Piaţa românească de leasing financiar a scăzut cu 9% în 2013

Piaţa de leasing financiar din România a înregistrat la finalul anului 2013 un volum total nou finanţat în valoare de 1,243 miliarde euro, în scădere cu 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012, informează asociaţia ALB România, într-un comunicat remis luni AGERPRES.
Economica.net - lun, 24 feb. 2014, 17:15
Piaţa românească de leasing financiar a scăzut cu 9% în 2013

Finanţările acordate în anul 2013 s-au îndreptat către cele trei domenii tradiţionale pentru leasingul financiar: cel al mijloacelor de transport, care păstrează o pondere majoritară de 71% (879 milioane euro), cel al echipamentelor destinate diverselor sectoare ale economiei, cu pondere de 25% (315 milioane euro) şi sectorul imobiliar cu o pondere de 4% (49 milioane euro).

‘Finanţarea mijloacelor de transport indică păstrarea unui interes relativ constant al finanţatorilor pentru sectorul autoturismelor (55%). Se remarcă, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2012, o creştere de 6% în finanţarea vehiculelor comerciale grele (peste 3,5 tone – 30%), în timp ce finanţarea vehiculelor comerciale uşoare (sub 3,5 tone – 13%) înscrie o scădere cu 1% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012. La această categorie se înregistrează o pondere de 2% în finanţarea altor categorii de mijloace de transport. În contextul in care piaţa auto a înregistrat scăderi semnificative în anul 2013 dependenţa finanţărilor în leasing de această piaţă poate fi un motiv obiectiv, care a afectat negativ şi direct totalul volumului de finanţări noi în leasing la nivel naţional’, precizează comunicatul ALB România.

Potrivit asociaţiei societăţilor de profil, în concordanţă cu creşterea economiei naţionale susţinută de producţia agricolă şi creşterea exporturilor, finanţările în leasing financiar s-au dovedit a fi un susţinător consecvent al necesarului de finanţare al acestor sectoare. Astfel, în comparaţie cu anul 2012, anul 2013 a înregistrat o creştere a finanţării echipamentelor agricole de la 14% la 23%, în trend similar cu finanţarea echipamentelor destinate industriei de prelucrare a lemnului (creştere de la 3% la 4%), cu finanţarea industriei alimentare (creştere de la 2% la 5%) şi a service-urilor auto (creştere de la 1% la 3%).

Creşterea ponderii finanţării service-urilor auto este în concordanţă cu tendinţa de îmbătrânire a parcului auto la nivel naţional accelerată de instituirea timbrului de mediu şi scăderea achiziţiilor de vehicule noi. Aceste reorientări ale finanţărilor dovedesc rolul de susţinere pentru creşterea economică pe care leasingul financiar îl are, mai ales în sectorul IMM-urilor.

În aceeaşi dependenţă de evoluţia generală a sectoarelor economiei româneşti, ponderea finanţării altor industrii este în scădere după cum urmează: sectorul construcţiilor de la 22% la 17%, industria metalurgică de la 9% la 8%, finanţarea tehnologiei din domeniul energiei de la 19% la 14%.

‘Este util sa remarcăm faptul că în comparaţie cu anul 2012 când sectorul energetic a înregistrat creştere, anul 2013 prezintă o scădere în acest domeniu ca urmare a modificărilor legislative aferente sectorului energetic. Finanţarea celorlalte sectoare ale economiei păstreaza o pondere relativ constantă. Sectorul imobiliar menţine minimul istoric din 2012 fiind, si acesta, în concordanţă cu contextul general al pieţei imobiliare din România’, arată ALB România.

Clienţii persoane juridice au atras cea mai mare pondere (97%) din totalul finanţărilor, în creştere cu 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012, urmaţi de persoanele fizice (3%). Asociaţia estimează că implementarea regulilor impuse prin Regulamentul 17 al BNR începând cu luna ianuarie 2013 este un criteriu ce a condus la scăderea volumului finanţărilor destinate persoanelor fizice. Din păcate, parteneriatul public – privat înregistrează o pondere de 0% indicând lipsa de apetit al autorităţilor publice pentru acest model de finanţare a proiectelor de investiţii la nivel naţional, susţine ALB.

Durata de finanţare cea mai des întâlnită este de 4-5 ani (29%), urmată de 3-4 ani (24%), 2-3 ani (20%), 5-7 ani (10%), 1-2 ani (9%), 1 an (4%) şi 7-15 ani (4%). Această ultimă perioadă este caracteristică finanţării sectorului imobiliar.

Cea mai mare cotă de piaţă este înregistrată de firmele de leasing financiar subsidiare băncilor, cu 65% din total, urmate de cele captive producătorilor cu 20% şi de companiile de leasing financiar independente, cu 15%.

ALB reprezintă 88% din piaţa de leasing financiar din România.

 

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...