Judeţele campioane la creşterea PIB în 2015. Topul pe pib per capita şi unde a fost recesiune

Judeţele Braşov, Cluj şi Ilfov, printre cele mai dezvoltate din România, au înregistrat anul trecut cel mai mare ritm de creştere economică la nivel naţional, de 5,7%, în timp ce judeţele Teleorman, Ialomiţa şi Sălaj, cu un nivel modest de dezvoltare, au încheiat anul cu scăderi ale produsului intern brut (PIB) comparativ cu 2014, potrivit datelor publicate de Comisia Naţională a Prognoză (CNP). În Bucureşti, economia a crescut anul trecut cu 4,6%, peste media la nivel naţional.
Economica.net - mie, 30 mart. 2016, 06:03
Judeţele campioane la creşterea PIB în 2015. Topul pe pib per capita şi unde a fost recesiune

Economia românească a îregistrat, în ansamblu, o creştere de 3,7% în 2015, potrivit datelor preliminare publicate de institutul Naţional de Statistic (INS). Produsul intern brut al României a fost anul trecut de circa 160 de miliarde de euro, ceea ce corespunde unui nivel de 8.000 euro/locuitor, informează NEWS.ro.

Însă între judeţe au existat diferenţe mari în ceea ce priveşte evoluţia PIB, relevă estimările CNP. Astfel, judeţele Braşov, Cluj şi Ilfov, cu un avans economic de 5,7% în 2015, au fost urmate de judeţele Gorj, cu o creştere a PIB de 5,4% în 2015, Dolj, Vâlcea (ambele cu 5,2%) şi Galaţi (5,1%).

Acestea au fost singurele judeţe în care creşterea economică a depăşit 5% anul trecut, potrivit datelor disponibile în prezent. În Bucureşti, economia a crescut anul trecut cu 4,6%, peste media la nivel naţional.

La polul opus, în trei judeţe din ţară s-a înregistrat o scădere a PIB în 2015 comparativ cu anul precedent. În Teleorman, economia a scăzut anul trecut cu 2,1%, în timp ce în judeţele Ialomiţa şi Sălaj s-a înregistrat o reducere a PIB cu 0,7%.

În judeţele Mehedinţi, Brăila, Constanţa şi Prahova s-a înregistrat anul trecut un avans modest al PIB, cuprins între 0,8 şi 1%.

În urma evoluţiilor din 2015, diferenţele dintre judeţele bogate şi cele sărace au crescut, cu câteva excepţii.

Top 6 judeţe cu cel mai mare pib per capita

Cele mai dezvoltate zone din ţară erau, anul trecut, Bucureşti, cu un nivel al PIB/locuitor de 20.873 euro, şi judeţele Constanţa (11.212 euro/locuitor), Timiş (10.601 euro/locuitor), Cluj (10.253 euro/locuitor), Ilfov (10.148 euro/locuitor) şi Braşov (9.918 euro/locuitor).

Cele mai puţin dezvoltate judeţe din România sunt Vaslui, cu un nivel al PIB de 3.676 euro/locuitor în 2015, Giurgiu (4.095 euro/locuitor), Botoşani (4.215 euro/locuitor), Mehedinţi (4.328 euro/locuitor) şi Teleorman (4.341 euro/locuitor).

Pentru 2016, CNP anticipează diferenţe mai mici între ratele de creştere economică din diferitele regiuni. Astfel, cel mai modest avans, de 3,9%, ar urma să fie înregistrat în Bucureşti, în timp ce judeţul Călăraşi va avea cea mai mare creştere a PIB, de 4,9%.

Pentru întreaga economie, Comisia Naţională de Prognoză estimează un avans de 4,2% în 2015.

Te-ar mai putea interesa și
CNSU a actualizat lista statelor în funcție de rata de incidență. Franţa a intrat în zona roşie
CNSU a actualizat lista statelor în funcție de rata de incidență. Franţa a intrat în zona roşie
Spania, Marea Britanie, Franţa, Olanda, Portugalia şi Grecia se numără printre ţările aflate în zona roşie de incidenţă COVID. Franța fost introdusă pe lista roșie în urma creșerii......
Angajații Amazon vor putea lucra de acasă până la începutul lui 2022
Angajații Amazon vor putea lucra de acasă până la începutul lui 2022
Grupul Amazon, cel mai mare retailer online din lume, nu se aşteaptă ca angajaţii săi de tip corporate să revină la ...
Blue Air va lansa începând din decembrie 2021 primul zbor direct Iași – Dublin
Blue Air va lansa începând din decembrie 2021 primul zbor direct Iași – Dublin
Compania Blue Air a a anunțat prin intermediul unui comunicat că a programat primul zbor direct între Iași și Dublin, ...
Consiliul Constituțional din Franța a decis în favoarea impunerii permisului sanitar și a vaccinării obligatorii a cadrelor sanitare
Consiliul Constituțional din Franța a decis în favoarea impunerii permisului sanitar și a vaccinării obligatorii a cadrelor ...
Consiliul Constituţional din Franţa a validat joi legea care instaurează permisul sanitar şi vaccinarea obligatorie a ...