Economia a scăzut cu 1% în al doilea trimestru. Faţă de anul trecut, PIB rămâne pe creştere UPDATED

Produsul intern brut în trimestrul al doilea din 2014 a fost, în termeni reali, mai mic cu 1,0% comparativ cu primul trimestru din 2014, date ajustate sezonier. Este a doilea trimestru de contracţie, după o scădere de 0,2% în primul trimestru, ceea ce înseamnă că suntem în recesiune tehnică. Însă, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, economia României rămâne pe creştere.
Economica.net - mie, 03 sept. 2014, 07:00
Economia a scăzut cu 1% în al doilea trimestru. Faţă de anul trecut, PIB rămâne pe creştere UPDATED

Economia a scăzut în primele două trimestre ale acestui an, trimestru la trimestru: minus 1% în al doilea trimestru şi minus 0,2% în primul trimestru.

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2013, Produsul intern brut a înregistrat însă o creştere cu 1,2% pe seria brută şi cu 1,5% pe seria ajustată sezonier.

În primul semestru al anului, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I din 2013, cu 2,4%, pe seria brută şi cu 2,6% pe seria ajustată sezonier.

Produsul intern brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul II 2014 a fost de 163008,5 milioane lei preţuri curente, în scădere – în termeni reali – cu 1,0% faţă de trimestrul I 2014 şi în creştere cu 1,5% faţă de trimestrul II 2013.

Produsul intern brut estimat pentru semestrul I 2014 a fost de 324838,6 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 2,6% faţă de semestrul I 2013.

Contribuţii la creşterea PIB în primul semestru au avut industria (+1,4%), cu o pondere de 31,4% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 4,6% şi informaţiile şi comunicaţiile (+0,3%), cu o pondere de 4,1% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 8,7%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

O contribuţie pozitivă semnificativă au avut-o impozitele nete pe produs (+0,8%), a căror pondere la formarea PIB a fost de 13,4% şi care au înregistrat o creştere a volumului lor de 6,2%.

Reducerea volumului de activitate din construcţii, cu 3,6%, a avut un impact negativ asupra evoluţiei PIB, contribuţia sa la creşterea PIB fiind de -0,2%.

De asemenea, agricultura, silvicultura şi pescuitul au avut şi ele o contribuţie negativă la creşterea PIB (-0,1%) ca urmare a scăderii volumului de activitate cu 4,8%.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, cele mai importante contribuţii la creşterea PIB în primele şase luni ale anului le-au înregistrat cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei (+3,3%), cu o pondere de 65,6% la utilizarea PIB şi al cărei volum s-a majorat cu 5,1% şi exportul net (+1,0%), consecinţă a creşterii cu 12,8% a exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu creşterea mai redusă a volumulului importurilor de bunuri şi servicii, cu 10,6%.

Ca urmare a scăderii semnificative a volumului formării brute de capital fix cu 11,2%, aceasta a avut o contribuţie negativă la creşterea PIB, de -2,2%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Franța a livrat în 2016 zeci de mii de bombe către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, pe care să le folosească în războiul din Yemen
Franța a livrat în 2016 zeci de mii de bombe către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, pe care să le folosească ...
Franţa, care îl avea pe atunci preşedinte pe Francois Hollande, a livrat în 2016 zeci de mii de bombe Arabiei Saudite ...
Eurostat: Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană au crescut în luna octombrie. În România au scăzut
Eurostat: Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană au crescut în luna octombrie. În România au scăzut
Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană şi zona euro au crescut în luna octombrie, în linie cu estimările analiştilor, ...
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat indicatorii tehnico-economici. Va avea 82 km și va costa peste 5 miliarde de lei
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat indicatorii tehnico-economici. Va avea 82 km și va costa peste 5 miliarde ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat vineri avizarea indicatorilor tehnico - ...