Piaţa românească de bunuri de folosinţă îndelungată, în urcare cu 14% în T3, la 814 mil. euro. Telecomul a avut cea mai mare creştere- GfK TEMAX

Piaţa românească de bunuri de folosinţă îndelungată s-a majorat cu 14% în valoare în trimestrul al treilea din 2018 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 814 milioane de euro, motoarele de creştere fiind sectorul telecom, care a marcat un avans de 19%, şi cel al echipamentelor de birou, cu 17%, potrivit rezultatelor GfK TEMAX pentru România pentru T3 2018.
Economica.net - mie, 28 nov. 2018, 12:56
Piaţa românească de bunuri de folosinţă îndelungată, în urcare cu 14% în T3, la 814 mil. euro. Telecomul a avut cea mai mare creştere- GfK TEMAX

Pe de altă parte, sectorul foto îşi continuă trendul descendent, pierzând 10% din valoare faţă de perioada iulie – septembrie 2017.

Analizând performanţa pieţei în primele nouă luni ale acestui an (nu doar strict pentru trimestrul al treilea 2018), motoarele de creştere sunt similare. Pe ansamblu, piaţa a luat avânt cu peste 17%, până la 2,22 miliarde euro, mulţumită aceloraşi categorii: telecomul, cu peste 29%, şi echipamentele de birou, cu peste 16%.

„Dacă vorbim de diferenţe semnificative în evoluţia pieţelor în perioada ianuarie – septembrie şi iulie – septembrie 2018, remarcăm produsele de coafare, cu aproape -6% în primele nouă luni şi numai -0,8% în T3 2018 versus T3 2017”, se spune în analiză.

La capitolul telecom, o categorie în mare avânt este cea a phabletelor, cu o majorare valorică de peste 400% faţă de T3 2017 şi de 36% în comparaţie cu T2 2018. De asemenea, o creştere puternică se consemnează şi pentru core wearables, de 37,5%.

Categoria telefoanelor mobile şi smart a scăzut cu 42% în valoare, mai ales din cauza telefoanelor mobile.

Produsele electronice au câştigat aproape 12%, mai ales datorită performanţei categoriei de televizoare, care a înregistrat o creştere de 12% în trimestrul trei 2018, faţă de perioada similară a lui 2017. Audio Home Systems şi Docking/Mini Speakers au marcat evoluţii de 15%, respectiv, peste 18%.

Media playere-le portabile şi sistemele de navigaţie auto au marcat cele mai mari scăderi, de 28%, respectiv, peste 23%. Alte produse cu valori pe un trend negativ sunt video player-ele/recorderele (-16%), căştile (peste -17%) şi camerele video şi sport (-10,5%). Pe de altă parte, camerele video şi sport (camcorders) au marcat o evoluţie pozitivă la nouă luni, de plus 12%.

Sectorul electrocasnicelor mari şi-a majorat valoarea cu 11%, iar cel al electrocasnicelor mici cu 8%.

În zona electrocasnicelor mici, produsele cu cea mai bună performanţă în primele nouă luni ale acestui an sunt: aparatele de pâine, cu +20,5%, aparatele electrice de gătit (multicooker), peste 45%, şi staţiile de călcat, cu aproape 35%. Categoria friteuze rămâne principala sursă de creştere a sectorului, cu aproape 52%.

Presele şi storcătoarele manuale au înregistrat un declin de 18%, iar valoarea vânzărilor de maşini de tocat s-a redus cu 10%.

La categoria electrocasnicelor mari, performanţă foarte bună au înregistrat uscătoarele de rufe (+63% în T3 2018 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut). O evoluţie similară au consemnat congelatoarele (+46%), în timp ce vânzările de maşini de spălat vasele au crescut cu peste 13%.

Valori stabile au rămas la hote (-0,4%) şi la cuptoarele cu microunde (-1%).

La capitolul IT, creşterea sectorului a fost alimentată de monitoare, cu o majorare a vânzărilor de 38,5% versus T3 2017, iar computerele au marcat o creştere de 27%, în timp ce laptopurile au rămas în zona de o singură cifră, cu aproape 8%.

La polul opus s-au situat tabletele, care au înregistrat o evoluţie negativă, de aproape 8%.

La categoria echipamente de birou şi consumabile, echipamentele multifuncţionale şi-au majorat vânzările cu aproape 17%.

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1 Scuderia Ferrari,......
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...