PIB-ul Rusiei a înregistrat o contracţie anuală de 4,3% în trimestrul al treilea

Produsul intern brut al Rusiei a înregistrat o contracţie anuală de 4,3% în trimestrul al treilea, în scădere faţă de un declin de 4,6% înregistrat în trimestrul al doilea, a declarat luni vice-ministrul Economiei, Alexei Vedev, transmite AFP.
Economica.net - lun, 19 oct. 2015, 14:36
PIB-ul Rusiei a înregistrat o contracţie anuală de 4,3% în trimestrul al treilea

Rusia este în recesiune de la începutul acestui an din cauza prăbuşirii pieţei petroliere şi a sancţiunilor occidentale introduse ca urmare a rolului Moscovei în criza din Ucraina. Potrivit datelor furnizate de oficiul naţional de statistică Rostat, care nu dat încă publicităţii cifrele privind evoluţia PIB-ului în trimestrul al treilea, economia Rusiei a înregistrat o contracţie de 2,2% în primul trimestru şi o cădere de 4,6% în trimestrul al doilea.

‘Potrivit estimărilor noastre, economia a atins punctul minim în perioada iunie-iulie’, a declarat Alexei Vedev, potrivit căruia în luna septembrie a fost înregistrat un mic avans comparativ cu luna august. Dând dovadă de un ‘optimism prundent’, Vedev a estimat că PIB ar putea înregistra creştere în trimestrul patru comparativ cu trimestrul al treilea şi chiar şi pe ansamblul anului 2016.

Preşedintele rus Vladimir Putin a apreciat şi el săptămâna trecută că a trecut cea mai gravă perioadă a crizei.

Spre deosebire însă de autorităţile ruse, atât Fondul Monetar Internaţional cât şi Banca Mondială consideră că scăderea preţului petrolului va face ca recesiunea prin care trece economia rusă să continue şi anul viitor. În timp ce Guvernul rus mizează pe o contracţie de 3,9% în 2015 urmată de o uşoară revenire pe creştere în 2016, de 0,7%, Banca Mondială mizează pe o recesiune de 3,8% în 2015 urmată de o contracţie de 0,6% în 2016 iar o revenire ar urma să aibă loc abia în 2017. De asemenea, FMI estimează că sancţiunile occidentale impuse Moscovei ar putea costa Rusia aproximativ 9% din PIB pe termen mediu.

‘Doar o relansare timidă este aşteptată în a doua jumătate a anului următor’, a estimat agenţia de evaluare Fitch, adăugând că există şanse mici să asistăm la o relansare a consumului şi investiţiilor în 2016. Cu toate acestea, Fitch a confirmat luni ratingul de ţară al Rusiei la ‘BBB minus’, ultimul calificativ din categoria celor recomandate pentru investiţii.

La rândul său, agenţia de evaluare Standard & Poor’s, prima care a retrogradat Rusia în categoria investiţiilor speculative, a avertizat vineri că o nouă retrogradare este posibilă în condiţiile în care creşterea economică nu va depăşi 0,4% pe an între 2015 şi 2018, faţă de o creştere medie de 2,4% în precedenţii patru ani.

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...