PIB-ul Franţei a stagnat şi în trimestrul doi din 2014

Institutul Naţional de Statistică din Franţa (Insee) a confirmat marţi stagnarea celei de-a doua economii europene în trimestrul doi din 2014, la fel ca în precedentele trei luni, transmit Dow Jones Newswires şi Reuters.
Economica.net - mar, 23 sept. 2014, 10:14
PIB-ul Franţei a stagnat şi în trimestrul doi din 2014

Deşi consumul, unul din motoarele de creştere, s-a redresat în perioada aprilie-mai 2014, nu a fost suficient pentru a compensa scăderea investiţiilor companiilor şi declinul comerţului.

Activitatea economică în Franţa s-a contractat din nou în septembrie, conform datelor publicate marţi de compania de analize financiare Markit. Indicatorul Markit Composite Purchasing Managers (PMI) în Franţa, care măsoară activitatea în sectorul industriei şi serviciilor, a scăzut la 49,1 puncte luna aceasta, de la 49,5 în august. Este cel mai scăzut nivel din ultimele trei luni. Un indicator PMI de peste 50 de puncte indică o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

În condiţiile în care BCE nu reuşeşte să redreseze economia zonei euro prin programul de credite ieftine, există puţine perspective de îmbunătăţire imediată a economiei franceze, a subliniat economistul şef al Markit, Chris Williamson. ‘În cel mai bun caz, după analizarea datelor, imaginea generală este în cel mai bun caz un alt trimestru de stagnare a economiei’, a apreciat Chris Williamson.

Deficitul bugetar al Franţei va creşte în 2014 pentru prima dată în ultimii cinci ani, a anunţat luna aceasta ministrul de Finanţe, Michel Sapin, încălcându-şi astfel promisiunea de a reduce deficitul la 3,8% din PIB anul acesta şi la limita de 3% din PIB stabilită de Uniunea Europeană pentru 2015.

Rata scăzută a inflaţiei şi stagnarea celei de-a doua economii europene au redus veniturile colectate din taxe şi sumele economisite de populaţie, a explicat oficialul francez.

Anul acesta, deficitul bugetar al Franţei va urca la 4,4% din PIB, de la 4,3% din PIB anul trecut, a anunţat Michel Sapin. Franţa va reuşi doar în 2017 să-şi reducă deficitul la limita de 3% din PIB stabilită de UE, a afirmat ministrul francez de Finanţe, după ce, anterior, se angajase să îndeplinească acest obiectiv până în 2015.

Deja Franţa a obţinut o prelungire cu doi ani a termenului pentru reducerea deficitului şi este greu de crezut că va mai fi extins termenul limită.

Şi Banca Centrală a Franţei a avertizat recent că economia va continua să se extindă într-un ritm lent în trimestrul trei din 2014. Astfel, în perioada iulie-septembrie 2014, PIB-ul Franţei, a doua economie a zonei euro, ar urma să înregistreze un avans cu 0,2% a estimat Banca Franţei.

Evoluţia economiei franceze în acest an a fost dezamăgitoare. În iunie, Institutul Naţional de Statistică din Franţa (Insee) estima un avans al PIB-ului de 0,7% în 2014, sub nivelul de 1% pe care se bazează Guvernul pentru a-şi îndeplini obiectivul de reducere al deficitului. Dar cu un avans zero în primele şase luni şi o creştere de doar 0,2% în trimestrul trei, va fi dificil de îndeplinit chiar şi prognoza Insee, consideră analiştii.A

Te-ar mai putea interesa și
Meng Wanzhou, directoarea financiară a Huawei, a fost eliberată după trei ani de arest în Canada
Meng Wanzhou, directoarea financiară a Huawei, a fost eliberată după trei ani de arest în Canada
Meng Wanzhou, directoarea financiară a gigantului chinez al telecomunicaţiilor Huawei, acuzată de fraudă bancară, a fost eliberată vineri în Canada în baza unui acord cu Statele Unite care......
În Olanda au fost ridicate restricțiile. Oamenii pot merge la restaurant sau spectacole, dacă prezintă un „permis de coronavirus”
În Olanda au fost ridicate restricțiile. Oamenii pot merge la restaurant sau spectacole, dacă prezintă un „permis ...
Olandezii care vor să meargă la restaurant, evenimente sportive sau spectacole vor fi nevoiţi, de sâmbătă, să prezinte ...
Cât costă bagajul la Wizz Air, Ryanair, Blue Air, Lufthansa, Air France și alte companii
Cât costă bagajul la Wizz Air, Ryanair, Blue Air, Lufthansa, Air France și alte companii
Nu doar companiile low-cost taxează pasagerii pentru bagajele mari, voluminoase, care trebuie lăsate la cală. În ultimii ...
CNSU Ilfov a impus restricții pentru 26 de localități, unde rata de incidență depășește 3 la mie
CNSU Ilfov a impus restricții pentru 26 de localități, unde rata de incidență depășește 3 la mie
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Ilfov a dispus, în şedinţa de vineri, măsuri pentru 26 de localităţi ...