Materialele de construcţii au primul succes important după 2008. Tradeville vede semne de revenire pe piaţa imobiliară

Piaţa imobiliară dă semne de dezgheţ, în trimestrul I volumul lucrărilor de construcţii majorându-se cu 12% faţă de aceeaşi perioadă din 2014, iar numărul autorizaţiilor de construcţie a urcat cu 3%, semn că dezvoltatorii reîncep să investească, conform analizei realizate de Tradeville.
Economica.net - mie, 01 iul. 2015, 12:28
Materialele de construcţii au primul succes important după 2008. Tradeville vede semne de revenire pe piaţa imobiliară

Producătorii de materiale de construcţii listaţi la BVB sunt bine poziţionaţi pentru mult-aşteptata revenire a cererii. În ultimii doi ani, unele companii şi-au restructurat creditele bancare şi şi-au majorat capitalul social, îmbunătăţind structura finanţării. În plus, unele companii şi-au reluat recent investiţiile, fie în facilităţi de producţie cu tehnologie de ultima oră, fie în extinderea personalului.

Rezultatele acestor eforturi încep să se vadă, trimestrul I fiind declarat de mulţi manageri cel mai bun început de an după 2008. De altfel, managerii se aşteaptă să extindă această bună performanţă la nivelul întregului an, bugetele pentru 2015 prevăzând creşteri ambiţioase ale cifrelor de afaceri (20-50%), precizează analiştii Tradeville.

Aceasta este prima creştere semnificativă de la spargerea bulei imobiliare locale în 2008 – 2009, care a avut ca victimă colaterală piaţa de construcţii, când prăbuşirea preţului mediu pentru apartamente cu 40% s-a tradus într-o scădere similară a veniturilor producătorilor de materiale de construcţii, exact când aceştia se îndatoraseră excesiv pentru a face mai bine faţă unei cereri aparent insaţiabile. Companiile au primit atunci o dublă lovitură, atât pe partea operaţională, cât şi pe cea financiară, rămânând blocate ani la rând în pierderi nete.

În cazul companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti, investitorii le-au penalizat sever acţiunile, unele pierzând chiar şi 90% din maximele înregistrate înainte de criză.

Începând cu a doua jumătate a anului 2013, atât piaţa imobiliară, cât şi cea de construcţii, s-au stabilizat, însă la niveluri joase şi fără a reuşi, de atunci, un reviriment semnificativ. Tabloul macroeconomic actual pare să ofere condiţiile ideale pentru o relansare a întregului sector, spun cei de la Tradeville.

În primul trimestru din 2015, România s-a bucurat de una dintre cele mai mari rate de creştere economică din Uniunea Europeană, atât faţă de trimestrul precedent, cât şi faţă de perioada comparabilă din 2014, ceea ce favorizează industriile ciclice. Alţi factori pozitivi sunt politica de relaxare monetară a Băncii Naţionale, care a redus dobânda-cheie la un minimum istoric, ieftinind creditele în lei, şi programul ‘Prima Casă’, care a reuşit să asigure un nivel minim al cererii.

Perspectivele favorabile ale pieţei de construcţii au început deja să fie integrate de investitori în cotaţiile producătorilor de materiale. Avansul acţiunilor este încă timid, având în vedere anii de evoluţie slabă şi potenţialul fundamental de revenire.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în prealabil a fost realizată reorganizarea instituţională şi dacă există......
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Municipiului Galați și operatorul regional Apă Canal S.A. au au început lucrările pentru modernizarea stației ...