România, cea mai mare creştere economică anuală din UE: PIB a urcat cu 3,8%, în primul trimestru din 2014

Produsul Intern Brut al României a înregistrat o creştere de 3,8% în primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, acesta fiind cel mai mare avans anual înregistrat de o ţară membră a Uniunii Europene, potrivit unor estimări preliminare publicate joi de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).
Economica.net - joi, 15 mai 2014, 06:59
România, cea mai mare creştere economică anuală din UE: PIB a urcat cu 3,8%, în primul trimestru din 2014

Este al doilea trimestru consecutiv când România are cea mai mare creştere economică anuală din UE, după ce în ultimul trimestru al anului trecut România a avut o creştere a PIB de 5,1%.

Produsul intern brut în trimestrul I 2014 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,1% comparativ cu trimestrul IV 2013 (date ajustate sezonier), conform primelor estimări ale INS. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2013, PIB a crescut cu 3,8% atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier.

Potrivit Eurostat, în primul trimestru din 2014 Uniunea Europeană a înregistrat o creştere economică anuală de 1,4% iar zona euro un avans de 0,9%.

În schimb, în primul trimestru al acestui an comparativ cu ultimul trimestru din 2013, România a înregistrat cea mai mică creştere economică din UE (0,1%), o încetinire semnificativă faţă de creşterea trimestrială de 1,4% înregistrată în ultimele trei luni ale anului trecut. Chiar şi aşa, economia românească a înregistrat performanţe superioare Cehiei şi Franţei, ale căror economii au stagnat în primele trei luni ale acestui an, în timp ce economia olandeză a înregistrat o contracţie trimestrială de 1,4%.

Potrivit Eurostat, în perioada ianuarie-martie 2014 comparativ cu trimestrul precedent, expansiunea economiei zonei euro a rămas neschimbată la 0,2% în timp ce în Uniunea Europeană avansul ritmului de creştere a încetinit la 0,3% de la 0,4% în ultimele trei luni ale anului trecut.

Potrivit estimărilor ‘semnal’ publicate, joi, de INS, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 3,8% atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier în primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară din 2013. Conform sursei citate, Produsul intern brut în trimestrul I 2014 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,1% comparativ cu trimestrul IV 2013 (date ajustate sezonier).

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a apreciat, miercuri, că economia României a înregistrat o creştere economică de cel puţin 3,5% în primul trimestru, având în vedere datele referitoare la producţia industrială şi consum,

Potrivit ministrului citat, luând în calcul sezonalitatea, România ar putea avea o creştere economică de cel puţin 4% pentru întregul an 2014.



Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a îmbunătăţit estimările referitoare la creşterea economiei româneşti la 2,6%, de la 2,4% cât estima în luna ianuarie a acestui an, avansul PIB urmând să fie condus de exporturi şi de redresarea cererii pe plan intern.

Comisia Europeană (CE) a îmbunătăţit din nou previziunile privind creşterea economică a României în 2014 şi 2015, estimate acum la 2,5% în 2014 şi 2,6% în 2015, faţă de de 2,3% şi respectiv 2,5%, cât estimase la momentul prezentării previziunilor de iarnă, în februarie.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează că, în acest an, România va înregistra o creştere economică de 2,2%, urmată de un avans de 2,5% în 2015.

Produsul intern brut a crescut, în 2013, cu 3,5%, comparativ cu anul 2012.  PIB estimat pentru anul 2013 a fost de 628.581,3 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 3,5% faţă de anul 2012. În al patrulea trimestru din 2013, economia României a crescut cu 1,6% faţă de trimestrul 3.

Produsul intern brut pentru trimestrul I 2014, în variantă provizorie (1), va fi publicat prin comunicat de presă, conform calendarului de pe site-ul INS,  în data de 6 iunie 2014.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...