Piaţa electro-IT creşte cu 2% în prima jumătate de an. Smartphone-urile cu ecrane mari, cele mai mari creşteri – GfK TEMAX

În primele şase luni din 2019, piaţa românească a bunurilor de folosinţă îndelungată a avut o valoare de 1,436 miliarde euro, reprezentând o creştere de peste 2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în special datorită vânzărilor de electrocasnice mari şi mici care, stimulate de programul Rabla, au atins creşteri semestriale de 14%, respectiv de aproape 12%, potrivit studiului GfK TEMAX citat de News.ro.
Economica.net - joi, 29 aug. 2019, 15:48
Piaţa electro-IT creşte cu 2% în prima jumătate de an. Smartphone-urile cu ecrane mari, cele mai mari creşteri - GfK TEMAX

Alături de produsele electronice, cu un avans de aproape 6%, acestea sunt singurele trei sectoare care au avut creşteri valorice în S1 2019 faţă de primul semestru din 2018, scrie News.ro.

”Vânzările de electronice au ajuns la 214 milioane de euro, mai ales datorită televizoarelor. Zona de electrocasnice mari a atins 283 milioane de euro, iar cea de electrocasnice mici a avut vânzări de 105 milioane de euro”, se arată în studiu.

Produsele IT au totalizat vânzări de 187 milioane euro, cu 10% mai puţin faţă de S1 2018, iar cel mai important sector din această piaţă, telecomul, este în continuare afectat de scăderile din zona telefoanelor mobile clasice (cu butoane). Vânzările acestui sector au marcat o uşoară scădere de 0,5%, până la un nivel de 623 milioane euro.

Sectoarele afectate masiv de scăderi rămân în continuare cel foto, cu un minus de peste 9% în primul semestru, până la 10 milioane de euro şi cel al echipamentelor de birou (imprimante), cu o reducere a vânzărilor de peste 7%, până la 15 milioane de euro.

”Piaţa de telefoane smart şi mobile include fablete (telefoane smart cu ecrane mai mari de 5,6 inch), căşti şi core wearables (ex. ceasuri smart, fit bit). Segmentul cu cea mai bună performanţă este cel al fabletelor, cu o creştere de aproape 115% faţă de primul semestru din 2018 şi o valoare de 498 milioane de euro. Segmentul telefoanelor mobile tradiţionale şi smart cu ecrane mai mici de 5,6 inch a scăzut cu peste 75%, până la 92 de milioane de euro”, se arată în comunicat.

 

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
Programul Fidelis –  Ministerul Finanţelor lansează prima IPO din 2023, cu o tranşă dedicată donatorilor de sânge
Programul Fidelis – Ministerul Finanţelor lansează prima IPO din 2023, cu o tranşă dedicată donatorilor de sânge
Ministerul Finanţelor lansează luni prima Oferta publică iniţială primară (IPO) pentru titluri de stat Fidelis din 2023, cu o tranşă dedicată donatorilor de sânge, perioada de derulare......
Rusia îşi va finaliza infrastructura pentru submarinele echipate cu torpile Poseidon către 2024 – TASS
Rusia îşi va finaliza infrastructura pentru submarinele echipate cu torpile Poseidon către 2024 – TASS
Rusia intenţionează să finalizeze către începutul anului 2024 construcţia infrastructurii sale de coastă la Oceanul ...
Tramvaiul 41 blocat – Circulaţia a fost reluată în jurul orei 9.20
Tramvaiul 41 blocat – Circulaţia a fost reluată în jurul orei 9.20
Tramvaiele liniei 41 nu au circulat timp de mai mult de o oră, în această dimineață, din cauza unui blocaj survenit ...
Preşedintele Consiliului European – vizită în România. Se va întâlni cu Klaus Iohannis
Preşedintele Consiliului European – vizită în România. Se va întâlni cu Klaus Iohannis
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, vine luni în România, ocazie cu care va fi primit la Palatul Cotroceni ...