Piaţa de PC-uri porneşte în forță în primul trimestru, în ciuda penuriei de cipuri și a problemelor logistice

Vânzările globale de computere, care includ desktop-uri, notebook-uri și stații de lucru, au crescut cu 55,2% în primul trimestru al anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform rezultatelor preliminare ale International Data Corporation (IDC). Livrările de PC-uri au atins 84 de milioane de unități în întreaga lume în T1 din 2021, un declin modest, de 8%, față de al patrulea trimestru al anului 2020.
Lidia Neagu - lun, 12 apr. 2021, 22:16
Piaţa de PC-uri porneşte în forță în primul trimestru, în ciuda penuriei de cipuri și a problemelor logistice

În timp ce scăderile secvențiale sunt tipice pentru primul trimestru, un declin atât de mic nu a fost văzut de la primul trimestru al anului 2012, când piața computerelor a scăzut cu 7,5% secvențial.

Canalys indică, de asemenea, o creştere de 55% în primul trimestru la 82,7 milioane de unităţi, cel mai mare volum trimestrial din 2012.

Însă, în timp ce PC-urile rămân la o cerere extrem de mare, rata de creștere trimestrială a beneficiat de lipsa produselor pe piaţă din primul trimestru al anului 2020, când a început pandemia globală, astfel că a rezultat o comparație „neobișnuit de favorabilă de la an la an”, notează IDC.

„Cererea neacoperită de anul trecut a continuat în primul trimestru, iar cererea suplimentară provocată de pandemie a continuat să crească volumul vânzărilor”, a declarat Jitesh Ubrani, manager de cercetare pentru IDC Mobile Device Trackers. „Cu toate acestea, piața continuă să se lupte cu eșecuri, inclusiv lipsa componentelor și probleme logistice, fiecare dintre acestea contribuind la o creștere a prețurilor medii de vânzare„.

La rândul său, Rushabh Doshi, Canalys Research Director, vorbeşte depspre problema lanțului de aprovizionare care afectează industria. „Pe măsură ce prețurile medii cresc din cauza lipsei de hardware intern, inovația în proiectare declanșează modificări pe termen lung a modului în care furnizorii de PC-uri abordează cererea și oferta. Și producătorii de cipuri sunt acum încrezători în privința computing-ului personal și și-au sporit investițiile viitoare planificate pentru a valorifica oportunitatea pe termen lung. În timp ce pandemia nu s-a terminat încă, există lumină la capătul tunelului. Acest lucru stimulează, de asemenea, investițiile IMM în computing, care s-au oprit brusc în 2020”.

Potrivit IDC, revigorarea continuă pe piața computerelor, precum și creșterea prețurilor medii de vânzare (ASP) au fost în primul rând determinate de creșterea industriei de gaming, de necesitatea notebook-urilor cu performanțe mai ridicate în întreprinderi și de o creștere a cererii de ecrane tactile în cadrul segmentului educațional.

„Nu există nicio îndoială când ați intrat în 2021, restanțele de stocuri pentru PC-uri au fost extinse în afaceri, la segmentul consumer și în educație”, a declarat Ryan Reith, vicepreședinte al programului IDC’s Worldwide Mobile Device Trackers. „Criza în curs de desfășurare a semiconductorilor nu face decât să prelungească și mai mult capacitatea furnizorilor de a reface stocurile și de a-şi îndeplini comenzile către clienți. Credem că s-a produs o schimbare fundamentală în jurul computerului, ceea ce va duce la o perspectivă mai pozitivă pentru anii următori. Toate cele trei segmente – afaceri, educație și consumatori – se confruntă cu o cerere pe care nu ne-am așteptat să se întâmple indiferent de faptul că multe țări încep procesul de „deschidere”. Deficitul de componente va fi probabil un subiect de conversație pentru majoritatea anului 2021, dar întrebarea importantă ar trebui să fie cum va arăta cererea de PC-uri peste 2-3 ani”.

Cu arată topul producătorilor

Potrivit IDC şi Canalys, Lenovo conduce, ca de obicei, clasamentul vânzărilor, cu 20,4 milioane de unităţi livrate şi o cotă de piaţă în primul trimestru de 24,3%. Pe locul al doilea, urmează HP, cu 19,23 milioane de unităţi şi o cotă de 22,9%. Top 3 este inchis de Dell Technologies, cu 12,94 milioane de PC-uri vândute şi o cotă de piaţă de 15,4%.

Urmează la mare distanţă Apple (6,69 milioane de calculatoare – 8%) şi Acer (5,83 milioane de unităţi – 7%).

Notă – diferenţele între volumele calculate de IDC şi Canalys sunt marginale.

CITEŞTE ŞI:

Te-ar mai putea interesa și
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând Beijingul de practici ''discriminatorii'' faţă de produsele europene, pe......
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu i-a transmis miercuri un avertisment public constructorului Podului de la Brăila, ...
Salariu minim garantat pentru mii de angajați din bănci. Una dintre federațiile sindicatelor anunță că a semnat cu mai multe nume mari din sector
Salariu minim garantat pentru mii de angajați din bănci. Una dintre federațiile sindicatelor anunță că a semnat cu ...
Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci din România a semnat contractul colectiv de muncă de la nivelul sectorului ...