Piaţa aurului a scăzut anul trecut cu 15%. Cererea de retail a atins un nivel record

Piaţa aurului a scăzut anul trecut cu 15%, la 3.756 tone, pe fondul retragerilor masive efectuate de investitori, însă cererea din partea consumatorilor de retail, pentru produse precum bijuterii, lingouri sau monede, a crescut puternic şi a atins un nivel record, potrivit datelor World Gold Council.
Economica.net - mar, 18 feb. 2014, 12:13
Piaţa aurului a scăzut anul trecut cu 15%. Cererea de retail a atins un nivel record

China a devenit în 2013 cea mai mare piaţă pentru aur la nivel global, devansând India, se arată într-un comunicat al organizaţiei. Şi pieţele din ţările dezvoltate s-au menţinut la un nivel solid, în special Statele Unite.

Cererea din partea consumatorilor a crescut anul trecut la nivel global cu 21%, la 3.864 tone, în timp ce investitorii în fonduri tranzacţionate la bursă, cele mai populare vehicule de investiţie pe piaţa aurului, au lichidat deţineri de 881 tone, cea mai mare contracţie înregistrată vreodată, pe fondul declinului preţului metalului preţios.

Aurul s-a devalorizat anul trecut pentru prima dată din 2000, preţul metalului preţios coborând cu 29%, la sub 1.200 de dolari pe uncie (31,1 grame), cel mai abrupt declin din ultimii 32 de ani.

Achiziţiile de lingouri şi monede din aur au crescut anul trecut cu 28%, la 1.654 tone, în timp ce livrările de bijuterii din aur, cealaltă componentă importantă a pieţei retail, au urcat cu 17%, la 2.209 tone.

„Atunci când preţurile scad, vor exista întotdeauna cumpărături”, comentează pentru Wall Street Journal un analist chinez.

Cererea de aur din partea consumatorilor retail din China a crescut anul trecut cu 32%, la 1.066 tone, iar în India a fost înregistrată o creştere de 13%, la 975 tone, în pofida restricţiilor impuse de autorităţile din această ţară pe importuri. Turcia şi Tailanda au înregistrat creşteri puternice, de 60%, respectiv 73%, însă la volume mult mai mici. În SUA, cererea de bijuterii, lingouri şi monede din aur a urcat anul trecut cu 18%.

Cerere din partea băncilor centrale s-a redus în 2013 cu 32%, la 369 tone.

Producţia totală de aur la nivel mondial a totalizat anul trecut 4.340 tone, în scădere cu 2%.

Te-ar mai putea interesa și
Percheziții de amploare ale polițiștilor în București și alte 12 județe, la administratorul BRD Pensii
Percheziții de amploare ale polițiștilor în București și alte 12 județe, la administratorul BRD Pensii
Polițiștii Direcției Generale de Poliţie a Municipiului București - Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Sector 1 au descins astăzi, 30 iunie, la mai multe adrese din......
Summit NATO – Marea Britanie creşte masiv sprijinul militar pentru Ucraina
Summit NATO – Marea Britanie creşte masiv sprijinul militar pentru Ucraina
Guvernul britanic a anunţat miercuri, în cursul summitului NATO de la Madrid, că va debloca un miliard de lire sterline ...
Trezoreria SUA a anunţat un ajutor economic de 1,3 miliarde de dolari pentru Ucraina
Trezoreria SUA a anunţat un ajutor economic de 1,3 miliarde de dolari pentru Ucraina
Trezoreria SUA a anunţat miercuri transferarea a 1,3 miliarde de dolari pentru ajutor economic acordat Ucrainei, în cadrul ...
Milioane de români au mai puțini bani de pensie. Ce sumă îți garantează legea și ce taxe plătești când încasezi banii de la administratorul fondului privat?
Milioane de români au mai puțini bani de pensie. Ce sumă îți garantează legea și ce taxe plătești când încasezi ...
Sumele deținute de cei 7,85 milioane de români care cotizează obligatoriu la fondurile private de pensii pilon II au scăzut ...