Piaţa comerţului online din România va depăşi bariera de 6 miliarde de lei, în 2016 – analiză

Comerţul online din România va depăşi valoarea de 6 miliarde de lei, în 2016, în creştere faţă de nivelul anului trecut, respectiv 5,47 miliarde de lei, arată rezultatele unei analize de specialitate publicată marţi.
Economica.net - mar, 06 dec. 2016, 12:36
Piaţa comerţului online din România va depăşi bariera de 6 miliarde de lei, în 2016 - analiză

Potrivit experţilor, care au analizat date din piaţa e-commerce autohtonă în perioada 2011 – 2016, în urmă cu cinci ani valoarea comerţului online din România se situa la 1,68 miliarde de lei. De asemenea, cea mai semnificativă evoluţie a fost marcată între 2014 şi 2015, când business-ul din acest sector a avansat cu peste două miliarde de lei.

La ora actuală, numărul firmelor care asigură servicii de comerţ online depăşeşte, cu peste 2.600 mai multe decât în urmă cu 5 ani, se menţionează în analiza KeysFin.

Statistica de specialitate relevă faptul că, pe fondul creşterii interesului românilor pentru produsele şi serviciile vândute pe internet, profitablitatea sectorului a avansat de la 47,4 milioane de lei, în 2011, la 233,7 milioane de lei, în 2015, iar pentru 2016 se preconizează o ţintă de peste 300 milioane de lei.

Topul celor mai importanţi jucători de pe piaţa comerţului electronic românesc este condus, potrivit datelor financiare din 2015, depuse la Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi citate de KeysFin, de compania Dante International SA, cu afaceri de 1,7 miliarde de lei.

În funcţie de cifra de afaceri, pe listă se regăsesc, în ordine, Fashion Days Shopping SRL (221 milioane de lei), Studio Moderna SRL (188 milioane de lei), PayPoint Services SRL (188 milioane de lei), Corsar Online SRL (173 milioane de lei) şi PC Garage SRL (166 milioane de lei). În clasament s-au mai situat Payzone SA (155 milioane de lei), Teamnet Business Services (130 milioane de lei), Euronet Services SRL (88 milioane de lei) şi Elefant Online S.A. (78 milioane de lei).

Analiza face referire, totodată, şi la riscurile asociate tranzacţiilor online raportate la nivelul de educaţie al clienţilor în acest sector.

‘Avem încă destui români care cad victime ale site-urilor clonate, care, în febra căutării preţului cel mai mic, ajung pe portaluri fantomă, unde informaţiile de pe carduri le sunt copiate, iar banii sunt retraşi de hackeri din conturi. Vestea bună este că sistemul bancar s-a adaptat acestui fenomen şi a dezvoltat măsuri de protecţie pe măsură, în genul codului unic de tranzacţie transmis pe SMS’, susţin analiştii.

Conform acestora, la fel ca în comerţul tradiţional, este nevoie ca şi pe internet clienţii să manifeste o atenţie sporită şi să îşi ia toate măsurile pentru securizarea tranzacţiilor. ‘Dacă un site, de exemplu, vă cere codul PIN în cazul unei tranzacţii cu cardul, este bine să ştiţi că acest lucru este ilegal şi că vă supuneţi unui pericol. Un serviciu legal de plată online va cere numai codul CVC, de trei cifre, de pe spatele cardului. De asemenea, este bine ca atunci când faceţi tranzacţii online, să verificaţi ulterior suma extrasă din cont. Şi acestea sunt doar două dintre lucrurile esenţiale pe care ar trebui ca toţi clienţii să le facă atunci când fac shopping online’, explică specialiştii companiei.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Nou concept de expunere la Țiriac Collection
Nou concept de expunere la Țiriac Collection
Țiriac Collection pune la dispoziția vizitatorilor un nou concept de expunere auto în curtea exterioară a galeriei ce ...
Raport COVID 19, 28 noiembrie: Sub 1.500 de cazuri și 106 decese
Raport COVID 19, 28 noiembrie: Sub 1.500 de cazuri și 106 decese
Grupul de Comunicare Strategică anunţă duminică, pe baza datelor existente la ora 10.00, că în ultimele 24 de ore s-au ...
Omicron, noul Coronavirus, face ravagii. Israel și-a închis complet granițele, deși este printre țările cu cei mai mulți vaccinați
Omicron, noul Coronavirus, face ravagii. Israel și-a închis complet granițele, deși este printre țările cu cei mai ...
Israel este prima țară din lume care își închide complet granițele de team ultimei variante de Coronavirus, Omicron. ...