Piaţa de publicitate online din România a crescut cu 22%, în 2016, până la 41 milioane euro

Conform celei mai recente ediţii a studiului ROADS, derulat de IAB România cu sprijinul PwC România, valoarea totală raportată a pieţei de publicitate online din România, pentru întreg anul 2016 a fost de aproximativ 41 de milioane euro (190.541.366 lei), înregistrând o creştere de 22% faţă de 2015.
Economica.net - joi, 08 iun. 2017, 08:40
Piaţa de publicitate online din România a crescut cu 22%, în 2016, până la 41 milioane euro

Semestrul doi al anului 2016 a înregistrat o valoare raportată de aproximativ 24 de milioane de euro (109.852.548 lei), cu 36% mai mult faţă de semestrul anterior al anului 2016 (H1) şi cu 19% mai mult decât semestrul similar al anului trecut (H2 2015) – ambele procente exprimate like-for-like, adică ţinând cont de acelaşi eşantion al companiilor care se regăsesc în ultimele 2 ediţii ale studiului).

‘Studiul ROADS este cel mai important reper pentru dimensiunea şi calitatea pieţei online din România. Cifrele anului 2016 arată îmbucurător, însă ele nu spun toată povestea. Cu cât vom fi mai mulţi participanţi, cu atât ROADS va fi un instrument de business mai puternic şi mai eficient în a creşte şi mai mult investiţiile în online. Pe această cale fac apel către agenţii şi publisheri să participe cu date. Avem numai de câştigat’, arată Gabriel Pătru, preşedinte al Asociaţiei IAB Romania, într-un comunicat remis, joi, AGERPRES.

‘Pe fondul unei creşteri economice robuste la nivel de ţară, alimentată de consum, piaţa publicităţii online din România a înregistrat o creştere puternică anul trecut, confirmând potenţialul foarte mare al acestui segment, despre care se vorbeşte de multă vreme, însă care nu s-a concretizat în anii anteriori. Pentru a capitaliza însă această evoluţie favorabilă, publisherii trebuie însă să vină cu conţinut de calitate, care să satisfacă nevoia companiilor de a targeta diferite nişe de piaţă’, a declarat Bogdan Belciu, Partener, Servicii de Consultanţă pentru Management, PwC România.

Primele cinci industrii realizează 45% din totalul investiţiilor în publicitatea online. Chiar dacă ordinea s-a schimbat, industriile care conduc în topul investiţiilor în publicitatea digitală rămân aceleaşi.

Liderul incontestabil de 7 ani – industria Telecom (6 milioane de euro), urmată anul acesta de Finanţe (3,5 milioane de euro – în urcare de pe poziţia a 4-a în 2015), Cosmetice şi produse de toaletă (3,4 milioane de euro – în urcare de pe poziţia a 5-a), Băuturi (3 milioane de euro – a scăzut o poziţie faţă de anul trecut) şi Online Retail ( 2,9 milioane euro – care anul trecut ocupa poziţia a 2-a).

Formatele de tip Embed (toate formatele de bannere, indiferent dacă sunt statice sau rich media, inclusiv skyscrapere sau expandabile) rămân în top în ceea ce priveşte formatele de publicitate preferate (10 milioane de Eur), urmate la o distanţă semnificativă de Interruptive formats (orice format care întrerupe experienţa de navigare – de la interstiţiale până la pop-up-uri) – aproximativ 4 milioane de Euro, Content (zone de conţinut sponsorizare: website, homepage, landing page, newslettere dedicate etc) – aproximativ 3 milioane de Euro şi Mobile (formatele rich media display, reclamele tip mesaj, interstiţiale, paid-for search şi reclame audio/video optimizate pentru mediul mobil, in-app advertising, SMS, MMS sau optimizarea rezultatelor căutarilor pe mobil) – aproximativ 3,4 milioane de Euro. Estimarea IAB este ca tendinţa pentru anul viitor este ca formatele interuptive să fie surclasate de Content Sponsorship. Video advertising (pre-roll, mid-roll şi post-roll) acumulează aproximativ 1,4 milioane de euro, în creştere constantă de la un semestru la altul.

Conform cifrelor raportate de agenţiile de media, din punct de vedere al alocării bugetelor pe diferite canale digitale, advertiserii preferă să investească în primul rând în reţelele sociale şi motoarele de căutare, abia apoi în piaţa locală de publishing.

Începând cu anul 2016, studiul (sau ROADS) a inclus între tipurile de formate măsurate şi achiziţia de media de tip programatic, procentajul bugetelor de media digitale tranzacţionate astfel atingând 17% din total în primul an de măsurare.

În ceea ce priveşte evoluţia pieţei europene, România are rata de creştere cea mai pronunţată (36,9% – procent calculat like for like şi la valoarea brută) fiind în concordanţă cu dinamica zonei CEE – regiune cu un potenţial mare de dezvoltare. Deşi, ca valoare totală, România este încă sub media europeană, ritmul de creştere subliniază potenţialul mare de creştere – care este nevoie sa fie susţinut atât prin educaţie cât şi prin bune practici ale industriei locale.

Studiul ROADS (Romanian Online Advertising Study) reprezintă studiul cel mai important pentru industria locală de advertising online din România, analizând piaţa în funcţie de trei criterii principale: formatele de publicitate folosite, categoriile de advertiseri care au utilizat publicitatea pe Internet şi lunile din fiecare semestru pentru determinarea sezonalităţii. Realizat începând cu anul 2008, ROADS oferă date relevante despre încasările nete provenite din publicitate online şi contorizează atât datele furnizate de către publisheri care vând direct din propriul portofoliu de site-uri, cât pe şi cele furnizate de către regii şi/sau agenţii media – pe alte canale decât cele deja incluse în studiu. Cifrele nu includ costuri de producţie.

Te-ar mai putea interesa și
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă expresie a pieței spune "Sell in May and go away" sau Vinde în mai și......
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Transportatorul aerian HiSky anunță că se alătură campaniei de includere a țării noastre în programul Visa Waiver, ...
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) a depus în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) procedura de consultare ...
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar – studiu
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar ...
Bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar, pentru 60% dintre cititori, arată ...