Piaţa este nervoasă şi nepregătită pentru o cădere – analiză Saxo Bank

Piaţa este nervoasă şi nepregătită pentru o cădere, iar divergenţele politice dintre preşedintele SUA, Donald Trump, şi Congres escaladează în continuare, comentează Ole Hansen, Head of Commodity Strategy/Saxo Bank, în cadrul unui comunicat remis, marţi, AGREPRES.
Economica.net - mar, 22 aug. 2017, 09:28
Piaţa este nervoasă şi nepregătită pentru o cădere - analiză Saxo Bank

Potrivit acestuia, administraţia SUA pare din ce în ce mai disfuncţională şi izolată.

‘Abandonarea Consiliilor Consultative pentru Afaceri ca reacţie la exodul unor directori executivi cheie a însemnat un pas mare înapoi pentru politicile favorabile afacerilor ale lui Trump. Confruntându-se cu un risc din ce în ce mai mare de blocaj politic în SUA, piaţa dă semne accelerate de nervozitate. S&P 500 a scăzut cu 1,5%, iar faptul că au fost folosite cuvinte precum cădere şi colaps pentru a descrie o asemenea evoluţie de mică amploare arată cât de nepregătită a devenit piaţa pentru a da piept cu o volatilitate crescută şi scădere’, susţine Ole Hansen.

Reprezentantul Saxo Bank menţionează, totodată, faptul că mărfurile s-au tranzacţionat în scădere.

‘Pentru a două săptămână consecutivă s-au înregistrat câştiguri în rândul metalelor industriale şi preţioase, ceea ce a împiedicat că această clasă de active să sufere pierderi mai mari. Aurul a stabilit o nouă provocare la rezistenţă cheie la câteva minute după ce atât Rezerva Federală, cât şi Banca Centrală Europeană au sugerat că politicile lor monetare vor oferi susţinere în perioada care urmează. Sectorul grânelor are parte în continuare de pierderi abrupte, grâul CBOT pentru decembrie atingând un minim contractual pentru rezerve mari. Nu în ultimul rând, în Rusia producţia record este revizuită în continuare în creştere’, precizează Ole Hansen.

Ţiţeiul WTI şi cel Brent au găsit susţinere după ce au pierdut aproape jumătate din redresarea din perioada iunie-august. Cea mai recentă scădere a venit în urmă raportului guvernamental din SUA cu privire la inventar şi producţie. O a şaptea scădere consecutivă a acţiunilor ţiţeiului şi o altă scădere contra-sezonieră a totalului acţiunilor americane pentru petrol şi produse derivate a primit mai puţină atenţie faţă de o creştere săptămânală a producţiei de ţiţei de 79.000 barili pe zi, la 9,5 milioane de barili pe zi, foarte aproape de recordul de 9,6 milioane barili pe zi în iunie 2015.

Revenirea la backwardation în cazul spreadului prompt pentru ţiţeiul Brent – prima luna de contracte futures se tranzacţionează mai sus decât următoarea – a ajutat la ducerea primei Brent peste back-up WTI la niveluri observate ultima dată în decembrie 2015. Investitorii preferă backwardation pentru că oferă un roll carry pozitiv pentru poziţiile lungi. Acest lucru s-a observat în raportul Commitments of Traders pentru săptămâna până la 8 august, când fondurile au crescut pariurile optimiste pentru Brent cu 58.255 loturi, în timp ce, în cazul WTI, au fost reduse cu 2.253 loturi.

Aurul şi argintul au avut parte de o redresare rapidă din scăderea ce a urmat după detensionarea situaţiei din peninsula coreeană. Publicarea raportului de şedinţă împăciuitor atât din partea Rezervei Federale, cât şi a Băncii Centrale Europene, alături de o nouă scădere a bursei şi de divergenţele politice americane, au dus aurul la un nou vârf pentru acest an, după ce a depăşit vârful dublu de 1.295 dolari/uncie din aprilie şi iunie.

Grupul Saxo Bank (Saxo) este un specialist în investiţii şi tranzacţionare multi-asset, ce oferă un set complet de tehnologii, instrumente şi strategii de tranzacţionare şi investiţii. Fondat în 1992, cu sediul central la Copenhaga, Saxo are peste 1.500 de angajaţi în Londra, Singapore, Paris, Zurich, Dubai şi Tokyo.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: România este interesată să termine necesarul de consum utilizând terminalul de gaze lichefiate egiptean
Ciucă: România este interesată să termine necesarul de consum utilizând terminalul de gaze lichefiate egiptean
România este interesată să completeze necesarul de consum utilizând terminalul de gaze naturale lichefiate (GNL) egiptean, până la momentul la care va putea valorifica gazele de mare adâncime......
Virgil Popescu: Nu există motive de îngrijorare. Vom depăşi cu bine şi embargoul asupra motorinei ruseşti
Virgil Popescu: Nu există motive de îngrijorare. Vom depăşi cu bine şi embargoul asupra motorinei ruseşti
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, consideră că nu există motive de îngrijorare din cauza embargoului asupra motorinei ...
Moody’s confirmă ratingul Bulgariei dar previzionează amânarea adoptării euro
Moody’s confirmă ratingul Bulgariei dar previzionează amânarea adoptării euro
Agenţia de evaluare financiară Moody's a confirmat la "Baa1" ratingul Bulgariei pe termen lung, în valută şi monedă ...
Record de producție de energie electrică al centralei de la Brazi a Petrom, anul trecut
Record de producție de energie electrică al centralei de la Brazi a Petrom, anul trecut
Centrala pe gaze în ciciu combinat de la Brazi, operată de Petrom, a înregistrat anul trecut o producție-record de energie ...