Piaţa din SUA este medicament pentru economia Germaniei, în timp ce Europa e în criză

Companiile germane se bazează în tot mai mare măsură pe piaţa din Statele Unite, în contextul recesiunii din zona euro şi încetinirii din China, iar exporturile peste ocean reprezintă un element critic pentru creşterea economică a Germaniei, potrivit unei analize a Wall Street Journal (WSJ).
Economica.net - mie, 17 iul. 2013, 09:41
Piaţa din SUA este medicament pentru economia Germaniei, în timp ce Europa e în criză

Trendul este subliniat de datele economice recente, inclusiv de creşterea încrederii investitorilor germani în economie în luna iulie, după trei luni consecutive de declin.

„În SUA are loc o renaştere pentru companiile germane”, comentează pentru WSJ Andreas Rees, economist la UniCredit Frankfurt.

Exporturile către SUA, a doua mare piaţă externă pentru Germania după Franţa, au crescut în primele patru luni cu 3,5% faţă de nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor UniCredit.

În acelaşi timp, livrările către Franţa au coborât cu 1,2%, iar exporturile către China cu 2%. China este pe locul 5 în topul pieţelor de export pentru Germania. Exporturile germane către China au crescut constant după criza financiară asiatică de la sfârşitul anilor ’90.

Exporturile reprezintă 40% din economia germană, care generează o treime din Produsul Intern Brut al zonei euro, find de departe cea mai mare putere economică a Europei.

Experţii BGA, un grup patronal care reprezintă 60.000 de companii germane cu activităţi în zona comerţului, anticipează că exporturile către SUA vor creşte cu 15% în acest an, la o cifră de afaceri de circa 100 miliarde euro, aproape de nivelul livrărilor către Franţa.

Sectorul auto, industria chimică şi cea a utilajelor pentru industria energetică şi metalurgie sunt cele mai performante ramuri ale economiei germane în ceea ce priveşte exporturile peste ocean.

Exporturile zonei euro către SUA au crescut cu 2% în primele patru luni ale anului, în timp ce livrările către China au coborât cu 3%, potrivit datelor Eurostat. Excedentul comercial înregistrat de zona euro în relaţia cu Statele Unite a urcat în acelaşi timp cu 16%, la 24 miliarde euro.

Excedentul comercial total înregistrat de zona euro a scăzut în luna mai cu 600 milioane euro, la 14,6 miliarde euro, cu declin atât în zona exporturilor, cât şi a importurilor. Scăderea activităţii comerciale reflectă situaţia economică dificilă la nivel mondal, însă excedentul comercial ridicat ar trebui să contribuie la atenuarea recesiunii din zona euro, potrivit analiştilor.

China a anunţat luni că Produsul Intern Brut a crescut cu 7,5% în trimestrul al doilea, faţă de 7,7% în primele trei luni. Unii economişti estimează că dinamica economiei chineze ar putea încetini la 7% în a doua jumătate a anului, afectând şi exporturile Germaniei către Asia.

Anul trecut, exporturile Germaniei către China au totalizat aproape 70 miliarde euro, reprezentând 6% din exporturile totale de 1.100 miliarde euro.

Analiştii notează că Statele Unite nu trebuie să înregistreze rate de creştere economică apropiate de cele din China pentru a sprijini exporturile germane, fiind suficientă o dinamică de 2-2,5% pe an, însoţită de creşterea cheltuielilor consumatorilor şi îmbunătăţirea încrederii în economie, în special în sectoare precum energia şi industria grea, care importă utilaje şi alte produse şi servicii conexe din Germania.

Pe lângă industria grea, producătorii germani de automobile de lux domină piaţa SUA. Mercedes-Benz şi BMW îşi dispută de peste doi ani primele două locuri pe piaţă, urmate la mică distanţă de Audi. Vânzările Mercedes în SUA au crescut în primul trimesru cu 10%, la 141.950 unităţi, a anunţat Daimler la începutul lunii iulie. BMW a înregistrat vânzări de 140.431 unităţi, în urcare cu 11%.

Dieter Zetsche, directorul general al grupului Daimler, compania-mamă a Mercedes-Benz, a declarat săptămâna trecută că cererea de pe piaţa SUA a fost „grozavă” în prima parte a acestui an, precizând că trendul pare să continue. Pe de altă parte, vânzările Mercedes în China au stagnat la începutul acestui an.

Fondul Monetar Internaţional estimează că Produsul Intern Brut al Germaniei va creşte cu numai 0,3% în acest an şi cu 1,3% în 2014, însă analiştii consideră că o astfel de evoluţie ar fi suficientă pentru a menţine şomajul la minime record şi pentru a susţine consumul în economia germană.

Te-ar mai putea interesa și
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB, trebuie să-şi dubleze cheltuielile de apărare în......
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Plafoanele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la clienţii finali vor rămâne până la 31 martie 2025, ...
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru ...
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...