Piaţa de telefoane, calculatoare şi tablete se va rederesa anul acesta şi va ajunge la 2,16 miliarde de unităţi

Livrările la nivel mondial de dispozitive - PC-uri, tablete și telefoane mobile - vor totaliza 2,16 miliarde de unități în 2020, în creștere cu 0,9% față de 2019, potrivit Gartner. În 2019, livrările globale de dispozitive au totalizat 2,15 miliarde de unități.
Lidia Neagu - sâm, 25 ian. 2020, 09:13
Piaţa de telefoane, calculatoare şi tablete se va rederesa anul acesta şi va ajunge la 2,16 miliarde de unităţi

„Anul 2020 va avea o ușoară redresare a pieței”, a declarat Ranjit Atwal, director principal de cercetare la Gartner. „Disponibilitatea crescută a telefoanelor 5G va stimula înlocuirile de telefoane mobile, ceea ce va face ca livrările globale de dispozitive să revină pe creștere în 2020″.

Piața mondială a telefoanelor mobile va avansa cu 1,7% în 2020, la peste 1,77 milioane de unităţi. Livrările de smartphone-uri au fost slabe în 2019, înregistrând o scădere de 2% de la an la an, dar specialiştii Gartner se așteaptă să crească în 2020, în special în China și pe piețele emergente din Asia/Pacific.

Gartner estimează că modelele 5G vor reprezenta 12% din piaţa de telefonie mobilă în 2020, şi va ajunge la 43% până în 2022.

„Din 2020, Gartner se așteaptă la o creștere a adoptării telefoanelor cu 5G, deoarece prețurile scad, acoperirea serviciilor 5G crește, iar utilizatorii vor avea o experienţă îmbunătățită a telefoanelor 5G. Piața va înregistra o creștere suplimentară în 2023, când telefoanele 5G vor reprezenta peste 50% din telefoanele mobile vândute”, a declarat domnul Atwal.

Piața globală de calculatoare va scădea în 2020 și nu numai

Chiar și după ce a înregistrat o revenire în 2019, livrările de PC-uri vor fi în continuare în scădere în 2020 și nu numai şi vor ajunge la 250 milioane de unităţi în acest an. Pe parcursul anului, această piață va fi afectată de încheierea migrării către Windows 10, cel mai recent sistem de operare al Microsoft.

După trei ani de creștere pe piața de calculatoare profesionale, nivelurile de înlocuire vor scădea. Cu toate acestea, vor exista oportunități de înlocuire a computerelor profesionale până în 2020. Guvernul chinez a lansat inițiativa „PC sigur și de încredere” fabricat local, care a încetat în 2019, dar astfel de inițiative ar trebui să revină în 2020.

În plus, există o „coadă lungă” de upgrade-uri de la întreprinderile mici și mijlocii din regiunile emergente, deoarece acestea reacționează la retragerea suportului pentru Windows 7 de către Microsoft. Gartner estimează că un miliard de PC-uri vor migra la Windows 10 în 2020, aproximativ 80% din toate computerele utilizate.

„Viitorul pieței PC-urilor este imprevizibil, deoarece nu va exista un Windows 11. În schimb, Windows 10 va fi actualizat sistematic prin actualizări periodice”, a spus Atwal „Ca urmare, vârfurile ciclurilor de actualizare a hardware-ului de PC bazate pe actualizarea unui întreg sistem de operare al Windows se va încheia”.

Te-ar mai putea interesa și
Dan Barna estimează că PNRR ar putea fi aprobat în septembrie
Dan Barna estimează că PNRR ar putea fi aprobat în septembrie
 Vicepremierul Dan Barna estimează că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă propus de România ar putea fi aprobat de Comisia Europeană în luna septembrie, după o etapă de......
Drulă: Peste 1000 pasageri pe zi, în medie, la trenul Gara de Nord-Otopeni, în ultima săptămână
Drulă: Peste 1000 pasageri pe zi, în medie, la trenul Gara de Nord-Otopeni, în ultima săptămână
Peste 1.000 de pasageri pe zi au circulat, în ultima săptămână, cu trenul între Gara de Nord şi Aeroportul Internaţional ...
Fiul lui Cristi Borcea intră în imobiliare. Firma Geometrik Build, din care Patrick Borcea deține 50%, investește 20 de milioane de euro la Constanța
Fiul lui Cristi Borcea intră în imobiliare. Firma Geometrik Build, din care Patrick Borcea deține 50%, investește 20 ...
Geometrik Build, o firmă din care Patrick Borcea, fiul lui Cristi Brocea, deține jumătate, anunță investiții de 20 ...
Novavax afirmă că vaccinul său anti-COVID-19 are o eficacitate de peste 90%, inclusiv împotriva variantelor
Novavax afirmă că vaccinul său anti-COVID-19 are o eficacitate de peste 90%, inclusiv împotriva variantelor
Compania americană Novavax a afirmat luni că vaccinul său anti-COVID-19 are o eficacitate de peste 90%, inclusiv împotriva ...