Picu, ANOFM: Niciuna dintre cele 900.000 de persoane în şomaj tehnic n-ar trebui să-şi piardă locul de muncă

 Niciuna dintre cele 900.000 de persoane aflate în prezent în şomaj tehnic n-ar trebui să-şi piardă locul de muncă după încheierea măsurii de acoperire de către Guvern a indemnizaţiei de şomaj tehnic, a declarat, marţi, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Victor Picu, într-o conferinţă organizată de "România Durabilă", scrie Agerpres.
Economica.net - mar, 12 mai 2020, 12:26
Picu, ANOFM: Niciuna dintre cele 900.000 de persoane în şomaj tehnic n-ar trebui să-şi piardă locul de muncă

Acesta a apreciat că nu există pericolul ca un număr mare din contractele angajaţilor aflaţi în şomaj tehnic să fie desfiinţate de angajatori după încheierea măsurii de acoperire a şomajului tehnic de către stat.

„Această cifră de 900.000 (de persoane trecute în şomaj tehnic de la începutul stării de urgenţă, n.r.) este o cifră actuală astăzi. În martie au fost undeva la 530.000 în şomaj tehnic, în aprilie au sărit de un milion şi ceva de persoane, şi probabil că acum sunt 900.000, ceea ce ne arată că vreo 100.000 s-au întors în câmpul muncii, adică au contractele active. Din aceste 900.000 de persoane, noi sperăm ca niciuna să nu se alăture celorlalte persoane care şi-au pierdut locurile de muncă, pentru că în acest sens vor veni măsurile active ale Guvernului, ca după ieşirea din şomajul tehnic, angajatorii acestor persoane care au fost în şomaj tehnic să primească un ajutor de la stat pentru fiecare salariat în parte. Deci în mod normal ar trebui să nu-şi piardă locurile de muncă”, a afirmat Victor Picu.

Preşedintele ANOFM a apreciat că este posibil ca facilităţile de protejare a locurilor de muncă care sunt în prezent în pregătire de Guvern să fie oferite pe tot parcursul anului.

„Măsurile, în momentul în care le veţi vedea reglementate, veţi vedea că sunt pe o perioadă mai lungă de timp, şi pe diferite moduri de a primi indemnizaţiile, deci undeva pe o perioadă – nu ştiu – să spun până la sfârşitul anului, deci în mod normal aceste persoane care au avut contractele de muncă suspendate nu ar trebui să-şi piardă locurile de muncă. Deci nu cred că vor fi foarte multe persoane care îşi vor pierde locurile de muncă”, a precizat Victor Picu.

Acesta a explicat că un alt set de măsuri va fi dedicat companiilor care îi vor angaja pe cei care şi-au pierdut locurile de muncă.

„Iar pentru celelalte persoane care şi-au pierdut locurile de muncă vom avea măsuri active pentru angajatorii care vor angaja o parte din aceste persoane, deci vor fi pe categorii – tineri, persoane mai în vârstă, adică gândim un pachet mai mare de măsuri, nu un pachet simplist, doar cu o indemnizaţie pentru anumiţi angajatori. Va fi un pachet mai larg de măsuri”, a adăugat Victor Picu.

Potrivit Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, un număr de 908.346 de contracte de muncă figurau luni ca fiind suspendate de la data intrării în vigoare a stării de urgenţă – 16 martie. Angajaţii cu contracte de muncă suspendate se califică la acordarea indemnizaţiei de şomaj tehnic acoperit de Guvern.

Alte 337.593 de contracte de muncă figurau luni ca fiind încheiate de la instituirea stării de urgenţă.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bursa de la București a pierdut 4,71 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de la București a pierdut 4,71 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 4,714 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2,38%, în această săptămână, iar valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a urcat cu 273,13%, în......
Cartierele din București unde au scăzut prețurile la apartamentele cu două camere
Cartierele din București unde au scăzut prețurile la apartamentele cu două camere
În câteva cartiere din București prețul mediu cerut de proprietarii de apartamente cu două camere a scăzut chiar și ...
Olaf Scholz: Germania discută cu aliaţii săi garanţii de securitate pentru Ucraina
Olaf Scholz: Germania discută cu aliaţii săi garanţii de securitate pentru Ucraina
Germania discută garanţii de securitate pentru Ucraina cu aliaţii săi, în pregătirea terenului post-conflict din Ucraina, ...
Sphera Franchise Group, care operează restaurantele KFC, Pizza Hut și Taco Bell, analizează instalarea de surse pentru producerea de energie din surse regenerabile
Sphera Franchise Group, care operează restaurantele KFC, Pizza Hut și Taco Bell, analizează instalarea de surse pentru ...
Sphera Franchise Group, care operează în sistem de franciză brandurile KFC, Pizza Hut și Taco Bell în România, a anunțat ...