Piaţa IT a scăzut cu 15%, în trimestrul al treilea – studiu

Piaţa de IT din România a înregistrat vânzări de 92 de milioane de euro în cel de-al treilea trimestru din acest an, scăzând cu aproape 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, reiese din studiul GfK Temax.
Economica.net - mar, 08 nov. 2016, 09:48
Piaţa IT a scăzut cu 15%, în trimestrul al treilea - studiu

Potrivit acestuia, trei dintre cele mai importante segmente ale sectorului, respectiv desktop-urile, calculatoarele portabile şi tabletele au continuat să scadă comparativ cu al treilea trimestru al anului 2015.

De asemenea, piaţa foto din România a generat vânzări de 5 milioane de euro, în scădere de peste 10%.

‘Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut în T3 cu 9,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Trei dintre cele şapte sectoare – electronice, electrocasnice mari şi electrocasnice mici – au înregistrat rate de creştere de două cifre. Cea mai mare scădere a fost înregistrată de sectorul IT (-15%). În T3, piaţa de electronice a înregistrat o valoare de 92 de milioane de euro – o creştere de aproape 24%, comparativ cu T3 2015. Televizoarele cu ecran plat au crescut cu peste 24% şi au o reprezentat 85% din vânzările acestui sector. Vânzările de boxe şi boxe portabile au crescut şi ele’, se arată în document.

Conform sursei citate, vânzările de electrocasnice mari au fost de 157 milioane de euro, reprezentând o creştere de aproape 23% în trimestrul al treilea comparativ cu perioada similară din 2015.

‘Electrocasnicele incorporabile continuă să crească cu un ritm accelerat, depăşind rata de creştere a sectorului. Uscătoarele de rufe au înregistrat cea mai mare creştere din piaţa electrocasnicelor mari, de +84% comparativ cu T3 2015. Piaţa electrocasnicelor mici a înregistrat o creştere de aproape 25% în T3 2016, comparativ cu T3 2015. Segmentul cel mai important din această piaţă – aspiratoarele – s-a redresat şi a înregistrat o creştere de 36%. Valoarea pieţei este acum comparabilă cu nivelul de dinainte de criza economică. Produsele de îngrijire a părului, friteuzele şi aparatele pentru prepararea băuturilor calde au înregistrat de asemenea creşteri ale vânzărilor de peste 30% în T3’, informează GfK Temax.

În timp ce vânzările din piaţa de telecom au crescut (+8%), ritmul de creştere de pe segmentul de smartphone-uri a încetinit, ajungând la o creştere de 9% faţă de trimestrul III 2015.

‘Segmentul de phablet-uri a înregistrat o rată de scădere de două cifre. Acest tip de produs nu este foarte atractiv pentru consumatorul din România. Căştile cu microfon au crescut cu 30% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut şi au contribuit astfel la creşterea sectorului’, conform studiului.

GfK Temax este un indicator utilizat de GfK Retail and Technology pentru a monitoriza pieţele bunurilor de folosinţă îndelungată. Rezultatele sunt bazate pe studiile desfăşurate regulat pe panelul de retail al GfK. Panelul de retail cuprinde date de la peste 425,000 de puncte de vânzare la nivel mondial.

Te-ar mai putea interesa și
Producătorul de acoperişuri Bravo Europa investeşte trei milioane de euro în extinderea fabricii de la Fundulea
Producătorul de acoperişuri Bravo Europa investeşte trei milioane de euro în extinderea fabricii de la Fundulea
Compania Bravo Europa a anunţat luni că investește peste trei milioane de euro în extinderea spațiilor și a capacităților de producție și depozitare din România. Astfel, compania vrea să......
Musk continuă să se joace cu bitcoinul. Moneda virtuală a ajuns la aproape 40.000 de dolari
Musk continuă să se joace cu bitcoinul. Moneda virtuală a ajuns la aproape 40.000 de dolari
Bitcoin s-a apreciat luni cu 9%, aproape de 40.000 de dolari, după un alt weekend de oscilaţii ale preţului, în urma ...
ARF a încheiat contractul pentru e-ticketing. Călătorii vor putea recurge la transportatori diferiţi, în baza unui bilet
ARF a încheiat contractul pentru e-ticketing. Călătorii vor putea recurge la transportatori diferiţi, în baza unui bilet
Pasagerii vor putea, în doi ani, să schimbe în baza unui bilet mai multe trenuri până la destinaţia finală, chiar ...
Apple vrea să lanseze un nou ceas inteligent cu senzori pentru temperatură şi glicemie
Apple vrea să lanseze un nou ceas inteligent cu senzori pentru temperatură şi glicemie
- Grupul american Apple Inc. lucrează la noi modele de ceasuri inteligente Apple Watch, care vor avea un display mai mare ...