Piaţa românească de capital este dintre cele mai scumpe din regiune şi „puţin mai ieftină” ca a Egiptului

Comisioanele şi tarifele mari cerute  de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi de Bursa de Valori Bucureşti (BVB), fac din Bursa una cele mai scumpe pieţe din Europa Centrală şi de Est (ECE). Costul pune capac tuturor celorlalte dificultăţi întâmpinate de investitorii străini, obişnuiţi cu medii mult mai prietenoase.  Ce promit oficialii Autorităţii şi Bursei?
Adrian N. Ionescu - vin, 14 feb. 2014, 09:52
Piaţa românească de capital este dintre cele mai scumpe din regiune şi

Comisioanele de tranzacţionare percepute de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sunt de câteva ori mai mari decât pe alte pieţe din regiune.

Este rezultatul comparaţiei datelor strânse în raportul prezentat de Grupul de lucru al BVB, în care au fost identificate cele mai importante opt bariere, sau seturi de obstacole în calea dezvoltării bursei şi au fost propuse propus, recent soluţii pentru depăşirea lor.

Raportul Grupului de lucru, prezentat şi publicat  şi de ECONOMICA.NET ,avea un obiectiv ambiţios „crearea unei pieţe de capital internaţionale în România”. Mai ambiţios este directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski, care vrea să facă din BVB cea mai mare bursă din Europa de Sud Est, după ce a dat Bursei din Varşovia, strălucirea celei mai mari din ECE.

Comisioanele şi tarifele percepute de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), pentru piaţa de capital, sunt cele mai mari în comparaţie cu cele ale autorităţilor omoloage din Polonia, Cehia, Bulgaria şi Croaţia.

La fel, comisioanele de tranzacţionare percepute de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sunt cele mai mari,  dacă sunt comparate cu cele de la bursele din Atena, Belgrad, Budapesta, Praga, Sofia, Viena, Varşovia şi Zagreb, potrivit datelor raportului.

Comparaţi în fişierele ataşate cifrele.

BVB cere unui vânzător de acţiuni 0,117% din valoarea tranzacţiei, iar ASF, 0,08%. Comisionul practicat de BVB la cumparare este de 0,045%.

BVB este mai scumpă şi decât bursa Serbiei, o ţară care a fost în război până acum 9 ani. Bursa de la Belgrad cere 0,1% din tranzacţie.

De altfel, la Bucuresti „e puţin mai ieftin ca în Egipt”, constata, uşor ironic, Cristian Micu, directorul general al casei de brokeraj de top 10 NBG Securities, la conferinţa Grupului de lucru (task force)
Egiptul este o ţară aflată, de fapt, sub control militar, după doi ani de tulburări vecine cu războiul civil.

Ce spun şefii

Scăderea previzibilă a comisioanelor şi tarifelor cerute de instituţiile pieţei nu va ului investitorii.

„Avem propuneri de scădere a comisioanelor, care nu va fi neapărat spectaculoasă, având în vedere dimensiunea pieţei”, a declarat, ieri, Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară ( ASF).

Propunerile vor fi prezentate Consiliului ASF, dar Mircea Ursache nu a propus şi un orizont de timp în care „boardul” va face modificările necesare.

ASF nu va renunţa uşor la veniturile care să asigure personalului salariii maimult decât motivante. Mai mult, prim vecepreşedintele ASF, Daniel Dăianu, invoca mari investiţii care să  protejeze instituţia de atacurile cibernetice.

Bursa a mai trecut, nu demult, printr-o campanie eşuată de reducere, sau mai degrabă de restructurarea a comisioanelor. Casele mici de brokeraj mici, care abia supravieţuiesc, s-au opus, pentru că noul sistem avantaja volumele mari de tranzacţii.

Astfel că, la rândul lor, comisioanele de la BVB „trebuie să încurajeze volumele mari de tranzacţii”, a spus şi directorul general al Bursei, Ludvik Sobolewski.

Te-ar mai putea interesa și
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) propune aprobarea prin Hotărâre a Guvernului deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei de stat Beba Veche (România) -......
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a virat în conturile fermierilor peste 2,39 miliarde de ...
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei
Guvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei, Dimitar Radev, a declarat joi că aderarea Bulgariei la zona euro ar putea fi ...
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
 Dacă Ucraina pierde războiul, preşedintele rus Vladimir Putin nu va negocia niciodată pacea, a declarat joi şeful ...