în acest weekend sudul SUA, lăsând mii de persoane fără curent electric şi determinând ...
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
La câteva luni după ce Hidroelectrica, cel mai mare producător de enegie electrică din țară, și furnizorul cu cel ...