1EUR = 4.8746 RON | Bucureşti 2 º

Finanţe şi bănci

UPDATE: Nu se pot emite poliţe RCA. ASF acuză prea multe interogări ale bazei de date CEDAM

De mai bine de 24 de ore brokerii de asigurare nu pot emite poliţe RCA, din cauza blocării bazei de date CEDAM, unde este trecut istoricul tuturor şoferilor din România.

20 sep, 2016 | ECONOMICA.net
(update 20 sep, 2016 17:55) ASF: A fost înregistrat un volum zilnic de aproximativ 4 milioane de solicitări în intervalul 19-20 septembrie
Sistemul CEDAM a fost suprasolicitat, în perioada 19-20 septembrie, din cauza unui număr foarte mare de interogări, a anunţat, marţi, Autoritatea de Supraveghere Financiară, instituţia recomandând utilizatorilor prelungirea duratei de răspuns la interogarea bazei de date.


"În cursul zilelor de luni şi marţi, 19 şi 20 septembrie 2016, serviciile web ale sistemului informatic CEDAM (cu precădere cele pentru stabilirea clasei de daunalitate bonus-malus) au fost suprasolicitate din cauza unui număr foarte mare de interogări provenite de la companiile de asigurări, fiind înregistrat un volum zilnic de aproximativ 4 milioane de solicitări. Pentru comparaţie, acelaşi număr de interogări sunt primite în mod normal într-o perioadă de 1 - 2 săptămâni. Ca urmare, deşi a rămas funcţional în tot acest timp, sistemul a răspuns cu greutate la interogări, anumiţi utilizatori fiind puşi în situaţia de a nu putea obţine informaţiile necesare emiterii de poliţe RCA", se spune în comunicatul ASF.


Instituţia precizează că analizează această situaţie, inclusiv prin intermediul unor întâlniri cu brokerii şi asigurătorii.


"ASF recomandă utilizatorilor, brokeri şi asigurători, prelungirea duratei de răspuns la interogarea bazei de date, optimizarea în general a interogărilor transmise CEDAM, precum şi verificarea propriilor sisteme informatic!", se mai spune în comunicatul ASF.

La ora actuală, piața de RCA este blocată. Nu se mai emit decât polițe din clasa de Bonus Malus 0 pentru care au fost emise ofertele de preț de acum cinci zile. După 48 de ore (au trecut deja 30) nici aceste polițe nu se vor mai putea emite.

Bogdan Andriescu, președintele UNSICAR (asociația națională a brokerilor), ne-a declarat că, la ora actuală nu se pot încheia decât polițe RCA cu clasa BO, adică șoferi cu autoturisme noi fără accidente, sau, chiar dacă se încheie polițe RCA și pentru alte tipuri de autovehicule, datorită faptului că nu funcționează baza de date CEDAM (istoricul mașinii) se utilizează tot indicatorul B0, urmând ca apoi asigurătorii să se regleze din punct de vedere al prețului poliței cu asiguratul.“Doar acest tip de polițe putem să îl emitem acum, urmând ca după aceea să facem reglajul în funcție de prețul asigurătorilor. Adică, dacă ai avut plătit prea mult vii după reglementarea situației la broker sau la asigurător și îți recuperezi banii, sau dacă ai avut malus, vii și aduci banii. Numai că, în cazul clienților care returnează banii, toată lumea uită să plătească diferența”, spune Bogdan Andriescu.

Acesta precizează că asociația pe care o conduce a avizat oficial Autoritatea de Supraveghere a Asigurărilor (ASF) pentru explicații și remedierea situației, iar autoritatea a răspuns că este vorba de o suprainterogare a bazei de date CEDAM, fapt care a supraîncărcat sistemul și acesta a cedat. ”Despre faptul că poate fi vorba de interogări emise de Euroins și City Insurance nu pot spune decât că este cu siguranță un zvon. Nu are nici o logică ca aceste două societăți să facă multe interogări și în plus, nici măcar nu au cele mai mici tarife ca să existe un așa mare aflux de clienți către ei în aceste zile”, a declarat Bogdan Andriescu.

ASF nu spune însă în ce orizont de timp va fi remediat softul informatic și implicit baza de date.  

Viorel Vasile, președintele Safety Broker (cel mai mare de pe piața românească) ne-a declarat că, după părerea sa nu este vorba nici de vreun atac informatic asupra bazei de date, nici de interogări ale Euroins sau City Insurance, ci probabil de interogări ale reprezentanților ASF care lucrează acum la stabilirea tarifului de referință și au nevoie de cât mai multe date comparative.

Partea proastă este cea legată de nefuncționarea pieții din aceste motive. “În mod normal, eu emiteam circa 2.500 de polițe pe zi. Ieri am emis doar 1.500 de polițe deoarece aveam documentația și oferta făcută de acum cinci zile, iar după remedierea sistemului voi reface polițele cu asigurătorul. Partea proastă este că această situație nu poate dura mai mult de 48 de ore, apoi nu mai dăm polițe deloc. Și deja suntem în a doua zi de când CEDAM nu funcționează”, a declarat Viorel Vasile.

ASF s-a angajat ca în termen de 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a Ordonanței privind condițiile de încheiere a poliței RCAsă aibă gata tarifele de referință pe fiecare categorie de autovehicul.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO