Demetrian, BCR: „În 5 ani, 60% – 70% din fluxurile de plăţi vor fi digitale. În curând, introducem refinanţarea creditelor online”

Dana Demetrian Dima, Vicepreşedinte Executiv Retail şi Private Banking BCR, este de părere că zona digitală va merge către 40%-45% în 2020, deoarece vin tot felul de tipuri noi de plăţi, care măresc aria digitalului. Vicepreşedintele celei de-a doua bănci ca mărime din România susţine chiar că în 5 ani până la 70% din piaţa bancară va fi digitalizată. În acest context, unul dintre primele produse pe care le va lansa anul acesta BCR este creditul de refinanţare 100% online.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 19 ian. 2020, 19:53
Demetrian, BCR:

„De când am introdus creditul digital George, inclusiv pentru creditele ipotecare, circa 13% din producţia nouă de credite de consum sunt acordate online. De când l-am introdus a fost preferat. În 7 minute de când ai accesat creditul online prin George ai contract semnat electronic”, spune Dana Demeterian.

La ora actuală doar BCR şi ING Bank acordă credite 100% online. Diferenţa este că la BCR poţi aplica pentru un credit online chiar dacă nu ai cont la BCR şi practic atunci începi relaţia cu banca, iar fluxul online al aplicaţiei George este acelaşi indiferent de unde se face accesarea, de acasă, de pe stradă sau chiar dintr-o unitate bancară.

„Anul acesta va fi marcat de finalizarea produselor de daily banking, creditare de consum, de cont curent, asigurare şi chiar refinanţare pentru că practic produsul nostru va fi deschis şi către produsele de la alte bănci. Pur şi simplu, stai acasă, selectezi şi muţi creditele de la alte bănci cu George”, precizează Demetrian.

Ea arată că prin George clientul vizualizează creditele pe care le are la alte bănci, fără să fie nominalizată banca. Vor fi notate creditele 1, 2 şi 3 şi sunt obţinute de la Biroul de Credit – dar nu şi numele instituţiei de credit – ci doar sumele datorate către banca 1, 2 şi 3. Clientul poate alege ce credit vrea să îşi refinanţeze, BCR îi calculează suma totală la care se poate încadra şi clientul poate să îşi aleagă unul două sau trei credite în funcţie de calculul pe care i-l face banca, putând să-şi asigure și o sumă suplimentară, în funcţie de bonitatea sa.

„Este un produs unic în piaţă: practic clientul vede exact care sunt costurile la cealaltă bancă şi care sunt costurile oferite de BCR. Este o transparenţă maximă: noi le arătăm că aceasta este dobânda, iar comisionul de acordare este zero. Noi nu percepem comision de acordare la creditul de consum sau ipotecar, spre deosebire de celelalte bănci şi oferim şi discountul de minus 1% dacă îşi aduce salariul la noi, plus discountul dacă îşi ia şi o asigurare. Vom introduce asigurarea la credit aprobata şi ea online. Şi vom vedea nu doar creditul de consum, cu refinanţare, asigurare, cu absolut tot vizibil, dar şi cu celelalte produse de creditare daily banking”, precizează vicepreşedinta BCR.

În acest context, Dana Demetrian este de părere că anul acesta creşterea pieţei de creditare va fi în medie sub 10%, cu o majorare de 12%-13% pe zona de credite de consum şi de 7-8% pe credit ipotecar. Despre zona de non cash foarte dinamică în ultimii trei ani şi în care băncile investesc sume importante de bani, vicepreşedintele BCR spune va ajunge anul acesta la un 40% spre 45% tranzacţii online (acum fluxurile digitale de plăţi reprezintă circa 30% din piaţă), tocmai pentru că vin puternic din urmă plăţile contactless, cele prin aparate multifuncţionale care tind să înlocuiască clasicele ATM-uri, plăţile cu telefonul sau cu ceasul.

Dacă până acum plăţile au crescut datorită faptului că lumea foloseşte mult mai mult cardul şi pentru sume mici, acum urmează dezvoltarea şi creşterea tuturor acestor tehnologii noi de plată. Ponderea POS-urilor contactless este mult mai mare în România decât în ţări ca Austria sau Germania. În Germania, cash-ul este încă la modă. La BCR, de exemplu, 80% din tranzacţiile cu cardul sunt contactless.

Dana Demetrian subliniază că, prin implementarea plăţilor contactless pentru transportul în comun în 12 oraşe mari din ţară, BCR înregistrează un milion de astfel de plăţi lunar, peste 200.000 fiind înregistrate doar la Cluj. Bancherul adaugă: „Huburile mari vor rămâne în continuare cu zona de cash, dar am investit şi investim în continuare în unităţi cashless, iar multifuncţionalele noastre se vor tripla în următoarea perioadă. De altfel, aceasta este tendinţa: trecerea de la ATM-urile clasice la multifuncţionale. La ora actuală avem 100 de unităţi  cashless (nu există posibilitatea să faci tranzacţii cu cash) şi continuăm în implementarea de huburi. Din 2.400 de aparate, doar 1.800 unt ATM-uri, restul sunt multifuncţionale (aparate la care poţi plăti facturi, îţi poţi alimenta contul curent sau cel de depozit şi bineînţeles poţi retrage bani)”.

Dana Demetrian spune că va fi introdusă aplicaţia online George, inclusiv pentru credite, la IMM-uri şi micorîntreprinderi, iar pentru zona corporate vor fi instalate cash in machines (o maşină de înregistrare/colectare a unor sume foarte mari de bani, maşini care vor permite ca 80% din tranzacţiile cu cash ale unei companii să fie mutate către acestea). Prima cash in machine va fi montată la Timişoara.

Toate aceste mişcări din zona tranzacţiilor cu cash către online o determină pe Dana Demetrian să creadă că în cinci ani de zile 60%-70% din tranzacţiile din România se vor realiza prin fluxuri digitale, iar BCR va ajunge probabil la 70%-80% de fluxuri digitale, strategia băncii fiind aceea de a se transforma într-o bancă digitală.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război, declară preşedintele Consiliului European
Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război, declară preşedintele Consiliului European
Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni......
Premierul Armeniei: Zonele disputate trebuie returnate Azerbaidjanului, altfel va urma un război – TASS
Premierul Armeniei: Zonele disputate trebuie returnate Azerbaidjanului, altfel va urma un război – TASS
Premierul armean Nikol Paşinian a avertizat că Armenia s-ar putea confrunta cu un război cu Azerbaidjanul dacă nu va ...
Unilever renunţă la afacerile cu îngheţată şi desfiinţează 7.500 de posturi la nivel mondial
Unilever renunţă la afacerile cu îngheţată şi desfiinţează 7.500 de posturi la nivel mondial
Gigantul din domeniul bunurilor de larg consum Unilever a anunţat marţi că intenţionează să transforme operaţiunile ...
Turiştii nerezidenţi cazaţi în România au cheltuit, în medie, 2.675 lei/persoană, în 2023 – date INS
Turiştii nerezidenţi cazaţi în România au cheltuit, în medie, 2.675 lei/persoană, în 2023 – date INS
Turiştii nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective din România au cheltuit, anul trecut, în ...