1EUR = 4.8745 RON | Bucureşti 15 º

Finanţe şi bănci

Piaţa creditelor şi cea imobiliară intră în blocaj pentru cel puţin un an

Chiar dacă propunerile BNR la legea dării în plată ar fi acceptate ad-literam de către Parlament, piaţa creditelor şi implicit cea imobiliară vor avea de suferit. Anul acesta, cel puţin. Tendinţele divergente, cea economică ce îndeamnă la relaxare şi cea juridică, ce merge spre înăsprirea condiţiilor, vor determina o perioadă de tatonare a băncilor, în care avansurile şi dobânzile la credite vor creşte diferit de la o bancă la altă, până se va găsi un nivel de echilibru. Perioada aceasta de tatonare va dura cel puţin un an, după cum explică analistul economic Aurelian Dochia. În mod firesc şi pentru piaţa imobiliară şi cea a construcţiilor urmează o perioadă de relativ blocaj.

Modificările legislative din ultima perioadă, chiar dacă nu au intrat încă în vigoare, precum şi lunga perioadă de curăţare a bilanţurilor de creditele neperformante, determină băncile comerciale să îşi regândească întreaga politică de împrumut pe piaţa din România.

Pe de o parte avem controversata lege a dării în plată, legea falimentului personal – suspendată momentan, conversia creditelor din valută în lei (mai mult sau mai puţin obligatorie, dar generatoare de pierderi la nivel de bancă) şi pe de altă parte, procesele pe clauze abuzive pe care băncile încep să le piardă în favoarea clienţilor, pachetele de credite neperformante vândute pe mai nimic sau scoase în afara bilanţului şi bomboana de pe tort: viitoarea lege ANPC care transpune Directiva 17 a Uniunii Europene.

Majoritatea băncilor vor modifica avansurile la creditele impotecare

Sunt câteva dintre motivele pentru care băncile comerciale au nevoie de ceva timp pentru a-şi regândi politica de creditare şi a simţi că au din nou pământ stabil sub picioare. „Indiferent dacă legea dării în plată va fi promulgată cu toate modificările cerute de BNR sau nu, lucrurile în sistemul bancar nu pot rămâne aşa cum sunt acum. Evident, nu trebuie să ne gândim la modificări catastrofale, dar nici la faptul că situaţia va rămâne aşa cum este acum. Băncile nu au nici un fel de experienţă despre cum va funcţiona piaţa creditelor în noile condiţii de piaţă”, a declarat analistul economic Aurelian Dochia. Aşa se explică poate şi faptul că băncile comerciale sunt circumspecte în această perioadă cu acordarea de noi credite imobiliare.

Ele îşi vor regândi condiţiile de acordare a împrumuturilor, în sensul înăspririi acestora, atât la nivelul avansului perceput pentru acordarea creditului, cât şi la nivelul dobânzii. În ciuda condiţiilor economice actuale, dobânzile sunt la minime istorice şi deja se discută de spectrul dobânzilor negative, contextul juridic acţionează divergent şi le vor determina să îşi majoreze uşor dobânzile, crede Dochia.

Mai puţine tranzacţii imobiliare în 2016

Ne aşteptăm astfel ca următoarea perioadă să fie una de tatonare, în care băncile practic vor testa dacă nivelul avansului impus prima dată pe piaţă de Raiffeisen Bank de 35% la lei şi 40% este cel corect. A doua bancă, Bancpost, a ieşit cu noi condiţii - de 33% la împrumuturile în lei şi 43% la cele în valută.

Vor urma cu siguranţă şi altele care vor veni cu solicitări ale avansului necesar unui credit ipotecar mai mici sau mai mari decât procentele anunţate până acum. „Perioada aceasta de căutări va dura cam un an de zile”, precizează Aurelian Dochia.

Fenomenul se va propaga cu siguranţă şi la nivelul pieţei imobiliare şi în zona construcţiilor, unde ca primă reacţie este aşteptată împuţinarea numărului de tranzacţii imobiliare şi implicit a profiturilor.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO