Piaţa de leasing financiar a înregistrat contracte noi în valoare de 310 milioane euro, în T1 2014

Piaţa de leasing financiar din România a înregistrat un volum total de finanţări noi în valoare de 310 milioane euro, în trimestrul unu 2014, în creştere cu 28% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013, au anunţat, marţi, reprezentanţi ai Asociaţiei Societăţilor Financiare din România (ALB), într-un comunicat remis AGERPRES.
Economica.net - mar, 27 mai 2014, 12:48
Piaţa de leasing financiar a înregistrat contracte noi în valoare de 310 milioane euro, în T1 2014

Distribuţia pe tipuri de active finanţate a fost de 78% (242 milioane euro) la autoturisme şi vehicule comerciale, 19% (59 milioane euro) la echipamente şi 3% (9 milioane euro) pe segmentul imobiliar.

Finanţarea mijloacelor de transport a crescut 7%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, cu un avans de 15% în finanţarea vehiculelor comerciale grele în detrimentul finanţării vehiculelor comerciale uşoare, unde scăderea fost de 3% faţă de finele trimestrului unu al anului 2013.

Autoturismele au avut o pondere de 46% din totalul volumului nou finanţat în domeniul vehiculelor.

‘Evoluţia economiei din primele trei luni ale acestui an a influenţat pozitiv performanţa industriei de leasing, care a resimţit o consolidare de 28% în primul trimestru din 2014, faţă de acelaşi interval al anului trecut, după o perioadă prelungită de stagnări şi scăderi. În acest context, dacă previziunile de creştere economică vor fi confirmate şi spre finalul anului, trendul de recuperare al pieţei de leasing ar putea atinge cea mai bună creştere din ultimii patru ani. Leasingul este un barometru exact al evoluţiei economiei, rezultatele industriei fiind direct influenţate de performanţa acesteia în ansamblu, iar de regulă, 1 punct de creştere procentuală în PIB implică între 6 şi 8 puncte procentuale de creştere în piaţa de leasing, această corelaţie fiind confirmată de rezultatele primului trimestru’, arată Felix Daniliuc, preşedintele ALB.

În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2013, primul trimestru al anului 2014 a înregistrat o creştere a finanţării echipamentelor agricole, de la 17% la 24%, în trend similar cu finanţarea echipamentelor destinate industriei de prelucrare a lemnului (creştere de la 6% la 8%) şi cu finanţarea industriei alimentare (creştere de la 2% la 6%).

Ponderea finanţării echipamentelor destinate altor industrii a fost în scădere în sectorul construcţiilor, de la 18% la 15%, industria metalurgică, de la 7%, la 6% şi în domeniul energiei, de la 24% la 6%.

Clienţii persoane juridice au atras cea mai mare pondere (97%) din totalul finanţărilor, în creştere cu 1% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013. Majoritatea persoanelor juridice care apelează la leasing financiar ca sursă de finanţare a achiziţiilor necesare activităţii lor economice sunt din sectorul IMM.

Durata de finanţare cea mai des întâlnită a fost de 4-5 ani (30%), urmată de 3-4 ani (24%), 2-3 ani (18%), 5-7 ani (12%), 1-2 ani (9%), 1 an (4%) şi 7-15 ani (3%).

Cea mai mare cotă de piaţă este înregistrată de firmele de leasing financiar subsidiare ale băncilor, cu 66% din total, urmate de cele captive producătorilor cu 21% şi de companiile de leasing financiar independente, cu 13%.

ALB reprezintă 89% din piaţa de leasing financiar din România.

ALB este membră a Federaţiei Europene a Asociaţiilor Societăţilor de Leasing – Leaseurope şi coordonează Grupul de lucru CEE al Leaseurope prin Secretarul General.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...