Piaţa asigurărilor a ajuns la maximul ultimilor cinci ani – creştere de 9% în primul semestru, la 4,32 miliarde lei

Piaţa asigurărilor din România a crescut cu 8,73% în primul semestru al acestui an, la 4,32 miliarde lei, respectiv cu 5,08% faţă de semestrul al doilea din 2014, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Economica.net - lun, 21 sept. 2015, 06:46
Piaţa asigurărilor a ajuns la maximul ultimilor cinci ani - creştere de 9% în primul semestru, la 4,32 miliarde lei

Gradul de penetrare al asigurărilor s-a majorat cu 0,03 puncte procentuale faţă de primul semestru din anul 2014, la 1,42%. În ceea ce priveşte densitatea asigurărilor (raportul între volumul primelor brute subscrise şi populaţia totală rezidentă de la 1 ianuarie) se constată o creştere cu 9% în primul semestru comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la maximul ultimilor cinci ani (217,2 lei/loc)‘, se menţionează în raportul citat de Agerpres.

Pe segmentul de asigurări generale, primele brute subscrise au fost de 3,48 miliarde lei, în creştere cu 9,02% faţă de acelaşi interval al anului trecut şi cu 7,03% comparativ cu nivelul înregistrat în ultimele şase luni din 2014. Totodată, pe segmentul de asigurări de viaţă, primele brute subscrise au fost de 837,92 milioane lei, în creştere cu 7,54% faţă de perioada similară a anului anterior, însă, în scădere cu 2,33% faţă de ultimele şase luni ale anului 2014.

Potrivit ASF, primele brute subscrise în categoria asigurărilor generale deţin cea mai importantă pondere în structura primelor brute subscrise, în timp ce ponderea primelor brute subscrise în asigurările de viaţă reprezintă circa o cincime din totalul subscrierilor.

‘Piaţa asigurărilor din România este caracterizată de un grad ridicat de concentrare. În semestrul I 2015, 80,69% din volumul total de prime subscrise a fost realizat de 10 societăţi de asigurare, din cele 36 de societăţi care au desfăşurat activitate de asigurare/reasigurare’, se mai precizează în raport.

Pe segmentul asigurărilor de răspundere civilă pentru vehicule (RCA şi CMR), volumul primelor brute subscrise a crescut cu 19,84%, la 1,67 miliarde lei, reprezentând 47,94% din totalul subscrierilor pentru asigurări generale. Faţă de ultimele şase luni ale anului trecut, avansul a fost de 18,66%.

Asigurările Casco au generat un volum de prime brute subscrise de 824,98 milioane lei, în scădere cu 3,11% faţă de acelaşi interval al anului trecut, şi au reprezentat 23,69% din total asigurări generale. Faţă de al doilea semestru al anului trecut, scăderea a fost de 0,92%.

Totodată, asigurările de incendiu şi alte calamităţi naturale au generat un volum al primelor brute subscrise de 485,37 milioane lei, în creştere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, reprezentând 13,94% din totalul subscrierilor pentru asigurări generale. Faţă de al doilea semestru al anului 2014 s-a înregistrat o scădere de 1,38%.

În ceea ce priveşte segmentul asigurărilor de viaţă, anuităţi şi asigurări de viaţă suplimentare, s-a înregistrat o creştere cu 4,69% faţă de primul semestru al anului 2014 şi cu 9,59% faţă de al doilea semestru al anului 2014.

La categoria asigurărilor de viaţă şi anuităţi care sunt legate de fonduri de investiţii, creşterea a fost de 14,85% faţă de primul semestru al anului 2014.

În primul semestru al acestui an, societăţile de asigurare au raportat indemnizaţii brute plătite, cumulat pentru cele două categorii de asigurări, în sumă de 2,38 miliarde lei, în scădere cu 3,65% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi în creştere cu 0,38% faţă de ultimele şase luni ale anului.

Din valoarea totală a indemnizaţiilor brute plătite, 84,28% sunt aferente contractelor de asigurări generale.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după falimentul City Insurance. Ce șoferi vor avea cele mai mici prețuri? – DOCUMENTE
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după ...
Axeria Iard, o companie de asigurări cu sediul central în Lyon, Franța, este aproape să intre pe piața RCA din România, ...
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Mult-promovata POC 4.1.1 cunoscută și ca Măsura 3 sau Măsura 3 relansată, cea care trebuia să salveze mediul de afaceri ...
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare S.A.
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare ...
O acţiune de protest prin oprirea trenurilor de marfă va fi organizată în cazul în care nu vor fi găsite soluţii legale ...