Piaţa de capital din România a crescut în ianuarie mai mult decât în tot anul 2020

Piaţa de capital din România a crescut în ianuarie mai mult decât în tot anul 2020, potrivit unui comunicat al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în care se menţionează că indicele BET-TR, care include şi dividendele, a consemnat un avans de 5,1% în ianuarie comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut.
Economica.net - mar, 09 feb. 2021, 08:33
Piaţa de capital din România a crescut în ianuarie mai mult decât în tot anul 2020

Mai mult decât atât, BET-TR a încheiat ultima şedinţă de tranzacţionare din luna ianuarie a acestui an la un nivel record de 17.350 de puncte, stabilind astfel un nou maxim istoric după ce doborâse anterior un alt vârf, de 16.500 de puncte, atins la finalul lunii decembrie anul trecut.

Conform sursei citate, piaţa de capital din România demonstrează că reprezintă un pilon esenţial de finanţare a economiei locale şi că atât statul, cât şi investitorii români îşi pot spori bunăstarea prin participarea la fenomenul bursier.

„Ne bucură decizia recentă a Guvernului României care deschide drumul listării de pachete minoritare de acţiuni în companiile în care statul român este acţionar. Reluarea listărilor nu înseamnă privatizare, ci transparenţă şi acces la finanţare, statul putând deţine în continuare controlul majoritar în companiile din portofoliu. Este în interesul statului român să aibă cât mai multe companii listate pe bursă pentru că piaţa de capital asigură un climat de performanţă şi transparenţă, contribuind astfel la dezvoltarea economiei naţionale. Noi, la Bursa de Valori Bucureşti, ne poziţionăm ca parteneri pe termen lung ai statului român, avem împreună o experienţă îndelungată şi pozitivă în utilizarea mecanismelor pieţei de capital atât prin emisiuni de titluri de stat, cât şi prin listarea pe bursă în ultimii 20 de ani a unora dintre cele mai importante companii din portofoliul său: începând cu OMV Petrom în 2001, companie la care statul deţine un pachet semnificativ de peste 20,6%, şi continuând cu alte şase companii
incluse în indicele BET în care statul este cel mai important acţionar (Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz, Electrica, Transelectrica, Conpet). Bursa oferă astfel multiple exemple în care companiile în care statul este acţionar au devenit un succes economic”, a declarat Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.

Listarea unor pachete minoritare de acţiuni pe bursă prezintă o serie de avantaje, printre care transparenţa modului în care companiile îşi derulează activitatea dar şi o evaluare corectă a acestora dictată de cerere şi ofertă, a arătat, la rândul său, Adrian Tănase, directorul general al BVB.

„Avantajele listării pe bursă a companiilor sunt multiple. Piaţa de capital asigură, prin regulile impuse de guvernanţa corporativă, o transparenţă crescută în modul în care companiile listate îşi desfăşoară activitatea, un management performant care răspunde în faţa acţionarilor, dar şi o evaluare corectă a companiilor dictată de cerere şi ofertă. Pentru bugetul de stat, prezenţa companiilor de stat pe bursă poate crea oportunităţi de realizare a unor fluxuri suplimentare de bani către buget. În acelaşi timp reduce şi presiunea de a asigura eventuale finanţări de la buget pentru că piaţa de capital oferă posibilitatea companiilor de a se finanţa prin emiterea de acţiuni sau obligaţiuni care să acopere necesarul de investiţii pentru a permite companiilor româneşti să se dezvolte. Pentru români, creşterea numărului de companii listate la bursă înseamnă o participare sporită la activitatea economică a României, fie prin investiţii directe cumpărând acţiuni la aceste societăţi, fie prin investiţii indirecte, cum ar fi fondurile de investiţii sau fondurile de pensii, mai ales că 7,6 milioane de salariaţi români contribuie la fondurile de pensii Pilon II,” a afirmat Adrian Tănase, directorul general al BVB.

Activitatea investiţională la BVB a crescut luna trecută cu 6,1% comparativ cu ianuarie 2020. Astfel, valoarea totală de tranzacţionare înregistrată la nivelul tuturor tipurilor de instrumente financiare a ajuns la 1,08 miliarde de lei (echivalentul a 221 milioane de euro). Din această valoare, tranzacţiile realizate pe segmentul de acţiuni au reprezentat 783 milioane de lei (160 milioane de euro), în timp ce pe segmentul de instrumente cu venit fix tranzacţiile au totalizat 235 milioane de lei (48 milioane de euro). Restul tranzacţiilor au fost realizate pe segmentul de produse structurate, unităţi de fond, ETF.

Valoarea medie zilnică de tranzacţionare realizată în ianuarie cu toate tipurile de instrumente financiare a fost de 53,88 milioane de lei (11,07 milioane de euro), un plus de şase procente faţă de prima lună a anului anterior.

Te-ar mai putea interesa și
Piețele resimt atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Care este strategia „de criză” a investitorilor
Piețele resimt atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Care este strategia „de criză” a investitorilor
Piețele financiare se vor confrunta cu o săptămână marcată de volatilitate ridicată, fiind influențate de atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului, arată analiștii din cadrul......
FMI a revizuit în scădere, la 2,8%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an
FMI a revizuit în scădere, la 2,8%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest ...
Tesla va face concedieri şi la fabrica de lângă Berlin
Tesla va face concedieri şi la fabrica de lângă Berlin
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la ...
SUA ajută 50 de ţări să se pregătească mai bine pentru viitoare pandemii
SUA ajută 50 de ţări să se pregătească mai bine pentru viitoare pandemii
Statele Unite ale Americii ajută 50 de ţări să-şi consolideze sistemele de sănătate, în cadrul unei strategii mondiale ...