Piaţa de PC-uri porneşte în forță în primul trimestru, în ciuda penuriei de cipuri și a problemelor logistice

Vânzările globale de computere, care includ desktop-uri, notebook-uri și stații de lucru, au crescut cu 55,2% în primul trimestru al anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform rezultatelor preliminare ale International Data Corporation (IDC). Livrările de PC-uri au atins 84 de milioane de unități în întreaga lume în T1 din 2021, un declin modest, de 8%, față de al patrulea trimestru al anului 2020.
Lidia Neagu - lun, 12 apr. 2021, 22:16
Piaţa de PC-uri porneşte în forță în primul trimestru, în ciuda penuriei de cipuri și a problemelor logistice

În timp ce scăderile secvențiale sunt tipice pentru primul trimestru, un declin atât de mic nu a fost văzut de la primul trimestru al anului 2012, când piața computerelor a scăzut cu 7,5% secvențial.

Canalys indică, de asemenea, o creştere de 55% în primul trimestru la 82,7 milioane de unităţi, cel mai mare volum trimestrial din 2012.

Însă, în timp ce PC-urile rămân la o cerere extrem de mare, rata de creștere trimestrială a beneficiat de lipsa produselor pe piaţă din primul trimestru al anului 2020, când a început pandemia globală, astfel că a rezultat o comparație „neobișnuit de favorabilă de la an la an”, notează IDC.

„Cererea neacoperită de anul trecut a continuat în primul trimestru, iar cererea suplimentară provocată de pandemie a continuat să crească volumul vânzărilor”, a declarat Jitesh Ubrani, manager de cercetare pentru IDC Mobile Device Trackers. „Cu toate acestea, piața continuă să se lupte cu eșecuri, inclusiv lipsa componentelor și probleme logistice, fiecare dintre acestea contribuind la o creștere a prețurilor medii de vânzare„.

La rândul său, Rushabh Doshi, Canalys Research Director, vorbeşte depspre problema lanțului de aprovizionare care afectează industria. „Pe măsură ce prețurile medii cresc din cauza lipsei de hardware intern, inovația în proiectare declanșează modificări pe termen lung a modului în care furnizorii de PC-uri abordează cererea și oferta. Și producătorii de cipuri sunt acum încrezători în privința computing-ului personal și și-au sporit investițiile viitoare planificate pentru a valorifica oportunitatea pe termen lung. În timp ce pandemia nu s-a terminat încă, există lumină la capătul tunelului. Acest lucru stimulează, de asemenea, investițiile IMM în computing, care s-au oprit brusc în 2020”.

Potrivit IDC, revigorarea continuă pe piața computerelor, precum și creșterea prețurilor medii de vânzare (ASP) au fost în primul rând determinate de creșterea industriei de gaming, de necesitatea notebook-urilor cu performanțe mai ridicate în întreprinderi și de o creștere a cererii de ecrane tactile în cadrul segmentului educațional.

„Nu există nicio îndoială când ați intrat în 2021, restanțele de stocuri pentru PC-uri au fost extinse în afaceri, la segmentul consumer și în educație”, a declarat Ryan Reith, vicepreședinte al programului IDC’s Worldwide Mobile Device Trackers. „Criza în curs de desfășurare a semiconductorilor nu face decât să prelungească și mai mult capacitatea furnizorilor de a reface stocurile și de a-şi îndeplini comenzile către clienți. Credem că s-a produs o schimbare fundamentală în jurul computerului, ceea ce va duce la o perspectivă mai pozitivă pentru anii următori. Toate cele trei segmente – afaceri, educație și consumatori – se confruntă cu o cerere pe care nu ne-am așteptat să se întâmple indiferent de faptul că multe țări încep procesul de „deschidere”. Deficitul de componente va fi probabil un subiect de conversație pentru majoritatea anului 2021, dar întrebarea importantă ar trebui să fie cum va arăta cererea de PC-uri peste 2-3 ani”.

Cu arată topul producătorilor

Potrivit IDC şi Canalys, Lenovo conduce, ca de obicei, clasamentul vânzărilor, cu 20,4 milioane de unităţi livrate şi o cotă de piaţă în primul trimestru de 24,3%. Pe locul al doilea, urmează HP, cu 19,23 milioane de unităţi şi o cotă de 22,9%. Top 3 este inchis de Dell Technologies, cu 12,94 milioane de PC-uri vândute şi o cotă de piaţă de 15,4%.

Urmează la mare distanţă Apple (6,69 milioane de calculatoare – 8%) şi Acer (5,83 milioane de unităţi – 7%).

Notă – diferenţele între volumele calculate de IDC şi Canalys sunt marginale.

CITEŞTE ŞI:

Te-ar mai putea interesa și
“Nu sunt de acord să fac hidrogen și să-l transport pe apă în alte țări” – Elena Popescu, Ministerul Energiei
“Nu sunt de acord să fac hidrogen și să-l transport pe apă în alte țări” – Elena Popescu, Ministerul Energiei
Elena Popescu, director general în Ministerul Energiei, a afirmat că strategia de dezvoltare a hidrogenului în România trebuie să presupună producția sa din energie regenerabilă și consumul......
Apar creditele „case verzi”, construite în parteneriat cu Consiliul pentru Clădiri Verzi. Caracteristici: costuri mai mici, eficienţă energetică mai mare
Apar creditele „case verzi”, construite în parteneriat cu Consiliul pentru Clădiri Verzi. Caracteristici: costuri ...
Au început să apară produsele bancare “verzi”. Produsele bancare se vor acorda pentru dezvoltatorii imobiliari, dar ...
Valoarea plăților făcute prin serviciul „Cumpăraţi acum, plătiţi mai târziu” va depăși în 2025 suma de 250 de miliarde de dolari – studiu
Valoarea plăților făcute prin serviciul „Cumpăraţi acum, plătiţi mai târziu” va depăși în 2025 suma ...
Seamănă cu un credit de consum dar fără hârţogărie şi deseori fără costuri suplimentare pentru consumatori: soluţiile ...
MIPE a introdus în PNRR o alocare de 230 de milioane de euro pentru construirea de creșe
MIPE a introdus în PNRR o alocare de 230 de milioane de euro pentru construirea de creșe
O sumă de 230 de milioane de euro a fost alocată, în cadrul componentei Educaţie din Planul Naţional de Redresare şi ...