Picu, ANOFM: Niciuna dintre cele 900.000 de persoane în şomaj tehnic n-ar trebui să-şi piardă locul de muncă

 Niciuna dintre cele 900.000 de persoane aflate în prezent în şomaj tehnic n-ar trebui să-şi piardă locul de muncă după încheierea măsurii de acoperire de către Guvern a indemnizaţiei de şomaj tehnic, a declarat, marţi, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Victor Picu, într-o conferinţă organizată de "România Durabilă", scrie Agerpres.
Economica.net - mar, 12 mai 2020, 12:26
Picu, ANOFM: Niciuna dintre cele 900.000 de persoane în şomaj tehnic n-ar trebui să-şi piardă locul de muncă

Acesta a apreciat că nu există pericolul ca un număr mare din contractele angajaţilor aflaţi în şomaj tehnic să fie desfiinţate de angajatori după încheierea măsurii de acoperire a şomajului tehnic de către stat.

„Această cifră de 900.000 (de persoane trecute în şomaj tehnic de la începutul stării de urgenţă, n.r.) este o cifră actuală astăzi. În martie au fost undeva la 530.000 în şomaj tehnic, în aprilie au sărit de un milion şi ceva de persoane, şi probabil că acum sunt 900.000, ceea ce ne arată că vreo 100.000 s-au întors în câmpul muncii, adică au contractele active. Din aceste 900.000 de persoane, noi sperăm ca niciuna să nu se alăture celorlalte persoane care şi-au pierdut locurile de muncă, pentru că în acest sens vor veni măsurile active ale Guvernului, ca după ieşirea din şomajul tehnic, angajatorii acestor persoane care au fost în şomaj tehnic să primească un ajutor de la stat pentru fiecare salariat în parte. Deci în mod normal ar trebui să nu-şi piardă locurile de muncă”, a afirmat Victor Picu.

Preşedintele ANOFM a apreciat că este posibil ca facilităţile de protejare a locurilor de muncă care sunt în prezent în pregătire de Guvern să fie oferite pe tot parcursul anului.

„Măsurile, în momentul în care le veţi vedea reglementate, veţi vedea că sunt pe o perioadă mai lungă de timp, şi pe diferite moduri de a primi indemnizaţiile, deci undeva pe o perioadă – nu ştiu – să spun până la sfârşitul anului, deci în mod normal aceste persoane care au avut contractele de muncă suspendate nu ar trebui să-şi piardă locurile de muncă. Deci nu cred că vor fi foarte multe persoane care îşi vor pierde locurile de muncă”, a precizat Victor Picu.

Acesta a explicat că un alt set de măsuri va fi dedicat companiilor care îi vor angaja pe cei care şi-au pierdut locurile de muncă.

„Iar pentru celelalte persoane care şi-au pierdut locurile de muncă vom avea măsuri active pentru angajatorii care vor angaja o parte din aceste persoane, deci vor fi pe categorii – tineri, persoane mai în vârstă, adică gândim un pachet mai mare de măsuri, nu un pachet simplist, doar cu o indemnizaţie pentru anumiţi angajatori. Va fi un pachet mai larg de măsuri”, a adăugat Victor Picu.

Potrivit Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, un număr de 908.346 de contracte de muncă figurau luni ca fiind suspendate de la data intrării în vigoare a stării de urgenţă – 16 martie. Angajaţii cu contracte de muncă suspendate se califică la acordarea indemnizaţiei de şomaj tehnic acoperit de Guvern.

Alte 337.593 de contracte de muncă figurau luni ca fiind încheiate de la instituirea stării de urgenţă.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat sâmbătă că "personalul medical care nu este vaccinat probabil va trebui să se testeze periodic cu costuri suportate de persoana care se......
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Turcii de la Bozankaya au trimis spre România primul tramvai din comanda de 21 de garnituri pentru Timișoara. Acestea vor ...
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme instabilă în Capitală
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme ...
Judeţele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea şi zona de munte a judeţului Buzău se vor afla sub avertizare Cod portocaliu ...
Merkel și Macron solicită statelor UE să-și coordoneze politicile de redeschidere a frontierelor
Merkel și Macron solicită statelor UE să-și coordoneze politicile de redeschidere a frontierelor
Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au lansat vineri un apel ţărilor membre ale Uniunii ...