Piaţa berii din România a crescut anul trecut cu 3%, consumul a ajuns la 85 de litri pe locuitor

Asociaţia Berarii României a anunţat, marţi, că piaţa berii a crescut anul trecut cu 3%, faţă de anul anterior, până la 16,6 milioane hectolitri, iar consumul de bere pe cap de locuitor a ajuns la 85 de litri, potrivit News.ro.
Economica.net - mar, 09 apr. 2019, 11:22
Piaţa berii din România a crescut anul trecut cu 3%, consumul a ajuns la 85 de litri pe locuitor

Acest avans a fost susţinut de diversificarea produselor, potrivit preşedintelui asociaţiei, Lucian Ghinea.

„Este o creştere care se datorează în special diversificării portofoliilor de produse, a varietăţii tipurilor de bere pe care producătorii au pus-o la dispoziţia românilor, fapt ce a avut darul de a răspunde foarte bine preferinţelor lor în materie de bere, dar şi de a îi stimula să experimenteze gusturi noi”, a declarat Lucian Ghinea.

Berea produsă la nivel naţional reprezintă circa 97% din piaţă, iar 70% din ingrediente provin din România, astfel că sectorul berii are o influenţă semnificativă şi asupra gradului de ocupare a forţei de muncă, prin crearea a peste 85.000 locuri de muncă, potrivit asociaţiei.

Directorul general al Asociaţia Berarii României, Julia Leferman, a subliniat că românii preferă tot mai mult berea fără alcool.

„Preferinţele românilor în materie de bere fără alcool sunt în creştere, urmând chiar trendul european de consum. Deşi un segment cu o pondere mică pe piaţă, berea fără alcool a înregistrat anul trecut o creştere record în România. Acest rezultat confirmă integrarea berii în şi mai multe situaţii de consum, românii alegând să nu renunţe la băutura lor favorită, în varianta ei fără alcool însă, nici atunci când şofează sau se află în pauza de masă, în timpul săptămânii de lucru”, a spus Julia Leferman.

În plus, investiţiile membrilor Berarii României au fost, în 2018, de 74,5 milioane euro, iar nivelul cumulat al investiţiei membrilor asociaţiei în ultimii cincisprezece ani a atins 1,54 miliarde euro.

„Nivelul contribuţiilor anuale ale membrilor Asociaţiei la bugetul statului s-a menţinut unul important, doar în 2018 acesta atingând 255 milioane euro. Nivelul contribuţiei cumulate a membrilor Berarii României în ultimii cincisprezece ani a depăşit 3,62 miliarde euro”, se arată în comunicat.

În ceea ce priveşte preferinţele consumatorilor în funcţie de tipurile de ambalaje, pe primul loc este PET-ul (47,57%), urmat de sticlă (28,45%), doză (20,58%) şi butoi (3,41%).

Te-ar mai putea interesa și
Balanţa comerţului internaţional cu servicii a României a fost excedentară în 2022. Excerdentul cu ţările din afara UE a crescut cu 45% – analiză Alpha Bank
Balanţa comerţului internaţional cu servicii a României a fost excedentară în 2022. Excerdentul cu ţările din afara ...
Comerţul internaţional cu servicii al României s-a diversificat în 2022, excedentul realizat cu ţările din afara Uniunii Europene a crescut la 45% din total, de la 33% în 2021, apropiindu-se......
Profit cu peste 56% mai mare pentru Selgros în 2022. Vânzările retailerului au depășit pragul de 4 miliarde de euro
Profit cu peste 56% mai mare pentru Selgros în 2022. Vânzările retailerului au depășit pragul de 4 miliarde de euro
Selgros, al doilea retailer cash&carry de pe plan local după cifra de afaceri, a sărit anul trecut de pragul de 4 miliarde ...
Volkswagen modernizează a treia generație Touareg
Volkswagen modernizează a treia generație Touareg
A treia generație a cunoscutului SUV Volkswagen Touareg trece printr-un proces de modernizare menit să îl păstreze în ...
Primul credit persoane fizice, fără avans şi fără comisioane, pentru achiziţia panourilor fotovoltaice
Primul credit persoane fizice, fără avans şi fără comisioane, pentru achiziţia panourilor fotovoltaice
ProCredit Bank lansează creditul ProGreen pentru panouri fotovoltaice dedicat persoanelor fizice, fără avans și fără ...