Piaţa de gaze din România este foarte concentrată, iar competiţia întâmpină bariere – CE

Piaţa angro de gaze naturale din România este foarte concentrată, 75% fiind în mâinile a trei mari companii, iar competiţia în furnizarea de gaze încă întâmpină dificultăţi, se arată într-un raport de ţară publicat miercuri de Comisia Europeană.
Economica.net - mie, 22 feb. 2017, 14:26
Piaţa de gaze din România este foarte concentrată, iar competiţia întâmpină bariere - CE

‘Competiţia în livrarea de gaze încă întâmpină bariere. În timp ce preţul pentru consumatorii industriali a fost liberalizat cu succes în 2015, preţul reglementat pentru consumatorii casnici va fi eliminat în 2021. În plus, piaţa angro rămâne foarte concentrată, cu peste 75% din piaţă deţinută de trei mari companii’, spun reprezentanţii Comisiei.

Aceştia admit că România a realizat totuşi progrese odată cu reformele adoptate anul trecut, potrivit cărora producătorii şi furnizorii de gaze trebuie să facă tranzacţii pe platformele centralizate.

‘Aceste reforme, odată cu eliminarea preţului fix plătit producătorilor de gaze (măsură care se va aplica de la 1 aprilie 2017 – n.r.), vor creşte lichiditatea în piaţă şi vor întări semnalele legate de preţ’, se mai arată în raport.

Totuşi, România mai are de implementat reguli de piaţă adoptate la nivel european legate de tradingul de gaze şi de interconectarea transfrontalieră, pentru a asigura mai multă lichiditate pe piaţa angro.

‘România nu este integrată în totalitate în piaţa energetică a Uniunii Europene. În 2016, capacitatea de interconectare pe partea de energie electrică era de 7%, sub ţinta de 10% pentru 2020. Modernizarea liniilor electrice interne şi a reţelei învechite se face lent. Pentru a atinge ţinta de 10% pentru 2020, România trebuie să implementeze noi proiecte de interes comun şi să modernizeze şase linii electrice interne’, au mai scris autorii raportului.

Viitoarea reţea de transport al gazelor Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA) va facilita accesul la gazele care vor veni din regiunea caspică prin conducta Trans-Adriatică (TAP).

‘Acest lucru va creşte securitatea în aprovizionare şi diversificarea surselor de gaze în regiunea sud-estică a Uniunii Europene’, precizează Executivul de la Bruxelles.

Studiul mai arată că reformele recente au dus la creşterea eficienţei energetice, însă progresul este slab în zonele-cheie, precum infrastructura de încălzire urbană.

‘Cu cel mai mare consum final de energie pe metru pătrat din Uniunea Europeană în sectorul rezidenţial, clădirile ineficiente energetic au amplificat această problemă pentru mulţi consumatori casnici din România. Acest lucru a fost cauzat în principal de finanţarea insuficientă la nivel local şi de absorbţia scăzută a fondurilor europene şi a celor naţionale’, mai arată raportul citat.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...