1EUR = 4.7550 RON | Bucureşti 22 º

News

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a crescut cu 15% în trimestrul al treilea, faţă de anul trecut

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România, inclusiv tranzacţiile care nu au avut o valoare comunicată, s-a situat între 1,4 şi 1,6 miliarde de euro în al treilea trimestru al anului, cu 15% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, potrivit unei analize realizate de compania de consultanţă Deloitte.

08 oct, 2018 | Agerpres

În perioada iulie - septembrie 2018, s-au făcut tranzacţii de 809 milioane de euro, mai mult decât dublu faţă de cele 391 de milioane de euro din trimestrul al doilea.

"Suntem martorii unei efervescenţe în piaţa tranzacţiilor, atât pe plan local, cât şi pe plan internaţional, cu impact asupra subsidiarelor din România. Tranzacţiile încheiate în trimestrul III sunt îndeosebi cele începute în primele luni ale anului 2018 pe baza cifrelor din 2017 care au fost foarte bune în toate domeniile", a afirmat Ioana Filipescu, partener Corporate Finance, Deloitte România, citată în comunicatul companiei.

Numărul de tranzacţii monitorizate în trimestrul al treilea a fost de 27, din care numai o treime au avut valoarea ce a fost anunţată oficial sau ce poate fi calculată pe baza datelor publice. Continuă astfel tendinţa acestui an de a nu anunţa valoarea tranzacţiilor. În perioada similară din 2017 au fost anunţate în total 28 de tranzacţii.

Cele mai mari tranzacţii anunţate în trimestrul al treilea al anului 2018 au fost achiziţia de către Advent International a grupului Zentiva, inclusiv Zentiva SA România, fostul Sicomed (valoare calculată la 287 de milioane de euro, aplicând multiplul EBITDA al tranzacţiei la rezultatele Zentiva SA din 2017); vânzarea Agricost către grupul Al Dahra, cea mai mare tranzacţie din agricultură în România (valoare: 200 de milioane de euro); achiziţia unui pachet de 7,5% din UiPath de către un consorţiu de investitori condus de Sequoia Capital, la o evaluare de 2,6 miliarde de euro (valoare: 194 de milioane de euro).

De asemenea, s-au remarcat achiziţia de către fraţii Pavăl a proiectului de birouri The Bridge de la Forte Partners (valoare necomunicată), precum şi vânzarea de către fondul de investiţii Abris a firmei de curierat Urgent Cargus către fondul de investiţii Mid Europa, cea mai mare tranzacţie din acest domeniu de până acum (valoare necomunicată).

"Activitatea din piaţa de fuziuni şi achiziţii rămâne intensă. Observăm un interes în creştere atât din partea investitorilor strategici, cât şi din partea celor financiari, care doresc să investească sume de peste 100 de milioane de euro per tranzacţie. Cu 12 tranzacţii de peste 100 de milioane de euro în primele nouă luni, sunt şanse mari ca până la sfârşitul anului să depăşim recordul de mari tranzacţii stabilit anul trecut", a precizat Ioana Filipescu.

Sectoarele în care au avut loc cele mai multe tranzacţii, pe lângă cel imobiliar, sunt bunurile de larg consum şi sănătate şi farmaceutice, în creştere puternică datorită avansului puterii de cumpărare, dar şi tehnologiei informaţiei, care creşte ca pondere în România, au arătat experţii Deloitte.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO