Piaţa imobiliară în faţa impactului Covid-19. Ce sectoare au fost cel mai rău atinse de boala venită din China

Evident, nici piaţa imobiliară nu a scăpat de influenţa nefastă a pandemiei de coronavirus, dar impactul e segmentat în funcţie de sectoarele pieţei. Dacă ritmul în care se derulează tranzacţiile a încetinit, mai ales că au componente care necesită întâniri faţă în faţă, piaţa de retail e oprită aproape complet, mallurile fiind închise de autorităţi, ceea ce ar presupune reduceri de chirii pentru retailerii chiriaşi. Nici domeniul industrial nu a scăpat multe afaceri, precum producătorii auto, fiind opriţi, şi chiar dacă piaţa birourilor pare a fi cel mai uşor atinsă, reduceri de chirii ar putea apărea atâta vreme cât multe companii şi-au trimis angajaţii să lucreze de acasă.
Răzvan Zamfir - lun, 30 mart. 2020, 18:30
Piaţa imobiliară în faţa impactului Covid-19. Ce sectoare au fost cel mai rău atinse de boala venită din China

„În momentul de față, tranzacțiile aflate într-o fază avansată (că discutăm despre o tranzacție de leasing sau de una de investiții) merg înainte, în principiu, însă mai dificil. Există, totuși, bariere logistice: întâlnirile față în față au fost limitate la maximum, iar pentru anumite aspecte este nevoie de așa ceva. Marea necunoscută cu care se lucrează în momentul de față și de care depinde răspunsul la toate întrebările este: cât de mult va dura această situație? Și, ca o întrebare adiacentă, nu știm exact dacă măsurile luate de guvernele din toată lumea vor avea efect sau nu. Pe scurt, tranzacțiile în derulare merg înainte puțin mai greu, dar merg înainte. În schimb, cererea nouă este oarecum afectată de aceste necunoscute, dar nu a dispărut în totalitate”, spune Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers International Romania.

Şi apar unii investitori care se uită în continuare la piaţa românească, poate pentru o afacere bună, poate pentru a identifica un activ cu probleme financiare, dar cu potenţial.

„O bună parte din piața de investment a intrat în modul de „așteaptă și vezi ce se întâmplă”, dar estimăm că apetitul pentru investiții va reveni imediat ce se vor normaliza condițiile de piață. Am văzut dealuri închise în ultimele săptămâni atât în România cât și în Europa Centrală și de Est, iar tranzacțiile aflate în etape avansate de negociere continuă. Unele lansări de proiecte noi au fost amânate până atunci când piața va reveni la normal, dar există investitori noi care au început să se uite la România”, susține Mihai Pătrulescu, Senior Associate Investment Services, Colliers International.

Din experiența companiei, există evoluții diverse de la sector la sector. Este, totuși, cam prea devreme ca să se poată spune, categoric, în ce direcție o va lua situația.

„Spre exemplu, în sectorul industrial nu a încetinit ritmul pe unele șantiere, chiar dimpotrivă; e posibil ca acest lucru să fie rezultatul acțiunilor băncilor care finanțează proiectele, în funcție de strategia pe care o au în acest caz. Plus că, dacă discutăm despre proiecte destinate industriilor aflate la mare căutare acum (bunurile alimentare și de larg consum), atunci în mod clar interesul este să se termine cât mai repede. Dar pe termen lung există ceva îngrijorări din partea dezvoltatorilor, mai ales dacă, să spunem, vorbim despre un proiect pentru jucători din industrii puternic afectate de situația prezentă, precum industria auto”, susține Pop.

De altfel, producătorii auto erau deja afectați de trecerea la mașinile electrice, iar criza coronavirus a venit ca cireașa pe tort. Nu se știe exact ce se va întâpmpla, dar perspectivele nu sunt foarte roz.

În sectorul de birouri, dacă vorbim despre proiecte cu un grad mai scăzut de pre-închiriere, se poate vorbi despre o temperare a ritmului de construcție.

„Ce mai putem observa este și că există cazuri în care proiectele trebuie să caute finanțare bancară și se lucrează cu capitaluri proprii, o situație nu tocmai ideală”, consideră Sebastian Pop.

 Ce segmente de piață sunt mai afectate

„Piața de retail a fost cea mai afectată, ca urmare a închiderii centrelor comerciale, astfel că și chiriașii pot fi îndreptățiți să ceară, de exemplu, amânări de la plata chiriei. Acest lucru nu înseamnă că celelalte piețe nu au simțit impactul. Chiar dacă birourile nu s-au închis de tot, cu siguranță și chiriașii care și-au trimis mare parte din forță de muncă acasă ar dori o situație similară cu cea a chiriașilor din retail. În domeniul industrial, de asemenea, sunt multe afaceri care s-au redus masiv în ultima vreme (cum ar fi cele legate de domeniul auto). Așadar, există multiple presiuni în toate părțile care se pot translata și în cereri de reducere a chiriilor sau în termeni contractuali mai favorabili chiriașilor, având în vedere toate dificultățile”, explică Pop.

Iar piața rezidențială suferă și ea. Șocul coronavirus a venit într-un moment în care piața rezidențială se mișca rezonabil. În luna februarie 2020, au fost vândute, la nivelul întregii țări, 49.571 de imobile, cu 14.340 mai multe față de luna ianuarie 2020. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, la nivel național, în luna februarie a acestui an este cu 8.761 mai mare față de perioada similară a anului trecut, conform datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Dar, în ultima perioadă numărul de vizionări a scăzut firesc, iar analiștii se așteaptă și la o scădere a vânzărilor de locuințe în martie. De ce ordin va fi această scădere e încă prematur să estimăm. Cert e că în ultima săptămână și jumătate, potrivit agenției imobiliare SVN, numărul de vizionări a scăzut cu până la jumătate, în funcție de proiect.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...