1EUR = 4.7786 RON | Bucureşti 11 º

News

Piaţa de capital românească, locul doi în regiune după valoarea IPO-urilor realizate în ultimii patru ani

Valoarea totală a companiilor listate pe piaţa de capital românească, în ultimii patru ani, a fost de aproape 1,1 miliarde euro, fiind pe locul al doilea în regiune la acest capitol, conform datelor disponibile în rapoartele IPO Watch Europe furnizate de PricewaterhouseCoopers (PwC), se arată într-un comunicat de presă al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) remis, luni, AGERPRES.

11 sep, 2017 | Agerpres

'Bursa de Valori Bucureşti a devenit în ultimii patru ani una dintre cele mai dinamice pieţe din Europa Centrală şi de Est, unde s-au încheiat cu succes oferte publice iniţiale (IPO) de listare de peste un miliard de euro. Potrivit datelor disponibile în rapoartele IPO Watch Europe furnizate de PricewaterhouseCoopers (PwC), în ultimii patru ani, la Bursa de Valori Bucureşti, s-au înregistrat oferte publice iniţiale de aproape 1,1 miliarde de euro', se arată în document.

Pe prima poziţie, după valoarea IPO-urilor în ultimii patru ani, se situează bursa din Varşovia cu peste 2,69 miliarde euro, urmată de Bucureşti cu 1,09 milioane euro şi de Viena cu 194 milioane euro. Următoarele poziţii sunt deţinute de Sofia cu 37 milioane euro, Atena cu 35 milioane euro şi Budapesta cu 13 milioane euro.

Potrivit acestuia, trei companii private şi două de stat s-au listat la BVB din 2013 şi până în prezent.

'În acest an, a fost înregistrat recordul pentru cea mai mare listare a unei companii private la BVB: DIGI Communications (DIGI) a vândut un pachet de acţiuni de 25,6% în valoare totală de 207 milioane de euro. În iunie, o altă companie antreprenorială românească, AAGES (AAG), a fost listată după ce acţionarii au vândut 15% din companie pentru echivalentul a 1,2 milioane euro. La finalul anului trecut, o altă companie privată, operatorul de servicii medicale private MedLife (M), a vândut o participaţie de 44% pentru echivalentul a 51 de milioane de euro. În 2014, o companie deţinută majoritar de stat era listată la bursă: oferta de 51% din Electrica (EL) a avut o valoare de 443 milioane euro', informează BVB.

De asemenea, la finalul anului 2013, Romgaz (SNG) s-a listat la BVB, după o ofertă de 391 milioane euro obţinută, pentru 15% din companie.

'Piaţa românească de capital s-a dezvoltat în ultimii ani pe baza reformelor şi procesului constant de modernizare a pieţei. În mai puţin de un an s-au realizat două mari IPO-uri ale companiilor private, cele mai mari din întreaga istorie a pieţei de capital din România, ceea ce ne dă speranţe că vom asista la noi listări de companii pe bursa de la Bucureşti,' a declarat Lucian Anghel, preşedintele BVB.

El a precizat că la scară regională s-a făcut un salt istoric, devenind una dintre cele două cele mai puternice pieţe pentru ofertele publice de acţiuni, depăşind la acest capitol chiar şi unele pieţe emergente şi dezvoltate.

'Iar acest lucru s-a întâmplat într-o ţară în care indicatorul Produs Intern Brut pe cap de locuitor situează România la coada clasamentului din Uniunea Europeană', a mai spus Anghel.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO