Piaţa mondială de smartphone-uri îşi continuă căderea în trimestrul al doilea

Vânzările globale de telefoane inteligente au scăzut cu 1,7% în al doilea trimestru din 2019, totalizând 368 milioane de unități, cu 6 milioane mai puțin decât în trimestrul doi al anului trecut, potrivit Gartner. În primele trei luni ale anului, scăderea a fost de 2,7%.
Lidia Neagu - joi, 05 sept. 2019, 19:14
Piaţa mondială de smartphone-uri îşi continuă căderea în trimestrul al doilea

„Cererea de smartphone-uri high-end a încetinit cu un ritm mai mare decât cererea pentru smartphone-uri de nivel mediu și low-end”, a declarat Anshul Gupta, director de cercetare senior la Gartner. „Pentru a încerca să stimuleze înlocuirile de smartphone-uri, am văzut producători care aduc funcții premium, cum ar fi camerele frontale / spate cu lentile multiple, ecrane fără bezel și baterii mari de pe smartphone-urile lor emblematice în modele la prețuri mai mici”.

Printre primii cinci vânzători la nivel mondial de telefoane inteligente, Huawei și Samsung au prezentat cele mai puternice creșteri anuale ale vânzărilor în trimestrul al doilea al anului 2019, cu 16,5%, respectiv 3,8%.

„Drept urmare, ambii au crescut cota de piață în trimestru, ceea ce i-a determinat să reprezinte mai mult de o treime din vânzările totale de smartphone-uri la nivel global”, a spus Gupta.

Anunțul privind interzicerea Huawei a dus la o scădere accentuată a vânzărilor de smartphone-uri Huawei pe piața globală în al doilea trimestru al anului 2019, deși vânzările s-au îmbunătățit ușor la amânarea interdicției. În timp ce totalul vânzărilor de smartphone-uri a fost mai slab la nivel global, promovarea puternică și poziționarea mărcii au ajutat Huawei să vândă un număr record de smartphone-uri în Marea Britanie în trimestru, în creștere cu 31% în regiune.

Huawei a înregistrat un avans de 9 milioane de unități, până la peste 58 de milioane și o cotă de 15,8%. Rămâne de văzut cât de tare va fi afectată compania de războiul comercial dintre SUA şi China.

Samsung a revenit la creștere, Apple a continuat să scadă

Samsung a vândut peste 75 de milioane de smartphone-uri în al doilea trimestru al anului 2019 și și-a crescut cota cu 1,1 puncte procentuale an de an. „Cererea puternică pentru noile smartphone-uri din seria Galaxy A de la Samsung și reînnoirea întregii sale game de smartphone-uri entry-level și mid-range au ajutat compania să atingă această performanță”, a arătat Gupta. „Cererea pentru flagship-ul Galaxy S10 de la Samsung a început să slăbească în timpul trimestrului, ceea ce indică faptul că realizarea creșterii în 2019 în ansamblu va fi o provocare.”

Vânzările de iPhone au continuat să scadă an de an, deși într-un ritm mai mic comparativ cu primul trimestru din 2019. Apple a vândut puțin peste 38 de milioane de iPhone în trimestrul al doilea, cu o scădere de 13,8% în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut. „Prea puține avantaje suplimentare împiedică utilizatorii iPhone existenți să-și înlocuiască smartphone-urile”, a spus reprezentatul Gartner.

Două companii chineze ocupă locurile 4 și 5 ale topului: Xiaomi și OPPO cu 33, respectiv 28 milioane de unități.

În clasamentul pe ţări, China rămâne cea mai mare piaţă, urmată de Brazilia şi India.

Vânzările globale de smartphone-uri vor rămâne slabe pentru restul anului. Analiștii Gartner se așteaptă ca vânzările la nivel mondial să însumeze 1,5 miliarde de unități în 2019.

Te-ar mai putea interesa și
ONRC: Dizolvările de firme au crescut cu peste 9% în primele opt luni din 2023
ONRC: Dizolvările de firme au crescut cu peste 9% în primele opt luni din 2023
Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 9,28%, în primele opt luni din 2023, până la 25.153, faţă de 23.016 în aceeaşi perioadă din 2022, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al......
Bursa de la Bucureşti a câştigat, în această săptămână, peste 1,5 miliarde de lei la capitalizare
Bursa de la Bucureşti a câştigat, în această săptămână, peste 1,5 miliarde de lei la capitalizare
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 1,5 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 0,55%, în această săptămână, ...
Primăria sectorului 3 reia licitaţia pentru concesionarea complexului acvatic Parc Pantelimon, pe 35 de ani
Primăria sectorului 3 reia licitaţia pentru concesionarea complexului acvatic Parc Pantelimon, pe 35 de ani
Primăria Sectorului 3 anunţă din nou pe SEAP licitaţie pentru contractul de delegare de gestiune a activităţii de administrare ...
Cât câştigă un influencer: Cezara Cristescu a avut afaceri nete de aproape 170.000 de lei, de peste 4 ori mai mari decât în 2021, şi marjă de profit de peste 74%
Cât câştigă un influencer: Cezara Cristescu a avut afaceri nete de aproape 170.000 de lei, de peste 4 ori mai mari decât ...
Cezara Cristescu, creator digital urmărit de peste 555.000 de oameni pe TikTok, a realizat afaceri nete de peste 169.000 ...