UPDATE: Nu se pot emite poliţe RCA. ASF acuză prea multe interogări ale bazei de date CEDAM

De mai bine de 24 de ore brokerii de asigurare nu pot emite poliţe RCA, din cauza blocării bazei de date CEDAM, unde este trecut istoricul tuturor şoferilor din România.
Economica.net - mar, 20 sept. 2016, 11:02
UPDATE: Nu se pot emite poliţe RCA. ASF acuză prea multe interogări ale bazei de date CEDAM

La ora actuală, piața de RCA este blocată. Nu se mai emit decât polițe din clasa de Bonus Malus 0 pentru care au fost emise ofertele de preț de acum cinci zile. După 48 de ore (au trecut deja 30) nici aceste polițe nu se vor mai putea emite.

Bogdan Andriescu, președintele UNSICAR (asociația națională a brokerilor), ne-a declarat că, la ora actuală nu se pot încheia decât polițe RCA cu clasa BO, adică șoferi cu autoturisme noi fără accidente, sau, chiar dacă se încheie polițe RCA și pentru alte tipuri de autovehicule, datorită faptului că nu funcționează baza de date CEDAM (istoricul mașinii) se utilizează tot indicatorul B0, urmând ca apoi asigurătorii să se regleze din punct de vedere al prețului poliței cu asiguratul.“Doar acest tip de polițe putem să îl emitem acum, urmând ca după aceea să facem reglajul în funcție de prețul asigurătorilor. Adică, dacă ai avut plătit prea mult vii după reglementarea situației la broker sau la asigurător și îți recuperezi banii, sau dacă ai avut malus, vii și aduci banii. Numai că, în cazul clienților care returnează banii, toată lumea uită să plătească diferența”, spune Bogdan Andriescu.

Acesta precizează că asociația pe care o conduce a avizat oficial Autoritatea de Supraveghere a Asigurărilor (ASF) pentru explicații și remedierea situației, iar autoritatea a răspuns că este vorba de o suprainterogare a bazei de date CEDAM, fapt care a supraîncărcat sistemul și acesta a cedat. ”Despre faptul că poate fi vorba de interogări emise de Euroins și City Insurance nu pot spune decât că este cu siguranță un zvon. Nu are nici o logică ca aceste două societăți să facă multe interogări și în plus, nici măcar nu au cele mai mici tarife ca să existe un așa mare aflux de clienți către ei în aceste zile”, a declarat Bogdan Andriescu.

ASF nu spune însă în ce orizont de timp va fi remediat softul informatic și implicit baza de date.  

Viorel Vasile, președintele Safety Broker (cel mai mare de pe piața românească) ne-a declarat că, după părerea sa nu este vorba nici de vreun atac informatic asupra bazei de date, nici de interogări ale Euroins sau City Insurance, ci probabil de interogări ale reprezentanților ASF care lucrează acum la stabilirea tarifului de referință și au nevoie de cât mai multe date comparative.

Partea proastă este cea legată de nefuncționarea pieții din aceste motive. “În mod normal, eu emiteam circa 2.500 de polițe pe zi. Ieri am emis doar 1.500 de polițe deoarece aveam documentația și oferta făcută de acum cinci zile, iar după remedierea sistemului voi reface polițele cu asigurătorul. Partea proastă este că această situație nu poate dura mai mult de 48 de ore, apoi nu mai dăm polițe deloc. Și deja suntem în a doua zi de când CEDAM nu funcționează”, a declarat Viorel Vasile.

ASF s-a angajat ca în termen de 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a Ordonanței privind condițiile de încheiere a poliței RCAsă aibă gata tarifele de referință pe fiecare categorie de autovehicul.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...