Piaţa rezidenţială indică în ultimele 18 luni semne clare de revenire – Adama

Piaţa rezidenţială din România indică în ultimele 18 luni semne clare de revenire, de la o stabilizare a preţurilor la reluarea dezvoltărilor imobiliare sau relaxarea creditării, potrivit dezvoltatorului imobiliar Adama Group.
Economica.net - mie, 08 apr. 2015, 08:51
Piaţa rezidenţială indică în ultimele 18 luni semne clare de revenire - Adama

În acest context, segmentul locuinţelor de lux cunoaşte şi el revigorarea în condiţiile în care persoanele potente financiar au înţeles momentul prielnic pentru achiziţii imobiliare, dezvoltatorii manifestă disponibilitatea de a livra proiecte adaptate cerinţelor clienţilor, iar preţurile din piaţă sunt unele echitabile, susţine dezvoltatorul imobiliar, care activează în România, Moldova, Ucraina şi Turcia, scrie Agerpres.

Potrivit specialiştilor Adama, un imobil de lux ar trebui să fie un mix echilibrat între mai multe criterii – calitatea construcţiei, finisajele, arhitectura clădirii, suprafeţe şi compartimentări, localizarea proiectului, comunitatea selectă.

Dacă în cazul calităţii construcţiei, definitorii sunt aspecte majore, precum rezistenţa structurii sau sistemul de hidro-izolaţie, diferenţa pentru ansamblurile de lux o fac finisajele. Pe lângă calitatea execuţiei acestora, ţara de provenienţă sau renumele producătorului sunt elemente de luat în calcul. Nu în ultimul rând, stilul finisajelor disponibile în pachetul standard ar trebui luat în considerare. Finisajele ar trebui să transmită clar calitate şi rezistenţă, dar stilul ar trebui să fie unul neutru pentru a se preta gusturilor oricărui locatar şi a putea personaliza uşor apartamentul.

Un ansamblu rezidenţial de lux ar trebui să iasă în evidenţă nu doar la interior, ci şi la exterior. Clădirea ar trebui să fie un reper pentru o zonă, o construcţie-statement, cu o arhitectură aparte. Frecvent, dezvoltatorii unor astfel de proiecte acordă atenţie mărită design-ului interior al apartamentelor, dar nu şi imaginii exterioare. Printre elementele de arhitectură care pot scoate din anonimat o clădire de locuinţe figurează formele deosebite ale clădirii, o combinaţie aparte de materiale de construcţie pentru faţade, cum ar fi pereţii-cortină şi cărămida aparentă, înălţimea clădirii sau trecerea de la vechi la nou, respectând arhitectura zonei.

Într-o piaţă dominată de criteriul celui mai mic preţ, ceea ce influenţează automat şi suprafeţele apartamentelor, un apartament de lux ar trebui să fie sinonim cu suprafeţe generoase. Un etalon în acest sens ar putea fi apartamentele de 2 camere care pot ajunge în cazul locuinţelor de lux la 95 mp, dublu faţă standardul mediu din piaţă, sau apartamente de 3 camere care depăşesc uşor 120 mp.

Alte criterii care individualizează un apartament premium sunt formele şi compartimentările. Chiar şi nemobilat, un apartament de lux are un anumit design, este dominat de linii curbe, spaţii vitrate extinse şi forme deosebite, nu configuraţiile drepte, specifice apartamentelor din clasa medie. Pentru viitorul locatar, un astfel de design va fi cu siguranţă o provocare de amenajare interioară pentru ca, la final, să poarte amprenta proprietarului.

Un apartament de lux ar trebui să vină însoţit şi de o terasă de mari dimensiuni, ce poate depăşi inclusiv suprafaţa apartamentului, având astfel posibilitatea ca, în 150 mp de exemplu, să fie amenjata propria grădină privată şi o zonă de lounge pentru socializarea cu prietenii.

Nu doar standardul la care este realizat ansamblul în interior şi la exterior este important, ci şi zona în care este amplasat. Printre zonele recunoscute în Bucureşti pentru tradiţia rezidenţială, calitatea locuirii şi atmosfera aparte, se numără zona Foişorul de Foc, Primăverii sau Cotroceni.

În cazul locuinţelor premium, importantă nu este neapărat conectivitatea zonei la mijloacele de transport în comun, ci mai ales apropierea de zonele de interes care să rezoneze cu stilul de viaţă al locatarilor: Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Opera Română sau Teatrul Naţional.

 

Te-ar mai putea interesa și
Turcan: Ministerele trebuie să trimită în 30 de zile propunerile privind salarizarea în sistemul public
Turcan: Ministerele trebuie să trimită în 30 de zile propunerile privind salarizarea în sistemul public
Memorandumul care stabileşte principiile care vor sta la baza reanalizării şi elaborării cadrului legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost adoptat în şedinţe......
Guvernul a aprobat memorandumul pentru comanda a 4,2 milioane de vaccinuri Pfizer
Guvernul a aprobat memorandumul pentru comanda a 4,2 milioane de vaccinuri Pfizer
Executivul a adoptat memorandumul pentru semnarea celui de-al patrulea formular de comandă de vaccin împotriva COVID-19 ...
Alejandro Mesonero, designerul-șef al mărcii Dacia părăsește grupul Renault după doar șapte luni
Alejandro Mesonero, designerul-șef al mărcii Dacia părăsește grupul Renault după doar șapte luni
Alejandro Mesonero-Romanos, devenit director de design al mărcii Dacia în ianuarie 2021, după ce venise în cadrul Renault ...
Guvernul a adoptat modificarea Legii 55, în sensul suspendării  activității operatorilor economici care nu respectă regulile de siguranță
Guvernul a adoptat modificarea Legii 55, în sensul suspendării activității operatorilor economici care nu respectă ...
Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, modificările la Legea 55/2020 privind sancţiunea complementară a suspendării ...