Piaţa de investiţii imobiliare din România a crescut cu 13%, la 336 milioane de euro, în primul semestru – Colliers

Piaţa de investiţii imobiliare a crescut în prima jumătate a anului, ajungând la 336 milioane de euro în România, cu aproximativ 13% peste nivelul din primul semestru al anului trecut, tranzacţiile în segmentul birourilor reprezentând aproape 63% din volum, potrivit raportului de piaţă pentru primul semestru din 2022 al Colliers, companie de consultanţă imobiliară.
AGERPRES - vin, 12 aug. 2022, 12:26
Piaţa de investiţii imobiliare din România a crescut cu 13%, la 336 milioane de euro, în primul semestru - Colliers

În condiţiile în care, în ciuda contextului oarecum incert al economiei mondiale, o serie de tranzacţii mari, aflate în diverse stadii, sunt încă în curs de derulare, anul s-ar putea încheia cu un volum total apropiat sau chiar mai mare de un miliard de euro, scrie Agerpres.

Cea mai mare tranzacţie din prima jumătate a anului a fost achiziţionarea de către S IMMO a Portland Trust EXPO Business Park, un proiect de birouri nou dezvoltat în partea de nord a Bucureştiului, cu peste 110 milioane de euro. Aceasta este şi cea de-a cincea tranzacţie cu nouă cifre finalizată pe piaţa locală în cei doi ani şi jumătate de la începutul pandemiei, ceea ce este mai mult sau mai puţin comparabil cu numărul de tranzacţii mari finalizate în anii anteriori, subliniind atât atractivitatea, cât şi importanţa în creştere a pieţei locale de investiţii. Printre alte tranzacţii notabile se numără şi achiziţia METAV Business Park, un proiect mixt în interiorul oraşului Bucureşti, de către Alinso Group, dar şi vânzarea Speedwell Record Park, un proiect de birouri din Cluj-Napoca, către AYA Properties Fund, pentru 35 de milioane de euro.

Consultanţii Colliers remarcă faptul că, în timp ce marii investitori instituţionali vor continua să dirijeze piaţa şi să genereze cea mai mare parte a activităţii, se observă şi o atenţie din ce în ce mai mare din partea potenţialilor investitori pentru active care necesită investiţii pentru a deveni competitive.

Pe viitor, piaţa va asista probabil la o creştere a acestui tip de tranzacţii, în special pe fondul încetinirii creşterii economice şi al creşterii ratelor dobânzilor.

„Uitându-ne la activitatea investitorilor pe piaţa din România din ultimii ani, observăm într-o anumită măsură un echilibru între tranzacţiile realizate de investitori noi, respectiv investitori recurenţi. În momentul de faţă, investitorii continuă să manifeste un interes sănătos pentru activele locale şi, chiar dacă unii nu au apăsat încă pe acceleraţie, România rămâne pe radarul lor”, spune Robert Miklo, Director Investment Services la Colliers.

Cu toate acestea, investitorii internaţionali rămân precauţi cu privire la evoluţiile din economia globală, cu precădere în ceea ce priveşte costul riscului şi inflaţia. Deocamdată, aceste evoluţii nu au avut încă un impact semnificativ asupra activităţii locale, dar, la fel ca în cazul oricărei pieţe imobiliare, mediul investiţional se bazează într-o anumită măsură pe momentum, iar dacă lucrurile nu se îmbunătăţesc curând, consultanţii companiei se aşteaptă ca o parte din tendinţa negativă să se transmită.

Birourile au rămas cea mai dinamică clasă de active, atrăgând tranzacţii în valoare de 63% din volumul total în prima jumătate a anului 2022, retailul a generat aproximativ 16% din cifra de afaceri, iar I&L – 14%. Hotelurile au o contribuţie mică, restul tranzacţiilor completând topul până la 100%. Totodată, opţiunile de finanţare rămân numeroase pentru sectorul imobiliar, cu marje mai mult sau mai puţin neschimbate de către băncile locale, în pofida contextului oarecum şubred.

„O proprietate generatoare de venit, cum ar fi un proiect de birouri sau unul industrial, în funcţie de investitor, poate primi o marjă de creditare în jur de 250 de puncte de bază atunci când se caută un împrumut. Acest lucru subliniază două aspecte: încrederea pe termen lung pe care băncile o au în activele locale, şi percepţia că, chiar şi în cazul unei corecţii, preţurile nu sunt supraevaluate, nefiind necesară o ajustare profundă. În altă ordine de idei, 2022 pare să fie un an excepţional pentru piaţa locală de investiţii în ceea ce priveşte activitatea generală, dar perspectivele pentru 2023 sunt provocatoare şi depind în mare măsură de ceea ce se va întâmpla pe pieţele financiare globale în trimestrele următoare”, conchide Anca Merdescu, associate director Investment Services.

Colliers este unul dintre liderii globali în servicii de consultanţă imobiliară şi de management al investiţiilor. Cu operaţiuni în 63 de ţări, cei 17.000 de specialişti lucrează împreună pentru a oferi consultanţă de specialitate pentru clienţi.

Te-ar mai putea interesa și
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
Uniunea Europeană să pregăteşte să introducă taxe vamale la importurile de cereale din Rusia şi Belarus, în ideea de a-i linişti pe fermieri şi unele state membre, informează Financial......
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut azi prețurile la  benzină și motorină, după patru ...
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Astăzi, la ora 10.00, debutează programul Rabla 2024, cu cele două componente ale sale - Clasic și Plus. Iată toate ...
Scăderea comenzilor de la Ikea și a celor din industria auto germană pun presiune pe exportatorii români. Cîrlănaru, CITR: Numărul insolvențelor va rămâne constant, cel al concordatelor va exploda
Scăderea comenzilor de la Ikea și a celor din industria auto germană pun presiune pe exportatorii români. Cîrlănaru, ...
Țările din Europa, Germania, Franța, Italia sunt cele care și-au diminuat volumul cererii. Pentru industria mobilei este ...