Piaţa sancţionează pe SIF Banat Crişana şi SIF Muntenia. Au preţul la Bursă mult sub valoarea activelor

Discount-urile preţurilor de piaţă ale societăţilor financiare de investiţii (SIF) faţă de valoarea pe acţiune a activelor lor variau între -63% la SIF Banat Crişana şi -37% la SIF Transilvania şi SIF Oltenia. Activele nete cumulate ale SIF-urilor totalizau 6,5 miliarde lei, la 31 octombrie, în creştere cu 1,7%, faţă de septembrie, şi cu 8,1% în zece luni, au anunţat, marţi, reprezentanţi ai Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF).
Economica.net - mar, 19 nov. 2013, 14:11
Piaţa sancţionează pe SIF Banat Crişana şi SIF Muntenia. Au preţul la Bursă mult sub valoarea activelor

Piaţa sancţionează incertitudinile privind managementul SIF Banat Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4) cotându-le mult sub valoarea portofoliilor lor, potrivit datelor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

Acţiunea SIF Banat Crişana (SIF1) a încheiat luna trecută cu un discount între preţul de piaţă şi valoarea pe acţiune a activului net de -63,2%, iar la SIF Muntenia (SIF4) cu -50%. SIF4 este administrată de SAI Muntenia Invest, care a fost cumpărată de SIF1.

După ce a preluat conducerea SIF Banat Crişana (SIF1), grupul deacţionari apropiat Bănci iTranilvania repretentat de preşedintele SIF1 Dragoş Bîlteanu, a suprins piaţa prin câteva decizii controversate. SIF1 a finanţat compania de la care a venit Bîlteanu cumpărându-i obligaţiunile. Apoi a mutat administrarea unor active în Cipru, înfiinţând SIF Imobiliare, în mod netransparent.

SIF1 nu a acordat dividende din profitul de anul trecut.

SIF Moldova (SIF2) care a anunţat că va cumpăra jumătate din SAI Muntenia Invest, are un discount de -47,3%.

În schimb, SIF Transilvania şi SIF Oltenia au preţurile de piaţă cu numai 37% sub valoarea unitară a activelor.

În mod obişnuit investitorii cer pe piaţă discont-uri la acţiunile fondurilor de investtiţii faţă de activele acestora, în ideea că plasamentele în fonduri  sunt riscante, dewpinzând de managementul lor. Discount-urile sunt mai mari sau mai mici în funcţie de gradul de risc pe care piaţa îl percepe faţă de acţiunile respective.

Exprimat în euro, nivelul activelor nete, la finele lunii octombrie, a fost de 1,46 miliarde euro, cu 1,6% peste nivelul atins la finele lunii anterioare.

În luna octombrie, patru din cele cinci SIF-uri au înregistrat creşteri ale activelor. Nivelul acestora a oscilat între 1,7% la SIF Banat – Crişana şi 2,4% la SIF Moldova. SIF Transilvania a înregistrat o scădere de 0,1%.

Pe ansamblul anului 2013, SIF Transilvania a înregistrat o scădere de activ de 7,3%.

‘Nivelul preţurilor de închidere la finele lunii raportate, confirmă evoluţia ezitantă din ultima perioadă, astfel că după ce luna trecută toate SIF înregistrau creştere, în octombrie doar SIF Oltenia mai înregistrează creştere. Corecţiile înregistrate de cele patru SIF pornesc de la -0,2% la SIF Transilvania şi coboară până la -2,7% la SIF Muntenia. Pe ansamblul anului 2013, tot SIF Oltenia rămâne singura care înregistrează creştere şi anume 19,8%’, arată analiştii AAF, într-un comunicat remis AGERPRES.

Structura activelor arată că pe ansamblul SIF, în octombrie, investiţiile pe termen scurt s-au oprit din trendul descrescător şi s-au apreciat cu 1,9%. Ponderea acţiunilor cotate din categoria celor înregistrate în total investiţii pe termen scurt pe ansamblul SIF, era de 94,6% (94,6% anterior), iar ponderea acestor acţiuni în total active SIF, a crescut uşor la 59,7%, faţă de 59,3% la finele lunii septembrie.

Ponderea investiţiilor pe termen scurt în total active a fost de 63%, la finele lunii octombrie.

În luna octombrie 2013, SIF Transilvania şi SIF Oltenia au avut cea mai mare lichiditate, în această perioadă tranzacţionându-se pe fiecare din ele 3,19% şi respectiv 2,21% din capitalul lor social, în cuantumul a 3.163 tranzacţii realizate pe SIF Transilvania şi 2.177 tranzacţii pe SIF Oltenia.

Din punctul de vedere al numărului de tranzacţii realizate, SIF Muntenia a prezentat cel mai mic interes pentru investitori, pe acest titlu având loc 1.635 tranzacţii ce au însumat 0,88% din capitalul social.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
CNSU a aprobat repatrierea a 72 de cetățeni români din Maroc. Un avion TAROM va efectua zborul de repatriere
CNSU a aprobat repatrierea a 72 de cetățeni români din Maroc. Un avion TAROM va efectua zborul de repatriere
O şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a avut loc marţi pe tema repatrierii unor cetăţeni ...
Încrederea investitorilor imobiliari în performanţa sectorului în 2022 este mai puternică decât în urmă cu un an – sondaj PwC
Încrederea investitorilor imobiliari în performanţa sectorului în 2022 este mai puternică decât în urmă cu un an ...
Încrederea investitorilor imobiliari în performanţa sectorului în 2022 este mai puternică decât în urmă cu un an ...
S-au râzgândit cu privire la magazinele 100% Self Service? Carrefour deschide la Bârlad un hypermarket cu casieri
S-au râzgândit cu privire la magazinele 100% Self Service? Carrefour deschide la Bârlad un hypermarket cu casieri
Retailerul francez Carrefour deschide primul hypermarket din Bârlad și din județul Vaslui, în incinta noului centru comercial ...