Economia a scăzut cu 1% în al doilea trimestru. Faţă de anul trecut, PIB rămâne pe creştere UPDATED

Produsul intern brut în trimestrul al doilea din 2014 a fost, în termeni reali, mai mic cu 1,0% comparativ cu primul trimestru din 2014, date ajustate sezonier. Este a doilea trimestru de contracţie, după o scădere de 0,2% în primul trimestru, ceea ce înseamnă că suntem în recesiune tehnică. Însă, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, economia României rămâne pe creştere.
Economica.net - mie, 03 sept. 2014, 07:00
Economia a scăzut cu 1% în al doilea trimestru. Faţă de anul trecut, PIB rămâne pe creştere UPDATED

Economia a scăzut în primele două trimestre ale acestui an, trimestru la trimestru: minus 1% în al doilea trimestru şi minus 0,2% în primul trimestru.

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2013, Produsul intern brut a înregistrat însă o creştere cu 1,2% pe seria brută şi cu 1,5% pe seria ajustată sezonier.

În primul semestru al anului, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I din 2013, cu 2,4%, pe seria brută şi cu 2,6% pe seria ajustată sezonier.

Produsul intern brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul II 2014 a fost de 163008,5 milioane lei preţuri curente, în scădere – în termeni reali – cu 1,0% faţă de trimestrul I 2014 şi în creştere cu 1,5% faţă de trimestrul II 2013.

Produsul intern brut estimat pentru semestrul I 2014 a fost de 324838,6 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 2,6% faţă de semestrul I 2013.

Contribuţii la creşterea PIB în primul semestru au avut industria (+1,4%), cu o pondere de 31,4% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 4,6% şi informaţiile şi comunicaţiile (+0,3%), cu o pondere de 4,1% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 8,7%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

O contribuţie pozitivă semnificativă au avut-o impozitele nete pe produs (+0,8%), a căror pondere la formarea PIB a fost de 13,4% şi care au înregistrat o creştere a volumului lor de 6,2%.

Reducerea volumului de activitate din construcţii, cu 3,6%, a avut un impact negativ asupra evoluţiei PIB, contribuţia sa la creşterea PIB fiind de -0,2%.

De asemenea, agricultura, silvicultura şi pescuitul au avut şi ele o contribuţie negativă la creşterea PIB (-0,1%) ca urmare a scăderii volumului de activitate cu 4,8%.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, cele mai importante contribuţii la creşterea PIB în primele şase luni ale anului le-au înregistrat cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei (+3,3%), cu o pondere de 65,6% la utilizarea PIB şi al cărei volum s-a majorat cu 5,1% şi exportul net (+1,0%), consecinţă a creşterii cu 12,8% a exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu creşterea mai redusă a volumulului importurilor de bunuri şi servicii, cu 10,6%.

Ca urmare a scăderii semnificative a volumului formării brute de capital fix cu 11,2%, aceasta a avut o contribuţie negativă la creşterea PIB, de -2,2%.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...