Piaţa rezidenţială, între „construieşte şi vei vinde!” şi scăderea cu 8% a vânzărilor

2019 ar putea aduce noi recorduri absolute de livrări, dezvoltatorii având în lucru un număr ridicat de proiecte, fie că vorbim de construcții efective sau de creionarea ultimelor detalii pentru proiecte care ar urma să fie lansate în 2020. Acestea ar putea constitui ingredientele pentru o furtună perfectă, însă există în continuare și numeroase premise pentru o evoluție pozitivă în 2019, asta după ce 2018 s-a apropiat de recordurile din 2009-2009, când s-au livrat 67.000 de unități, respectiv 62.500. Anul trecut, s-au livrat aproape 35.000 de locuințe în mediul urban, în creștere cu aproape 20% față de 2017.
Răzvan Zamfir - Dum, 02 iun. 2019, 08:01
Piaţa rezidenţială, între

Cea mai mare parte a acestor locuințe au fost livrate de către dezvoltatori în cele mai mari șapte piețe rezidențiale din România: București, Cluj – Napoca, Timișoara, Constanța, Sibiu, Iași și Brașov.

Datele SVN România arată că în fiecare din aceste orașe și în localitățile limitrofe se finalizează anual peste 2.000 de unități, cu excepțiile București și Cluj – Napoca, singurele piețe unde dezvoltatorii livrează peste 5.000 de locuințe în fiecare an.

Din celelalte orașe reședință de județ din România, doar Oradea are potențialul de a trece în viitorul apropiat de 1.000 de locuințe finalizate anual, în timp ce Craiova, Târgu–Mureș, Pitești și Ploiești sunt singurele orașe în care se pot preda anual mai mult de 500 de locuințe potrivit ritmurilor actuale de livrări. 

Scade numărul de tranzacții

Dacă livrările și-au păstrat tendința ascendentă și în 2018, pe fondul evoluțiilor pozitive din perioada 2014 – 2017, numărul de tranzacții încheiate la nivel național a scăzut cu aproape 8% față de anul anterior. 

Evoluțiile negative lunare s-au înregistrat în special în al doilea semestru al anului 2018, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), singura mare piață rezidențială care nu a înregistrat o scădere a tranzacțiilor fiind Brașovul. Scăderea tranzacțiilor din a doua parte a anului 2018 poate fi explicată în special printr-un sentiment general de incertitudine și așteptare, pe fondul majorării rapide a dobânzilor cauzată de creșterea indicatorului ROBOR, climatul general economic fiind însă unul pozitiv.

Datele SVN România arată că valoarea ratei mediei lunare pentru achiziționarea unui apartament nou cu două camere în București a crescut cu circa 30% în decurs de 18 luni, între iulie 2017 și finalul lui 2018, în timp ce salariul mediu pe economie s-a majorat cu aproape 20% în aceeași perioadă.

Veniturile se păstrează la un nivel satisfăcător, raportul dintre salariul mediu si rata medie este printre cele mai bune din ultimii ani și există în continuare segmente de piață și zone unde cererea depășește oferta existentă. 

Dar, „construiește și vei vinde” nu va mai fi însă și în 2019 deviza după care piața rezidențială locală va funcționa. Dezvoltatorii vor trebui să își întocmească planurile de business mult mai temeinic, să livreze produse cu adevărat calitative, adaptate corect segmentului de cerere țintit și să aibă o strategie de vânzări perfect realizată, adesea foarte flexibilă la schimbările repetate din piață. 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 5,09 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 2,12%, în această săptămână, ...
Ce aplicații de telefon folosesc cel mai des românii pentru Android și iOS
Ce aplicații de telefon folosesc cel mai des românii pentru Android și iOS
Aplicațiile pentru smartphone-uri, fie că vorbim de Android sau iOS, ne ușurează mult viața, iar în ultimii ani dispozitivele ...
Importurile de petrol și gaze ale României au totalizat 2,8 miliarde de euro, în primele zece luni din 2021
Importurile de petrol și gaze ale României au totalizat 2,8 miliarde de euro, în primele zece luni din 2021
România a importat, în primele zece luni din 2021, petrol brut şi gaze naturale în sumă de 2,831 miliarde euro, în ...